29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Kasta úředník

Zaujala mě nedávná krátká noticka o náměstkovi generálního ředitele Vězeňské služby České republiky Marianu Prokešovi, který vyhrál svůj boj o odvolání ze své funkce z jara roku 2014.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 18.1.2017 16:04

Určitě se Babišovi

podaří snadněji uštvat podnikatele nebo živnostníka - než se zbavit jednoho ze stovek úředníků a fízlů, které nastoupili do teplého mistečka na jejich pronásledování.

J. Krejčí 18.1.2017 11:56

Demagogie

Ideálem je podle autora asi model, kdy veškerý výkon státní moci závisí na vůli politika.

Autor se jaksi vyhýbá srovnání s jinými zeměmi. To by zjistil, že náš zákon o státní službě byrokratické struktury brání velmi málo.

Ale souhasím s tím, že v některých aspektech je současný stav nezdravý, a týká se to i těch sporů ohledně odvolání z vedoucích míst ve státní správě. Viz např. Případ současného ředitele vězeňské služby. Tito lidé by měli sami kriticky přijmout to, že je na jejich místech nadřízení nejsou, navíc v situaci, kdy jejich odvoláním není ohroženo právo jiného.

J. David 18.1.2017 9:36

Byrokrat je něco, jako aristokrat...

V nějakém diluviálním TV seriálu to řekl jakýsi soudní úředník (hrál ho tuším Miloš Nedbal). Prý se musí byrokraté, tak jako aristokraté, dožadovat svého léna. Nu, nic nového pod sluncem, vše tu již bylo, je a bude. Tedy, pokud se budou byrokraté považovat za aristokraty, nikolivěk jako placený nástroj služeb pro berního poplatníka, je placen z berní svého "zaměstnavatele". O tom to je. Byrokrat sice musí plnit dienstreglamá zákonodárné aristokracie, ale furt je to slouha k vytvoření konsensu mezi vrchností a berním poplatníkem. Berním poplatníkem je byrokrat živen, přes transmutaci berní (kapitol, fondů, mzdových regulativů, etc.) ve smyslu zase dienstreglamá aristokrata. Byrokrat je ale nezničitelný v prostoru a čase. Furt stejný, takový mezičlánek ve smyslu "uražené ješitnosti". Víte, táhne mi na 67, za dobu svého žití a jednání s "ouřady", jsem si založil tzv. "byrokratický balíček", tedy veškerá lejstra v ověřených kopiích ukládám do šanonu v mošně, se kterou se tahám na každé setkání s byrokratem v tom, či kterém "amtu" státní správy, či samosprávy (včetně rodného listu, že jsem se vůbec "narodyl/a" (genderové vyjádření). Doba se překotně mění, IT technologie (sám jsem vysloužilý ajťák, odkojený Assemblerem), všeliké PUK, PAK, POK, PIN, zkratky geniálních identifikátorů si dosaďte sami. Furt nějaká výměna dokladů, biometrické prvky, harmonizace s EU, výtvarnice banánů a fallů... PIN třeba na novou OP, jaké si dáte "Perssonal Identification Number"? Nesmíte ho zapomenout, jinak bude pokuta... Tak jsem zadal číslo, jako na platební kartě (logicky). Ale zpět k tomu byrokratickému balíčku, ověřených lejster mám již "hafo", ale při návštěvě "amtu s byrokraty" mi vždy nějaké nové chybí, byrokrat aristokraticky zvedne obočí a prohlásí, neznalost zákona neomlouvá, doplnit, příště by to mohlo být za pokutu. Ač technokraticky VŠ vzdělán a byv dienstreglamá poslušen, docela závidím Cikánům, byrokrata i aristokrata pošlou "víte kam", a mají vystaráno. Qui bono?

Z. Lapil 18.1.2017 12:40

Re: Byrokrat je něco, jako aristokrat...

Rád vzpomínám na spřátelenou právničku. Až moc často naše debaty končily jejím prohlášením: "Ježišmarjá. Inženýr! Prosím tě, netahej mi sem logiku!"

A děkuji za novátorskou aplikaci shody podmětu a přísudku. Dovolím si upřesnit: muž se narodil, žena se naroďyla. (Inteligentní dámy pochopí, těm méně inteligentním zbytečno vysvětlovat).

P. Maleček 18.1.2017 7:12

Problém je v nezákonnostech politiků.

No on je problém spíš v tom, že političtí šéfové úřadů, od obecní radnice po vládu, po úřednících požadují skutky, které jsou v rozporu se zákonem. No a když tomu se bránícího úředníka vyhodí, ten se pak úspěšně brání u soudu, kde už nejde nezákonnosti politických šéfů ututlat.

Bohudík, že to tak funguje, autor evidentně touží po jiné společnosti. Té kde je politik je pánbůh, dělající si co si umane. Za sebe já takovou nechci.

P. Hlosta 18.1.2017 7:23

Re: Problém je v nezákonnostech politiků.

Vy jste srandista! Pokud by úředník byl tlačen k nezákonným skutkům a sám na nich neměl zájem, pak by politický šéf(kdo to vlastně má být?) neměl šanci zrealizovat nic takového. Jiné ale je, když někdo je najmenovaný do úřadu, jako určitou "odměnu" za poskytnutou protislužbičku, a po příchodu jiného nadřízeného se dočká úředník, že bude propuštěn a nahrazen jiným, třeba též za "odměnu" protislužbou. Že kolem sebe propuštěný úředník kope? Ale nekope, on jen ví, že má nárok na patřičné bolestné, že už jeho místo na čas dostane druhý. Nikoho svým "kopáním" neudá za trestný skutek, jen si polepší finančně. Teplé místečko také určitě dostane, o co já nemám žádné obavy!

A. Alda 18.1.2017 8:06

Souhlasím, pane Malečku.

Vystihl jste to přesně.

Určitý problém je ovšem to, že když byl nahrazen kořistný systém systémem kariérním, zůstali na vrchních posisích ti, kteří se tam před tím dostali v rámci dělení politické kořisti, nikoli stoupáním po úřednických místech vzhůru.

P. Lenc 18.1.2017 9:49

Re: Souhlasím, pane Malečku.

Přesné pane Aldo.

J. Krejčí 18.1.2017 11:59

Re: Souhlasím, pane Malečku.

Jistě, je třeba nějaké doby, aby se systém kultivoval. Nikoli, jak si představuje asi autor, vrátit se k modelu, kdy byrokrat plní bezvýhraadn vůli politika (který odpovědný samozřejmě za nic není, protože nic nepodepíše).

P. Hlosta 18.1.2017 8:25

Re: Problém je v nezákonnostech politiků.

Také si lidé hodně pletou propuštění státního úředníka z funkce s propuštěním ze státní služby. Já ani neznám jeden případ, kdy by byl propuštěn státní zaměstnanec a skončil tak na pracáku. Jsou případy kdy státní zaměstnanec odejde na vlastní žádost a přejde do soukromo zaměstnaneckého poměru. To zpravidla, když se jedná o vyšší plat u soukromého zaměstnavatele, nebo přechodu na soukromé podnikání. Stát své zaměstnance úplně nepropouští. Suspendace z funkce je určitý trest za třeba neschopnost, nebo reorganizační opatření. Není ale propuštěním zaměstnavatelem. Propuštění zaměstnavatelem prakticky u nás u státu nehrozí.

M. Těhanová 18.1.2017 8:58

Re: Problém je v nezákonnostech politiků.

Ale pokud politik požaduje po úředníkovi věci, které jsou proti zákonu, to se dá snadno prokázat a pak by se měl zodpovídat politik. A mělo by to být hodně slyšet! Nic takového se neděje a úředníci vymýšlejí kraviny, aby zdůvodnili smysl své existence. Mít nárok na funkci by nemělo být žádné základní lidské právo, ani dané zákonem, to je zhůvěřilost, důležité by mělo být jen to, co ten člověk opravdu dělá a jakým přínosem pro společnost ve své funkci je.

Z. Lapil 18.1.2017 12:32

Re: Problém je v nezákonnostech politiků.

Politik bohužel není vůl (bohužel? Fakt jsem to takhle napsal?), takže neřekne "podřízni ho". On - podobně jako šéfmafián - řekne něco jako "Zařiď, ať s tím neotravuje. Jak? To je mi jedno, hlavně podle zákona. Nebo můžu požádat tvýho náměstka, jestli se na to necejtíš?"

Což nemusíte prokazovat, to klidně všichni přiznají, ale chcete-li to žalovat, vysměju se vám i já, na to není potřeba drahý advokát.

P. Hlosta 18.1.2017 6:50

Stále stejné! Byrokracie nás zničí!

Už roky zdůrazňuji existenci šedé zóny vládnutí, kterou je byrokratický aparát státu. Státní a obecní administrativa se staly základní složkou klientelistické společnosti. Ona to je, kdo způsobil rozkvět korupce, která za socialismu sice byla také, ale v diktátu jedné strany moc si ouřada nepomohl, krom u těch nejvyšších, co byli součástí té strany. Po Sametu však to už bylo jiné kafe.

Na Národních Výborech před Sametem seděli hřbet ohnutý, dole šlapali. Po Sametu mnohé(mu) zatrnulo, že je v ohrožení existence, když byl(a) u komunistů. No a pendrek! Pěkně jako za komárů se po Sametu udržovali mezi sebou v kolektivním alibismu a stabilně nabírali pro sebe spolehlivé z řad rodiny a přátel. Politici jim šli na ruku, protože kdo by politikům tak spolehlivě vše podržel v chodu, když ne ti, co to drželi dříve. Ovšem platy se musely zvedat, když soukromý sektor tak vystartoval v ziscích, že uháněl s platy dopředu po socíku. I zvedli politici mzdy státním zaměstnancům, na úřadech významně. Dříve podprůměrně honorovaní ve státní statistice, dnes určují stropy možných příjmů zaměstnanců, tedy jsou podstatně vyšší v průměru oproti soukromosektorovým. Nejvyšší posty pak se počítají na milionové zisky v zastávání takové funkce.

Starý Egypt po tisicíletích své existence nakonec padl díky diktatuře byrokracie. Nebyl to jen Starý Egypt. Římská říše dopadla stejně. Nárůst byrokracie může předznamenávat pád celé civilizace!

Z. Rychlý 18.1.2017 6:45

Co si stěžujete ?!

Jestliže národ očekává od státu vytváření pracovních míst, tak stát začne toto očekávání plnit! A začne vytvářet pracovní místa v odvětví, které zcela ovládá, tudíž začne vytvářet úředníky. Dělá to levice i pravice ruku v ruce. Všechny partaje totiž potřebují odměnit své zasloužilce, n ́est-ce pas? - jak by dodal logický Hercule Poirot.

R. Langer 18.1.2017 11:45

Re: Co si stěžujete ?!

Souhlasím, jenom v jednom máte chybu - dělá to levice a levice, co se prohlašuje za pravici, ruku v ruce. ;-)

Z. Lapil 18.1.2017 12:19

Re: Co si stěžujete ?!

To není věc levice/pravice, to je věc velkých podniků/organizací, a těch státních zvláště. A těch nadstátních (EU) ještě zvláštěji. Viz Parkinsonovy zákony: člověk jsoucí úředníkem není vyžírka o nic větší, než dokoliv jiný, on jen nemá zapotřebí, aby ho někdo považoval za zbytečného. A tak si vymýšlí práci (kontrola kontrolorů kontrolních zařízení; nebo je snad chcete nechat bez kontroly? To jste špatnej šéf, já budu lepší) a pro její vykonání "potřebuje" podřízené.

Výsledkem je, že se (nová) vláda může postavit na hlavu, ale chce-li snížit počet úředníků, má jedinou možnost: ustavit úřad monitorující možnosti snížení počtu úředníků.

A to ještě nemluvím o politice a o tom, že skrze Ištvána Šlachtu nebo jak se ten chlap jmenuje :-) riskuje podobným rozhodnutím obvinění ze sabotáže státní správy. Což je samozřejmě ta špičatá ploutev vykukující nad hladinu, nikoliv podstata problému.

Z. Lapil 18.1.2017 12:22

Re: Co si stěžujete ?!

Úřednictvo roste zcela samovolně, stát s tím jen nedokáže nic dělat. Podrobnější úvaha pod předchozí odpovědí (pan ?Langer) na Váš příspěvek.

J. Strakoš 18.1.2017 6:07

Nadstandardní odměny a ochrana

Po hodně dlouhé době se konečně v článku objevila zmínka o nadstandardním přístupu například k hasičům. Na jednu stranu to vypadá dobře, že mají zaručenou výsluhu, ale není to jasné pokřivení trhu práce? Neměli by mít prostě jen vyšší příjmy po dobu aktivní funkce a poté by již pravidla měla platit pro všechny stejně?

Na začátku jistě byla snaha odměnit ty v první linii, kteří nasazují své životy. Jenže dříve nebo později objeví další spolupracovníci, kteří už tak úplně životy nenasazují, ale tak nějak jsou s nimi spojení (když to přeženu, tak řidič hasičského auta, dispečer, it technik, uklízečka jejich ubikací) a čára kdo má a nemá mít extra zásluhy poté, co opustí aktivní místo se dělá hůře a hůře.

A stejným způsobem pak postupujeme v případě horníků a odchodu do důchodu - všem do 70 (schváně přeháním, zatím), ale těžkým povoláním o několik let méně. Taky si nedovedu představit sedmdesátiletého horníka, ale kdo pak bude určovat kdo je a není těžce pracující?

Rozhodně nemám nic proti hasičům nebo horníkům, obdivuji odvahu těc, kteří nasazují své životy, ale nelíbí se mi ten selektvní přístup a zaručené výsluhy po skončení činnosti.

P. Hlosta 18.1.2017 6:35

Re: Nadstandardní odměny a ochrana

Před pár rokama jedna známá pracovala u Hasičů jako účetní. Kdysi si při zaměstnání ošetřovatelky Sociálních služeb udělala dvouletou ekonomku a s tím ji přijali k Hasičům. Pobírala tak vše, co jejich povolání dává - nárok na 1 měsíc nemocenské v roce ve výši platu 100%, 5 týdnů řádné dovolené, 2 týdny ozdravný pobyt na služební horské chatě. Toto vše dokázala beze zbytku vždy vyčerpat i za cenu, že nemocenskou dostala na tetánii, což je prakticky jen nedostatek minerálů a běžně s tím lidé nemarodí. Jako účetní u Hasičů měla plat vyšší podstatně než třeba zdravotní sestra s dlouholetou praxí, ovšem u soukromého obvoďáka(soukromí jsou ze zákona všichni obvoďáci!), jinak státní zdravotní zařízení má pro sestry platy podstatně vyšší, než soukromé zařízení.

Hasičům je jistě hůře než jejich obbužnému personálu. ;-))

P. Hlosta 18.1.2017 6:35

Re: Nadstandardní odměny a ochrana

oprava: obslužnému....

J. Strakoš 18.1.2017 7:32

Re: Nadstandardní odměny a ochrana

Přesně tak - prostě na začátku byla dobrá vůle (podporovaná společností) nějak odměnit lidi riskující životy a na konci je tiché zvýhodňování těch, kteří nevykonávají nic až tak zvláštního.

Prostě když do systému zavedete výjimky, je to špatně a vede to k výše uvedeným důsledkům.

A bohužel není moc politické vůle to změnit.

J. Schwarz 18.1.2017 11:23

Re: Nadstandardní odměny a ochrana

Tohle tu bylo už za socíku - například odměny ke "dni horníků" brali všichni zaměstnanci resortu, i to co důl v životě nikdy neviděli.