23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Kam zmizel střed?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krab 26.12.2008 4:00

autor - levicak nic nepochopil

1) kdyz je pravice a levice, nemusi byt logicke, ze existuje i stred. Muze byt vycurana radobytreti cesta, ktera ale neni treti, pouze je zamaskovana jedna. Bud jsi levicak nebo pravicak, a kdyz rikas ze nejsi ani levicak ani pravicak, tak jsi levicak. Tak to je.

2) To co vy chapete jako "absolutni averzi proti potratum" krestane chapou jako averzi vuci vrazdam. Nemam na to silny nazor, jen bojuji proti zjednodusenym nalepkam, jako je tato. 3) KDU-CSL neprikazuje jinym, co si maji myslet, o nic vic, nez CSSD nebo KSCM. Naopak. Prikazovani jinym, co si maji myslet, je navysost levicova zalezitost. 4) Na neonacismu NENI VUBEC NIC PRAVICOVEHO, a uz vubec ne "krajne pravicoveho". Krajni (extremni) pravicak je Klaus, byl jim Churchill, Thatcherova, Reagan, Mises, Hayek, Friedman, Smith, Ricardo, ja. Krajnim pravicakem nebyl Hitler, ktery byl naopak extremnim levicakem. Pravicak = liberal.

5) Sobeckost a hamiznost na jedne strane nema vubec nic spolecneho s individualismem a "neviditelnou rukou trhu obdobi anglicke prumyslove revoluce". Individualismus a kapitalismus naopak vedou k silnym moralnim hodnotam, dobrovolnemu obetovani se pro jine, VSEOBECNEMU blahobytu, altruismu. Zni to jako paradox, ale presto to tak je. Viz Hayek: Cesta do otroctvi.

Kdybych byl politikem, byl by muj ukol na to odpovedet diplomaticteji a mel bych se snazit vam to vysvetlit. Ale nejsem jim, takze muzu byt uprimnej: Odpoved na posledni otazku: blbej jste vy. Krom toho jste evidentne blbej levicak.

certik 26.12.2008 4:47

Re: autor - levicak nic nepochopil

Jojo.  Tak individualismus vede k vseobecnemu blahobytu? No to je moc zajimava teze. Von ten vseobecnej blahobyt nikde nejni, takze asi ten individualismus taky ne, a cela ta veta je jenom nesmysl vycucany z palce na zneuzivani lidi jako jste vy.

Moh byste prosim vysvetlit, jak KDYBY JENOM se podarilo nastolit ten idealni extremne pravicovej individualistickej stat jak by se nam vsem vedlo dobre, a ze se nam este porad dobre nevede, za to muzou ty neustaly levicovy vladni zasahy, a to ve vsech zemich sveta. Mne se jenom vybavuje z nedavny doby, ze KDYBY JENOM se nam podarilo nastolit ten komunismus podle Lenina, tak...

Nezlobte se, ale nabizi se otazka: kdepak vy jste tou dobou chodil, a copak jste vykladal?

certik 26.12.2008 5:09

Re: autor - levicak nic nepochopil

Vlastne kdyz tak ten vas prispevek ctu, odpoved na tu otazku se nabizi. To zakovske kadrovani lidi podle nejakych vysnenych ideologickych hledisek, ty bludy o vseobecnem blahobytu, a ze v knize to vsecko je, i kdyz to zni jako paradox, tohle vsechno ukazuje na nejakeho takoveho vratneho pri OV KSC.

Od jednoho takoveho jsem se doslechl: "Co bude po komunismu? No, Slunce se zmeni v cerveneho obra a..." To bylo nekdy na podzim roku 1989.

Větší vlastenec 26.12.2008 5:57

Re: autor - levicak nic nepochopil

Von ten blahobyt ňák nigde jako nejni, jen soudruh čertík patří mezi 15 % nejbohatších lidí planety.

A ani o tom neví.  :-/

Ale hlavně že píše, jako kdyby něčemu rozuměl.  ;-D

R^ VV >-  Učit se, učit se, učit se ! (V.I.Lenin)  >- VV R^

Hrad 26.12.2008 9:06

Re: autor - levicak nic nepochopil

Moje řeč. Ten Lenin to vystihl velmi dobře. Škoda jen, že to před ním vědělo miliony lidí, a místo toho "učit se, učit se" chlastali, chodili za děvkami, plodili a nevychovávali své "spratky", ulevovali si  na návsi, nebo psali do podobných periodik, jako je Neviditelný Pes. Co by dnes udělal Kristus? Vstoupil by do ODS? Nebo by udělal to, jak nám jej představila církev svatá a tradice? Postavil by se proti šikanujícím, hněvivým a expanzionistickým mocnostem? Pozvedl by prapor spravedlnosti a lásky pro lidstvo, proti válečným štváčům, okupantům, teroristům a násilníkům, trhovcům, "instatnímů kramářům na jedno období? A vydal by se za tímto revolucionářem někdo z těch ubrebtaných gerontů na NP, kteří díky věku(místo spravedlivých je na dosah) už toho, co by mohli ztratit, moc nemají?  8-o;-O ... jak směšné jsou jejich šiky. VV .... jen v srdci zápal, ochablost pamětníků. (Y) ..... vlastníků plného pytle vzpomínek na znamenitá pokušení, kterým neměli odvahu se oddat!!   

jirka.s. 26.12.2008 10:34

Re: autor - levicak nic nepochopil

A copak jsi asi tak,  zasmrádlá zřícenino, dělal dneska nejdřív? Chlastals už  včera, za děvkama jsi už taky nejspíš byl, tož sis asi nejdřív ulevil na návsi a hned po té jsi nám zaslal svůj neotřelý pohled na svět ! Jenom na to leninovo nejpodstatnější, "učit se, učit se, učit se" ti už nějak nevybyl čas, viď, ty buněčná slátanino? ;-(

Hrad 26.12.2008 21:08

Re: autor - levicak nic nepochopil

Yrko, to jsem nepsal tobě. Ty jsi nic nezmeškal. Tebe to jen zmeškalo.

Pasáček koz ve Vermontu 26.12.2008 15:42

Ježíš Kristus

Ježíš Kristus byl prvním socialistou.  Největší vliv si zachoval mezi lidmi v kapitaliské společnosti.

certik 26.12.2008 17:00

Re: autor - levicak nic nepochopil

Clovece, zakladni lekce z logiky. I kdyby vsichni lidi na svete zrali hlinu, prece mezi nima bude 15% nejbohatsich. A vy mne snad chcete vykladat, ze za muj blahobyt muze nejake uceni o individualismu, Hayekova knizka, nebo Klaus, a ne moje osobni prace? Nejni to nejakej paradox, jak to tady krab charakterizuje?

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 26.12.2008 6:35

Re: autor - levicak nic nepochopil

To me prave na pravicacich (vaseho pojeti) vadi, ze vsechno je jen cerne nebo bile, pravicak nebo levicak. Jenze ono to tak neni. Kdysi jsem nasel na internetu jakysi test. Byl tam vzdycky nejaky problem a dva zpusoby jeho reseni a clovek si mel vybrat, ktery se mu zda lepsi. Tech otazek tam bylo asi 30 a kdyz jsem je vsechny vyplnil, sdelilo mi to, ze jsem typicky stredovy volic. Presne na 15 otazek jsem odpovedel jako levicak a na 15 jako pravicak. Bohuzel jsem si zapomel poznamenat URL toho testu a z historie browseru je to uz take pryc.

Stanislav Ševeček 26.12.2008 8:21

Re: autor - levicak nic nepochopil

Kdo říká, že není nalevo ani napravo, je nalevo.

krab 26.12.2008 13:35

Re: autor - levicak nic nepochopil

Ale ono to v principu je bud cerne, nebo bile. Bud rozhoduje o sobe sam clovek a vybira si z palety moznosti, ktery mu svoji spontanni aktivitou nabizeji ostatni svobodni lide, nebo mala skupina elit naplanuje a ostatnim nasilim svuj plan vnuti.

"stredova" politika je neco, pod cimz vy si pravdepodobne predstavujete "trh, ale vocad pocad", protoze existuji urcity "vyssi principy", ktery bez intervence statu nikdo nezajisti. K tomu mam 3 poznamky: 1) stat skutecne ma svoje opodstatneni v nekolika (malo) oblastech, jako je obrana, vynucovani smluv, urcite zivotni minimum pro vsechny. To neni v rozporu s liberalismem (pravicactvim). 2) dalsi intervence statu, byt relativne mala (tj. "stredova"), je skodliva, v souboji s liberalismem vsude prohrava. 3) zbytecna intervence statu v oblastech, ktery lip zvladnou lide sami jen pripravuje pudu pro dalsi a dalsi a dalsi intervence a nakonec to vede k socialismu. Tento princip je obsazen v titulku a vysvetlen v obsahu knihy Cesta do otroctvi.

Ja vam nejspis rozumim: vadi vam spousta veci na "trhu bez privlastku". Mne vadi taky. Nicmene vy jste jeden z mnoha, ktery se snazi prijit s jakoby logickym a pochopitelnym resenim, ze tyto nevyhody jednoduse a rychle odstranime ad hoc intervenci statu. Bohuzel to tak nefunguje. Je to na delsi debatu, ale prectete si tu knihu. Poznate, ze vsechny pokusy o "opravy" vedou k pravemu opaku.

Jednoduse receno, jakykoliv posun od pravice doleva 1) vede k vetsi neefektivite i moralnimu marastu 2) vede nutne k dalsimu posunu doleva. Nakonec to skonci v totalite.

Pasáček koz ve Vermontu 26.12.2008 15:49

pro pana Kraba

Pane Krabe, nechtěl bych mít Vaše černobílé vidění světa. Život s takovým názorem je ale příjemnější a bez problémů, že ?

Zdeněk - Bubeneč 26.12.2008 9:03

Re: autor - levicak nic nepochopil

Díky, chtěl jsem původně reagovat podobně, ale Vy jste to vypsal velmi pohotově a moudře. Škoda, že Vám v poslední větě ujely nohy.

V. Hoffman 26.12.2008 10:20

Re: autor - levicak nic nepochopil

Aha. No, teraz uz ma fakt zacina zaujimat, co bol podla vasich definicii Pinochet.:-D Vazne chcem vidiet, ako sem niekto napise, ze Pinochet bol liberal /za Pinocheta si racte dosadit ktorehokolvek stredo alebo latinoamerickeho pravicoveho diktatora za poslednych 50 rokov/.:-D

Pasáček koz ve Vermontu 26.12.2008 15:37

Re: autor - levicak nic nepochopil

Pane Krabe, nejste jediný, kdo to má popletené.  Nic si z toho nedělejte.

Emigrant 26.12.2008 3:48

Vazeny pane Vileto

Vas pohled na politiku je velmi, ale velmi sverazny,  zustante radeji u sve zivnosti;-D.

Borek@exil 26.12.2008 8:27

Re: Vazeny pane Vileto

Pohled na politiku velmi svérézný, to souhlasím. Jenže je to pohled svérázně přesný. Pan Vileta je člověkem svérázným, to znamená, že umí pozorovat a posuzovat dění kolem sebe. A tvoří si svérázné leč zajímavé názory. Patří k lidem, se kterými se dá diskutovat, protože nejsou šediví a bezvýrazní. Článek má několik dobrých postřehů a celý je přímo ukázkovou výzvou k reakci. Tak to má být.

Pasáček koz ve Vermontu 26.12.2008 2:04

pro pana Viletu, balíka z Plzně

Pane Vileto, Vaše články jsou zajímavé. A máte pěknou živnost, přeji Vám v podnikání úspěch.

Zdraví Vás   Pasáček koz , podnikatel v živočišné malovýrobě.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 26.12.2008 2:15

Re: pro pana Viletu, balíka z Plzně

Pane Vileto, Vaše články jsou zajímavé.

Hmm, to je podruhe, co s vami musim souhlasit ;-D;-D;-D

Větší vlastenec 26.12.2008 5:52

Pro s.Pasáčka, zapomenutého rozvědčíka

Zdar soudruhu Pasáčku ! Doufám, že jako dlouholetý člen Strany sneseš soudružskou kritiku.

Rád bych Tě opět chválil, ale už to nejde. Mysli trochu, soudruhu ! Vydáváš se za pasáka koz ve Vermontu, a přitom jsi na web neustále připojený z městečka Norwich ve státě Connecticut (mimochodem, dost díra, ten Norwich, že ?).  :-/

Takhle to dál nejde. My tady bojujeme za konečné vítězství socialismu, Tvoji kolegové rozvědčíci se těší na nové rozkazy, první rozkazy po skoro 20 letech, které nebudou v ruštině, a Ty se projevuješ tak neprofesionálně ... ;-(

Celkově se vzchop, soudruhu. Začínáš dělat 1.správě ostudu. Doufám, že Tě budu moci příště zase chválit.

R^ VV >-   Naši a sovětští rozvědčíci - hrdinové boje proti imperialismu !   >- VV R^

Borek@exil 26.12.2008 8:22

Re: Pro s.Pasáčka, zapomenutého rozvědčíka

Vel´mi správne sa vyjadril súdruh z okresu!

Větší vlastenec 26.12.2008 14:57

Pro pana Borka, t.č. v emigraci

Tak vážený, zaprvé přítel (soudruh nejsem už řadu let, neboť moje rodná Strana mne těžce zklamala), a zadruhé z Prahy.

Jak je u Vás v http://www.cor.net/ ?

R^ VV >-  Proletáři všech zemí, spojte se !  >- VV R^

Borek@exil 26.12.2008 23:13

Re: Pro pana Většího vlastence.

Dyk je dobře. Já vaše parádní parodie s nadšením sleduji. Ta věta o súdruhovi z okresu.... Když jsem pracoval jako svářeč-montér ocelových konstrukcí, dělal s námi Pšta Darák od Košic. Byl to docela prima chlap a ze srandy nás učil hútoriť. My jsme pak ty výchňárské výrazy mezi sebou používali. Žebříku jsme říkali drabina a šípkům ščerbovitka. Pištovo oblíbené rčení bylo právě to o súdruhovi z okresu. Já to od něj převzal a rád to používám jako legrační dodatek. Vždycky si při tom vzpomenu na Pištu. Pod vaše podařené alegorie to dodávám jakožto pochvalné mručení. 

Delam Sikozy 26.12.2008 1:07

Upřesnění

Tady chybí nejen střed, ale hlavně i pravice.

NobodyWasHere 26.12.2008 1:04

Vážený autore, zdá se mi, že

problémem spíše je, že tu není žádné "vpravo" a rozhodně jím není Topolánkova Občasná Sociální Demokracie. Pokud ji srovnáváte s kapitalismem 19.století, tak jste trochu mimo, neboť tehdy byl podporován především střední stav, který OS|D dusí, kde může ve prospěch spřátelených nadrnárodních konglomerací a polostátních molochů typu ČEZu. Několik marginálních rádobypravicových stran s programem, který nedokáže oslovit nikoho kromě jejich členů to nějak nezachraňuje. A fašisty (jakožto další vývoj italské sociální demokracie mezi válkami) ani nacisty (kteří jsou také pouze výhonkem národních socialistů - tj. sociáních demokratů s důrazem na národní zájmy) bych mezi pravicové extrémisty vskutku nezařadil, bez ohledu na to, že se mi to soudruzi učitelé a profesoři občanských nauk snažili natloukat do hlavy mnoho let.

Jirka 26.12.2008 1:11

Re: Vážený autore, zdá se mi, že

Ale nebyla jím ani za vedení V.K.Bohužel.:-(

krab 26.12.2008 4:06

Re: Vážený autore, zdá se mi, že

Souhlas az na to, ze v liberalismu 19. stoleti nebyla podporovana stredni trida. To je totiz princip liberalismu: jako jediny system nepodporuje vubec nikoho, neni rasisticky ani xenofobni, nezvyhodnuje vubec nikoho. Dava kazdemu sanci se postarat sam o sebe a se svoji puvodne neuspokojivou situaci neco udelat. Ze stredni trida se stane nejsilnejsi je pouze logicky dusledek.

Puk 26.12.2008 9:52

Re: Vážený autore, zdá se mi, že

sem zavádíš marsismus. Kde bereš termín třída střední?  Znáš třídu spodní a horní? Kde jsou

jejich hranice? Čau. A viš proč byl Štěpán vyhlášen za svatého?

Kodiak 26.12.2008 0:35

Komunisté a neonacisté jsou krajní levice

Autor článku by si měl zopakovat základy politologie. Extremistické strany patří spíše mezi nátlakové skupiny jducí za určitým cílem. Komunisté, nacionalisté a neonacisté (němečtí národní socialisté) patři spíše mezi ke krejní levici. Usilují o silný stát, který by vše řídil, v podstatě se jedná jen o drobnou modifikaci též idedeologie, jen v trochu jiném balení. Anarchisté jsou spíše krajní pravice slabý stát, minimum regulací nebo spíše žádné regulace.