19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Kde brát a nekrást?

19.1.2017

Myšleno tedy voliče. Politická strana bez voličů je jako slon bez chobotu, býk bez koulí či bankovka, na které nejsou napsány žádné číslice.

Jediný, kdo má u nás zaručené voliče, je Miloš Zeman, pokud tedy bude kandidovat. Na presidenta.

Ale jde i o jiné volby. V dohledné době vypuknou volby celostátní, a tak začíná šum a ruch na politické scéně. Součástí každého předvolebního období je také doba rození. Rodí se nové strany, vyhlašující, že právě na ně čeká národ, aby mohl konečně zvolit ty pravé.

A tak se letos objevila po úvodní „přípravce“ zvané Iniciativa 2080 nová politická strana Realisté. Iniciativa 2080 vznikla na základě tvrzení, že většina dějů ve společnosti se dělí na 20 ku 80. Je to pojmenováno jako Paretovo optimum. (Podle sociologa, politologa a ekonoma Vilfredo Frederica Damasa Pareta).

Dle jeho teorie dvacet procent aktivních nápadů zaplatí dalších osmdesát procent neúspěšných, 80 % výsledného zisku je tvořeno pouze 20 % činností, či že 80 % zisku přináší pouhých 20 % zákazníků atd. Problémem a zároveň hlavním úkolem je určit, které činnosti spadají právě do těchto 20 procent.

A o to jde i u shánění voličů. Kdo je těch 20 % voličů, tedy kde je vezmeme, abych mohli úspěšně vstoupit na politickou scénu. A jak to uděláme v praxi.

První problém je v tom, že Realisté jsou veřejně podporováni miliardářem Markem Dospivou. (Marek Dospiva je český podnikatel, spoluzakladatel a spolumajitel investiční skupiny Penta Investments - lékárenská síť Dr. Max, sázková společnost Fortuna, zbrojovka Aero, Aero Vodochody ad. Podle časopisu Forbes je osmým nejbohatším Čechem, s majetkem ve výši 18 miliard korun.)

Ukáže se, co to s voliči udělá. Nemělo by moc, ale to záleží na mediích. Ta dovedou leccos. Havel v náruči Bakaly - pohoda. ČSSD a milionáři a zlodějny „fšude“, mrtvoly na večírcích, mrtvoly kolem benzinových pump a bylo to „v pohodě“. Klaus a nějaké „drobné“ na volby... strašný malér, dodnes důvod k ječení, že je ODS banda zlodějů. O Kalouskovi si nemyslet raději nic, ten je splachovací. Miliardář Babiš coby vůdce chudého lidu, i s Hnízdem nejpopulárněší politik. Často „hovorí takú pravdu, ako východniarský cigán“. A nic. Lidem se to líbí. Mluví, jako by byl „z lidu“. On a Zeman. Dva mimořádně inteligentní vysokoškoláci a lidi jim žerou, že „jsou jako my“.

Ale Petr Robejšek a Dospiva? No, nevím. Media, tak milující milionářku s podivnými zdroji peněz, paní Hillary Clinton, si už určitě brousí pera. Totiž klávesnice.

Ale abychom dnes někoho získali, tedy jako politická strana, potřebujeme vůdce. Šéfa. „Šéfa šéfů“. Capo di tutti capi. Lidé už mají filosofů dost. Jak to je v povídce Šimka a Grossmana „ Moje jízda tramvají“.

„To je koloběh života,“ prohlásil filozof. Ale lidé už neměli náladu na filosofii a ušlapali ho.

Tak koho do čela nové pravicové strany? Stačí politolog, nebo se bude muset změnit na nového Masaryka?

Jenže i Masaryk se změnil z rakouského profesora na vůdce národa, až když vypukla světová válka. Taková tichá válka mezi „bílými“, tedy dvěmi klony Evropanů a Američanů, sice právě probíhá, ale většina se spíš bojí války s muslimy. Ta ostatně právě probíhá, i když ještě ne úplně na evropských pláních. A protože jednou začne ještě ostřeji, jak ta válka ideologická mezi „zaostalci“ a „ globalisty“, tak válka islámská. A na to je potřeba se připravit. Hledají se noví politici, hledá se, co bude dál.

František Gellner v roce 1903 napsal:

Perspektiva
Má milá rozmilá, neplakej!
Život už není jinakej.
Dnes buďme ještě veseli
na naší bílé posteli!
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví.
Zejtra si lehneme do rakví.

I ve státě, který si zakládá na presidentech filozofech, požaduje dnes volič od politika poněkud jiné vlastnosti. Což je ovšem z hlediska decentního vzdělance, vystudovaného a dlouhá léta žijícího v Německu, poněkud problém. Nesmí to sice být další Okamura, natož Konvička, ale Pithart už vůbec ne.

Pan Robejšek, dr. habil. z politologie, mluvou vypadá spíše na moderního Pitharta. Je sice daleko lepší než leklá ryba v čele ODS, ale myslím, že to nebude stačit.

Pan Robejšek, kterého rád poslouchám, když mluví v televizi, a je skutečně okouzlující v osobním kontaktu, stále nechápe, že k masám se mluví jinak než k posluchárně anebo v diskusním klubu.

Jenže tuší, co si vlastně dnešní voliči euroamerické civilizace myslí? Použiji znovu mého milovaného Gellnera:

Všichni mi lhali (Radosti života)

Všichni mi lhali, všichni mi lhali,
blázna si ze mne dělali.
Přede mnou citem se rozplývali,
za zády se mi vysmáli.

Žurnály, básníci, učenci lhali
po léta za nos mě vodíce,
muži mi lhali, a ženy mi lhaly.
Ženy, ty lhaly mi nejvíce.

Srdce méstálepo lásce prahne,
nikomu však již nevěřím.

No, v USA uvěřili Trumpovi, v Anglii „brexitu“ a podobný vývoj čeká celý náš svět. Pamatuje na to nová politická strana?

Realisté prohlašují, že svůj program sice přednesou až na jaře, ale to, co vyplodili dodnes, není moc úderné. Myšlenky jsou to sice dobré a mnoha lidem konvenují, ale vyhlásit za svůj program ve vztahu k imigrantům program SOS (S - stop ilegálním přistěhovalcům, O - ochota se přizpůsobit majoritě, S - systém rychlého začlenění do společnosti) je prostě mediálně špatné. SOS je volání o pomoc, ale lidí chtějí volání do akce.

Něco jako „Forza Italia“ (česky Vzhůru, Itálie) nebo Trumpova „Velká Amerika“ anebo Babišovo „A bude líp“. Intelektuálních řečí už má každý dost, na to se voliči nechytí. Lidé chtějí slyšet program: Jak je zastavíte (muslimy)? Co s těmi, co už tady v Evropě jsou? Vypovídat je hromadně, to je hovadina. To nejde ani morálně, ani technicky. Kam byste je dali? Jaký na to máte program? Co takhle začít přemýšlet, co bude, až k nám začnou imigranti přes „neexistující“ zeď na německých hranicích přepadávat?

Sobotka i Babiš si nevedou v odporu k Bruselu tak špatně, ale o tomhle mlčí. Sobotka, aby se Merkelová nezlobila, Babiš ve vhodné době s něčím rychle vyrukuje. Máte lepší nebo jiný plán?

Také další sofistikovaný nápad, opět vypadající v mediální době naprosto šíleně, tím myslím nezajímavě. Zásada 1, 2, 3. Kdy 1) znamená jedno NATO, 2) znamená 2 % na armádu, a 3) znamená tři měsíce vojenského výcviku. To je bezva, ale nikoho to nenadchne. 2 % na armádu bude v okamžiku maléru málo, maličko a nevycvičená banda mladých civilistů nemá pocit, že by to bylo potřeba, a navíc je prostě líná. Má se moc dobře, což je dobře, ale - jako vždy - sebevražedně dobře.

V programu Realistů, ke kterému jsem pronikl, není prakticky nic, co dnes rozčiluje většinu lidí u nás. Jak to popsal bankéř Pavel Kysilka pro Echo24. Vláda se kasá, jací jsou pašáci ale řítíme se k maléru v jakém je Řecko.

Tato vláda z pracovního trhu vyluxovala desítky tisíc lidí (do byrokracie a „neziskovek“), což zoufalým způsobem podráží naši ekonomiku. Speciálně exportně orientovaný průmysl, který v české ekonomice funguje jako lokomotiva. Růst vývozu je poloviční oproti tomu, jaký by mohl být, kdyby bylo na pracovním trhu dost lidí. Já se i po odchodu z České spořitelny hodně bavím s podnikateli. A drtivá většina firem, zejména těch exportních, vám řekne, že mají fantastickou zakázkovou knihu a že mají nejlevnější úvěry v historii, takže by mohly zvyšovat kapacity. Ale nenaplnily by je lidmi.

Nemohou sehnat lidi. Ti se jednak málo rodí, a tím pádem nevycházejí ze škol, jednak je tu státní sektor. V takové demografické situaci by vláda měla být o to opatrnější a za každou novou agendu, kterou si vymyslí, by měla nějakou starou zrušit. A to se neděje. Zadruhé stavební a byrokratické regulace firmám přípravu každé investice protahují na mnoho let. Což nikdo nebude podstupovat, protože netuší, jak bude za pět let vypadat ekonomický svět. Tady se skrývá vysvětlení malých investic do ze stavebnictví i průmyslu.“

Mají k tomu Realisté nějaký plán? Skutečně realistický plán? A ne dojit dotace a říkat tomu „úspěch“?

„A co ty nové agendy? Regulace, dirigismus, kontrolorství, které doslova dusí podnikání, ale například i (skutečně potřebnou) neziskovou sféru. ....

Zajděte se zeptat do kterékoliv malé, střední i velké firmy, kolik mají za rok návštěv kontrolorů, kolik jim regulace berou času a jaké často úplně nesmyslné předpisy musejí dodržovat, aby neztratily licenci nebo živnostenské listy. Pracovní zákonodárství se šíleně zesložiťuje.

Zhoršuje se to plynule od roku 1996, 97. A zhruba od roku 2010 to roste exponenciálně, doposud.“

Tohle a skutečnost, že stát a politiky dirigují takzvané neziskovky, bůh ví odkud placené a nezabývající se ničím užitečným, pouze nesmysly a buzerováním lidí, je problém.

Jak říká Pavel Kysilka „téměř až teror prokuratury vůči politikům“ a já dodávám i prakticka teror „dobroserů“ a ekologistů vůči obyčejným občanům. Kteří už mají pocit, že je bolševici za Husákovy normalizace nechali více dýchat, než dnes naše úřady. Šílené zákony a duševně nedospělí aktivisté, a co s tím, o tom není v programu Realistů ani slovo. Nebo jsem si ho ani nevšiml.

A o tomhle budou příští volby. Na výhru má našlápnuto Babiš, ale to měl i „kdo z vás na to má“ Paroubek. A kníže Schwarzenberg rovněž.

Jo a po poslechu vyjádření pana Robejška na www.realiste.cz bych doporučoval být moc opatrný ve výrocích týkajících se všeho kolem Německa. Už dvacet pět let posloucháme, jak už to nikoho nezajímá, až jedna hloupá a drzá věta poslala Schwarzenberga do politického důchodu. A ministr Herman to má tady taky už prakticky spočítané. Jeho „krajané“ v Bavorsku ho nezachrání.

Čtyřicetiletý pohled pana Robejška na Česko z Německa nemá jen kladné stránky. Kopeček, který pozorujete dlouho a z dálky, se na místě samém může ukázat jako sakra nebezpečná hora.