25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Každému stejným metrem?

31.7.2009

Je to docela názorný příklad, jak jsou si v této zemi před zákonem všichni rovni, když se v jedněch televizních zprávách objeví romský klan z Rumunska, tábořící u rybníka na kraji Prahy, a rozlehlé sídlo majitele stavební firmy na Ústecku s bazénem, masivní zdí s kamerami a zastřešenou příjezdovou cestou.

Že tyhle dvě zprávy nemají nic společného? Ale mají. Obě byly totiž natočeny v chráněných krajinných oblastech, kde se nesmí stanovat, natož pak tam něco bez povolení stavět. Romové už jsou ovšem- jak o tom včera referoval televizní web hned po zprávách, většinou pryč. Zůstalo jich u Počernického rybníka jen pár, aby uklidili odpadky.

Což ovšem nevylučuje, že se hned dneska neobjeví v televizních zprávách znova: dokud bude ve Vinohradské nemocnici ležet v bezvědomí jejich následník trůnu, budou vděčným objektem zdejších televizních kamer. Za placené kampování utrácet nemohou - nebo nechtějí - město jim evidentně nic jiného není schopno nabídnout - a policie má za úkol je odevšad vyhánět. Konflikt je tedy naprogramován, což je pro zpravodajské týmy vítané koření okurkové sezóny.

To vlivnému členovi ODS Patriku Oulickému ze severních Čech se tady evidentně měří zcela jiným metrem: jak o tom referuje i dnešní tisk, stavební povolení má jenom na dům v Moravanech u Ústí nad Labem. Ostatní části své rezidence nechal podle Mladé fronty Dnes zbudovat načerno. I kdyby ale o povolení zažádal, podle pravidel chráněných krajinných oblastí by je na masivní zeď nebo bazén dostat neměl: podle odborníků se na takových místech smějí stavět jen jednoduché stavby sloužící lesníkům nebo zemědělcům.

Stavební úřad v Trmicích, kam Moravany spadají, zahájil mezitím s majitelem řízení o odstranění černých staveb. Ten ale požádal kraj, aby jeho případ od termického stavebního úřadu převzal. A krajský úřad mu promptně vyhověl. Prý proto, že řízení je moc složité, než aby na něj trmický stavební úřad stačil....

Co bude dál? Zmíněný podnikatel získává od krajského úřadu jednu stavební zakázku za druhou. Po loňských krajských volbách byl členem oficiálního týmu ODS, který vyjednával s ČSSD podobu nové krajské vlády. Má vliv, a to jistě nikoli nezaslouženě: Je například spojován - i když on sám to vehementně popírá - s legendární aférou kolem mrtvých duší v Dubí, kde těsně před kongresem ODS dostal v jednom hostinci zadarmo oběd a pivo každý, kdo znal heslo "velrybář".

Za jeden den se tam tak místní organizace ODS rozrostla o 379 lidí včetně řady studentů ústecké univerzity. Od počtu členů v jednotlivých stranických organizacích se totiž odvíjí počet delegátů na okresní a krajské konference. A ti rozhodují o tom, kdo bude okresní a krajský předseda. Jinými slovy, kdo se chce dostat ve stranické hierarchii zaručeně nahoru, ví, že nejsnazší cestou je nákup nových členů, kteří ho budou podporovat.

Podnikatel Oulický nicméně sám nekandiduje. Má na to nejspíš lidi. Každopádně bude teď zajímavé sledovat, jak krajský úřad rozhodne o načerno postavených částech jeho sídla. Vzhledem k tomu, že své černé stavby nakonec po letech uhrál i bývalý ruský naftař Nikolaj Stěpanov ve Slavkovském lese u Karlových Varů, je na místě domněnka, že když se chce, jde i to, co podle litery zákona projít nesmí. Ovšem - jak komu!

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6