29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Kapitulace

19.2.2011

Řada komentátorů vyděračské akce doktorské lobby, rovněž tak i já, upozorňovala na to, že pokud akce „Děkujeme, odcházíme“ skončí kapitulací vlády, je osud zdravotnických reforem, jakkoli se k nim nyní vůdci LOK a ČLK hlásí, na další roky zpečetěn.

Bohužel, ministr zdravotnictví Heger se v memorandu, jakkoli se jedná o dokument nejasné povahy, zavázal k tomu, že se rozhodující skupinou, která do jakékoliv zamýšlené změny v systému zdravotní péče bude výrazně promlouvat, stávají LOK a ČLK. Pokud toto bylo cílem této menšinové skupiny vyděračů v bílých pláštích, znamená to jednoznačně jejich úplné vítězství.

Ministr Heger nemá pravdu, že podpisem memoranda ztratil „část podpory ODS“. To, co ministr ztratil, je bohužel zcela jiného druhu. Ztratil soudnost a rozhodnost. Nechal se vyděračskými metodami LOKu zmanipulovat do stavu, kdy skutečně uvěřil tomu, že odchodem 4000 lékařů nastane ve zdravotním systému Česka chaos či katastrofa.

Škody, které podpisem memoranda a jeho případným schválením vládou vzniknou, jsou velmi lehce detekovatelné. LOK a ČLK pojaly reformu zdravotní péče jako systém, který z ne zcela jasných zdrojů - omezením korupce (kde?), zvýšení efektivity (čeho?), snížením nákladů v pojišťovnách (jak?) - tyto prostředky přesměruje do platů lékařů. Omezení přesčasů práce lékařů je navíc kapitola sama pro sebe.

Jestliže sami lékaři přiznávají, že vykazované hodiny přesčasů jsou víceméně proto, aby měli v současném systému více peněz, nemůže být současně pravdou, aby přesčasy snižovaly schopnost lékařů pracovat kvalitně. Pokud by naopak množství přesčasů odpovídalo realitě a od roku 2013 by měl počet přesčasů na lékaře klesnout na několik hodin týdně, muselo by se naopak do systému přijmout další množství lékařů(!), a tím by se náklady na jejich práci enormně zvýšily. Nemůže být prostě pravda, že je lékařů málo, a proto pracují přesčas, a současně že klesne počet přesčasů na zákonem povolenou hranici v roce 2013 a nebude více lékařů zapotřebí.

Ministr Heger vzal na sebe obrovskou odpovědnost, kterou nedokáže unést. Pracuje totiž s „odborářským materiálem“, nikoli primárně s lékaři. Odboráři už nejednou Hegera označili za neschopného ministra a jejich dnešní potlesk vyprchá do týdnů, ne-li do dnů. Pak bude opět Heger tím, který všechno kazí a ničí již uzavřené „dohody“. Budiž mu ministerský důchod lehký.