19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Kandidáti bez chuti a bez vůně

12.12.2012

Kandidáti pro prezidentské volby se už představili tisíci řádek, desítkami minut proslovů, někteří dokonce drobnými skandálky. Víme už, kdo vlastně jsou?

Někteří se barví do ruda. Předstihují se, kdo je rudější a komunisté se jejich honbě za každým hlasem smějí od ucha k uchu. Těm dvěma, kteří dorazili až na politbyro, nebudu připomínat ani jejich listopadové projevy ani tatíka zahnaného komunisty do kotelny. Spíš bych jim doporučil, aby důkladně prozkoumali terén, zda v něm ještě není nějaký otvor, do kterého v honbě za prezidentským stolcem nevlezli.

Někteří z kandidátů si neposlechli známou písničku čerstvého slavíka Tomáše Kluse a vystrkují své obličeje na billboardy. Je mezi nimi i jeden z favoritů voleb, který se zapřísahal, že to neudělá. Ti, kteří podlehli a nešetří na billboardech, si zapomněli najít lepší tvůrce "nápaditých" sloganů. Jeden nás přesvědčuje, že spravedlivý stát a rovná zdravotní péče je možná a zapomíná dodat jak. Vývoz marmelády z Hlavního nádraží je také možný a pro příštího prezidenta by to byl asi snazší úkol. Další nám vysvětluje, kde je jeho domov a ujišťuje, že nám bude naslouchat. To by přece měl i bez ujišťování, alespoň těm, kteří jej půjdou volit. Nebo snad máme volit renomovaného odstraňovače nepohody? Jistě se můžeme spolehnout, že další kandidát bude držet slovo, dělal to přece i u komunistů. Jeden našel fotku, na které nespí.

Jsou tací, kteří na billboardy nemají. U nich, ale i u těch na billboardech, mi vadí prázdné sliby a nekompetence. Slibem neurazíš, ale u některých slibů si stačí přečíst ústavu a uvažovat, zda kandidát neumí číst nebo jen lže. Někteří kandidáti vzbuzují sympatie, ale i letmý pohled na jejich názory a záměry přináší pochybnosti o jejich kompetenci.

Nikoho jsem nejmenoval, ale čtenáři, které prezidentské volby zajímají, si jistě, nejen podle hesel na billboardech, jména snadno doplní.

Ano, budeme mít takového prezidenta, jakého si zvolíme. Jen nemohu souhlasit s tvrzením prezidenta stávajícího, že původní model volby by byl lepší. Vždyť by tam politické strany nominovaly ty samé uchazeče a zákulisní přestřelky a čachry by byly ještě nechutnější než v předchozích volbách.

Jsem naprosto přesvědčen, že v naší zemi je řada osobností s dostatečnou integritou, zkušenostmi a schopnostmi. Od stranických sekretariátů můžeme jen těžko očekávat, že je osloví, ohrožovaly by podstatu jejich úděsného politikaření. Snad v příští volbě někdo najde odvahu a trochu peněz a vyjde se svojí kůží na trh, i když skutečné osobnosti asi mají malou motivaci dělat alibi zaplevelené politické scéně dotýkající se dna možného.

Převzato z Pilny.blog.idnes.cz se souhlasem autora

Autor je prezident sdružení TUESDAY Business Network