Neviditelný pes

POLITIKA: Kalouskovo typické lidovectví

30.3.2013

Člověk může či nemusí mít pochopení pro pokusy těžce zkoušené ODS nějakým způsobem zaujmout voliče, kteří se od ní – jak ukazují průzkumy veřejného mínění – stále více odvracejí. Není divu, že využila mimořádnou nahrávku, kterou ji svým, dá se říci zcela nenáhodným, a proto nikoli za chybu považovatelným výrokem nabídl na sjezdu ČSSD Jan Mládek a je jen logické, že se pokusila na svém zasedání Výkonné rady přijít s několika návrhy na usnadnění podnikání v České republice.

Problémem je, že tyto návrhy přednáší příliš nepřesvědčivě, resp. že je přednáší její politici, kteří nepřesvědčují. Navíc není jasné, kde se tyto návrhy – z ničeho nic – právě v tuto chvíli vzaly. S přesvědčivostí nemá sebemenší problém jejich koaliční partner Kalousek. Ten – zcela přesvědčivým způsobem – okamžitě prohlásil, že těmto návrhům nerozumí, že mu nebyly předem nijak objasněny a že mu proto není jasné, chce-li ODS tyto návrhy prosazovat s nimi, tedy s TOP 09, nebo s ČSSD. To už se člověku automaticky vrací nezapomenutelný výrok Vladimíra Jiránka ohledně lidoveckého charakteru. Byl to výrok hrubý, tak by se v politice mluvit nemělo, ale byl to výrok jiránkovsky nekompromisní, uvádějící jeho – už daleko smířlivější – typickou postavičku v kresleném vtipu.

Myslí si náš ministr financí, že ODS má skutečný úmysl prosazovat tyto své návrhy, které IVK nemá sebemenší záměr komentovat, protože se ve své obecnosti komentovat nedají, spolu s ČSSD? Tedy i proti těm lidovcům, kteří už dávno opustili svou poněkud zprofanovanou značku a uchýlili se pod jinou? Nevěříme, že si to skutečně myslí, a proto to musíme označit za čiré lidovectví (jako politicko-společenský fenomén svého neopakovatelného druhu, jako velmi specifické čecháčkovství, které nás tolik poškozuje).

Shodou okolností ve stejné chvíli vyhlásila stranická kolegyně pana Kalouska – nedá se z toho poznat, zda po dohodě s panem Kalouskem či bez ní, ale určitě bez dohody se svým koaličním partnerem – ministryně práce a sociálních věcí Müllerová, že bude prosazovat zvýšení minimální mzdy o 500 korun. Opět čiré lidovectví. Myslí tím prosazovat zvýšení minimální mzdy spolu se svým koaličním partnerem, s ODS, nebo se svým potencionálním budoucím koaličním partnerem, s ČSSD, která si daleko větší zvýšení minimální mzdy na svém sjezdu zformulovala jako jeden ze svých politických cílů?

Ekonomická věda už dávno přesvědčivě ukázala, že zvyšování minimální mzdy není pomocí nikomu, že se má sociální politika dělat úplně jinými nástroji, takovými, které nedeformují jednu z klíčových ekonomických veličin, kterou cena práce – mzda – určitě je a že je či by být mohlo zvýšení minimální mzdy ekonomicky ospravedlnitelné (jako zásah do trhu) jen tehdy, kdyby byla ta či ona mzda pod úrovní, která by zajišťovala rovnováhu na trhu práce.

Je v situaci rostoucí nezaměstnanosti cena práce, mzda, u nás příliš nízká? Je tak nízká, že lidé hledající práci za ni pracovat nechtějí a radši zůstanou na sociální podpoře? Je to vinou nízké ceny práce nebo vinou vysoké sociální dávky? Vyvolá zvýšení minimální mzdy zaměstnanost nebo nezaměstnanost? Co z toho chce paní Müllerová? Ale to jsou možná příliš vážné a vážně míněné úvahy, třeba je to všechno jen pouhé lidovectví. Jako u nás ostatně tak často.

27. března 2013



zpět na článek