Neviditelný pes

POLITIKA: Kauza Parkanová

20.6.2012

Jediná šance TOP 09: vzpoura proti Kalouskovi

Neuvěřitelná vyjádření premiéra České republiky z ODS (strašení plukovníky a podplukovníky) a ministra financí z TOP 09 (obvinění policie z absolutní zvůle), nutně musí vyvolat v každém zamyšlení: "Čeho se ti dva tak strašně, tak strašně bojí… čeho?"

V případě, že poslanci zvolení za TOP 09 s podporou Starostů nebudou hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové, navždy tím pohřbí renomé protikorupční strany a veškeré dosavadní mravnostní apely se stanou směšnými. Dle mého by tím dokonce do budoucna ohrozila TOP 09 samu hranici volitelnosti. Nepochybuji, že o tom všem faktický šéf TOP 09 velmi dobře ví. A přesto se pokouší zabránit vydání Vlasty Parkanové za každou cenu. Opravdu za každou. Neváhal dokonce argumentovat ani šest let starým názorem Bohuslava Sobotky. Tentýž Bohuslav Sobotka, pro kterého (a jeho inteligenci) za celá dlouhá léta nenašel slova chvály, se najednou stal pro Miroslava Kalouska arbitrem nejvyšším, nad zákony, nad Ústavou, nad soudy. O tom, že Miroslav Kalousek ví nejlépe, o co se hraje a co bude pro něj menší ztrátou, nepochybuji, takže se opět vtírá otázka: "Čeho se tak strašně, tak strašně bojí… čeho?"

Poslancům TOP 09 zbývá jediná cesta k zachránění renomé strany. Přes kategorický, až fanatický nesouhlas svého faktického šéfa Vlastu Parkanovou vydat. V případě, že je nevinná, nepochybně se u nezávislých soudů (ne-li dříve u státního zástupce) očistí a ona sama a s ní i celá TOP 09 vyjde z kauzy posílena. A v případě, že bude shledána vinnou, nikdo nebude moci TOP 09 vyčíst zametení kauzy pod koberec.

Apel vůči TOP 09 patří samozřejmě i vůči Starostům zvoleným do Parlamentu na společné kandidátce TOP 09 s podporou Starostů. Lídři Starostů pánové Gazdík a Polčák se dosud kroutí jako hadi. Zde je nutno konstatovat, že představitelé Starostů mají velkou zodpovědnost za to, aby Miroslav Kalousek svým postojem v kauze Parkanová nestrhnul do bahna opovržení svých dosavadních voličů i je samé. V Libereckém kraji se sice již dávno Starostové rozhodli, že půjdou do krajských voleb samostatně bez TOP 09, ale to nic nemění na tom, že i zde cítíme za parlamentní politiku TOP 09 s podporou Starostů velkou spoluzodpovědnost, neboť jsme v roce 2010 společně do parlamentních voleb kandidovali.

Autor je 1. místopředseda Starostů pro Liberecký kraj a starosta města Chrastava



zpět na článek