20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Kalouskovo typické lidovectví

Člověk může či nemusí mít pochopení pro pokusy těžce zkoušené ODS nějakým způsobem zaujmout voliče, kteří se od ní – jak ukazují průzkumy veřejného mínění – stále více odvracejí. Není divu, že využila mimořádnou nahrávku, kterou ji svým, dá se říci zcela nenáhodným, a proto nikoli za chybu považovatelným výrokem nabídl na sjezdu ČSSD Jan Mládek a je jen logické, že se pokusila na svém zasedání Výkonné rady přijít s několika návrhy na usnadnění podnikání v České republice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hruška 31.3.2013 15:19

Mzda.

Dobrý den. Nechci se chlubit, jsem dělník již v důchodu s velmi vysokou kvalifikací získanou studiem a dlouholetou praxí jak v reálném socialismu tak v "nenáviděném" kapitalismu. Z mých 45 let práce vyplývá moje zkušenost: Zákonem určená minimální mzda je největší zlo, které může dělníka potkat.! Věřte - nevěřte, při nástupu do každého nového zaměstnání se nedá sjednat se zaměstnavatelem nic jiného, než nástupní to je minimální mzda. Kvalifikace, vysvědčení, nabytá praxe, zkušenosti, dovednosti, úspěšné vykonání příslušných zkoušek, nic, nabídka - minimální mzda podle kolektivní smlouvy. Když se dělník po letech prokazatelně kvalitní práce ozve a požádá o zvýšení mzdy. Co myslíte,že následuje? Dohoda o ukončení pracovního poměru. Takové zhoršení pracovních podmínek, že je člověk rád, že ho vlastně vůbec propustí dohodou. Největší zákonný zločin se jmenuje Minimální mzda. Zdař Bůh. Josef.

V. Rajchl 31.3.2013 19:57

Re: Mzda.

Máte úplnou pravdu je otázkou zda státem stanovaná mzda není protiústavní.

Je ještě jedno zlo:  Pracovní agentury, které dělají z pracujících otroky bez jakýchkoli práv, to vše za souhlasného mručení odborových organizací!!!!

M. Prokop 31.3.2013 21:08

Re: Mzda.

Když se necháte ....... Asi toho moc neumíte.

K. Krejčů 31.3.2013 10:13

Institut

něco napsal? Já myslel že je to nějakej barák, ne? A ještě jsem neviděl dům něco napsat. Článek to není špatný - ale je to jen konstatování stavu. Proč není autor pod článkem podepsaný - že by to bylo jako s amnestií - prý kolektivní dílo - nejdřív ano, pak zas ne.

V. Rajchl 31.3.2013 8:38

Ekonomiské věda?

Za socialismu, jsem měl v kaspe peníze, ale nemohl jsem si nic koupit, v obchodech nebylo zboží. Peníze nebyly podloženy prací, mnoho lidí dostávalo peníze za předstírání práce.

Dnes je všude spousta zboží, ale zase si nemůžu nic koupit, tentokrát protože za práci dostávám méně než si je hodnota odvedené práce.

Dnes se navíc operuje s cenou zboží na globálním trhu, to znamené, že chéb tu stojí stejně nebo víc než v Německu, ikdyž lidé kteří ho tu vyrábi mají třikát nižší mzdy než v Německu, tak že místní chéb by za normálních ekonomiky měl být levnější.Tohle globální okrádání má své meze jak bylo vysvětleno ČEZu v Bulharsku.

Moudrý Karel IV nechal postavit hladovou zeď, aby dostal peníze do oběhu.

Pokud i nadále majitelé firem budou dusit ekonomiku nízkými mzdami a bránit tak oběhu peněz, pokud stát bude zaměstnávat na úřadech tisíce neproduktivních penězosajců a kvůli nim zvyšovat daně, pokud zaměstnavatelé budou muset platit Klauzovu (donedávna pro zaměstnance) skrytou daň, bude jen hůř.

J. Kanioková 31.3.2013 19:01

Karel IV. na tu hladovou zeď asi měl prachy...! Má náš stát na takové "hladové zdi" při současné světové ekon. krizi ? Stát netvoří pracovní místa !

Když majitel firmy zvedne mzdy, zvednou se mu náklady, musí zdražit své výrobky a tím se mu sníží odbyt. V důsledku může zkrachovat a zaměstnanci i on půjdou na pracák...

Čímž netvrdím, že vše, co stát činí, moudře činí..  Jenže každý si může vyskakovat jen do té výše, na jakou má... Obzvláš´t když 80% státního rozpočtu jde na mandatorní výdaje... ! Čili povinné výdaje...

V. Rajchl 31.3.2013 19:51

Re: Karel IV. na tu hladovou zeď asi měl prachy...! Má náš stát na takové "hladové zdi" při současné světové ekon. krizi ? Stát netvoří pracovní místa !

S tou zdí to bylo obrazné, jde uvést peníze do chodu.

Co se týká mezd, je tu problém kopěschopnosti pracujících, pokud je nízká (i z důvodu nízkých mezd) firmy nebudou mít odbyt a zkrachují i tak ... Jde o vytvoření ekonomické rovnováhy

M. Prokop 31.3.2013 21:10

" tentokrát protože za práci dostávám méně než si je hodnota odvedené práce."

Tak proč nesoukromničíte, máte-li takové mínění o hodnotě vaší práce?

P. Hlosta 31.3.2013 8:00

Páni neomylní!

Když už si ten institut přisvojil neomylnost úsudku, pak bych rád slyšel recept na současnou nezaměstnanost. Tu totiž naprostá většina postižených nezaměstnaností považuje za příčinu svého sociálního úpadku. Sice existují ještě mnozí "odborníci" na sociální jevy, kteří podávají nezaměstnaného jako práce se štítícího, zneužívajícího štědrý sociální systém státu, ale takových už je poměrně málo oproti časům největšího rozkvětu ODS pod vedením svého guru Klause.

Klaus založil a rozvinul štědrou sociální záchrannou síť i podporu začínajícím podnikajícím. To byl ještě ministrem financí a potom premiérem. Čtyři procenta nezaměstnaných byla brána shovívavě, že to je zákonitá skupina občanů, která nikdy pracovat nebude chctít. Také děti ze škol vyšlí byli podporami podpořeny, aby jejich rodiče nebyli v zátěži při jejich obživě a děti mohly radostně užívat svět bez práce. Začínající podnikaví dostávali dotace do začátku, za které si pořizovali co hrdlo přálo, daně jim odpustili, do nákladů mohli dát cokoliv co jen doma potřebovali k pohodlí a zábavě. Podnikaví dostávali milionové půjčky bez ohledu na schopnost je jednou vrátit a po Klausovi nastoupil Zeman, který to dal zatáhnout daňovým poplatníkům, čímž dluhy byly smazány a přenesly se na nekonečné dluhy státu.

A bylo by toho víc, co nelze pochopit těmi, kteří makali o hubu po celou dobu všeobecné možnosti se zašívat na úkor společnosti a přesto stále zaměstnaných za zpočátku zajímavé peníze, ovšem po čase reálně klesající a dnes už stále za stejné a reálně na úrovni minimálních mezd. Dnes dokonce už jsou nezaměstnaní a ne vlastní vinou. Navýšili procentuální podíl nezaměstnanosti v některých regionech až k dvaceti procentům. Zbytek pracovitých je očesán v sociálních zabezpečeních až na kost a půjde to dál. Zestárli a nebudou mít co do huby, pro velkohubost těch, kteří dnes mají zvláštní instituty na vysvětlování své neomylnosti.

Chce se z toho IVK zvracet!

B. Rybák 31.3.2013 19:36

Re: Páni neomylní!

Nezaměstnanost máme nižší než průměr EU i průměr EMU. V EU je jenom 6 zemí,které mají nezaměstnanost nižší než my. A to se v tomto ukazateli v sociálních státech EU velice švindluje (protože podle současné metodiky je člověk, který pracuje 1 hod. týdně není nezaměstnanný. Občané jsou převáděni na invalidní důchod, předčasný důchod, jsou masově nuceni přecházet na částečný pracovní úvazek (v EU už cca 20% a např. v Holandsku skoro polovina pracujících).

Ta 4% nezaměstnaných byl zázrak, který nám tehdy spolu s pozicí t.zv. "středoevropského tygra" záviděla celá EU (i německá lokomotiva byla tehdy zadřená). Zeptejte se např. pana exguvernéra ČNB Tošovského, sarajevského pučisty pana Pilipa, pana Špidly...proč se nechali "Bruselem" zkorumpovat a snížili se k vlastizradě, která naši prosperitu zničila.

Pokud jste volil někoho jiného než ODS pak můžete klidně zvracet nad sebou.

Pozn: Co by jste říkal jako občan Irska, Islandu, Portugalska, Španělska, Řecka, Itálie, Kypru, Rumunska, Bulharska, Litvy, Lotyšska, Estonska a dokonce i donedávna za vzor dávaného s eurem bankrotujícího Slovinska? Měnil by jste s nimi? V sebevraždách jsou daleko před námi.

D. Polanský 30.3.2013 19:54

Ekonomická věda, tak to bude bída bíd, neboť

drtivá většina států na světě má dluhy.

M. Prokop 30.3.2013 22:21

Re: Ekonomická věda, tak to bude bída bíd, neboť

Ty ovšem nadělali politici, ne ekonomové.

M. Stuchlik 30.3.2013 22:49

Re: Ekonomická věda, tak to bude bída bíd, neboť

Prodejní ekonomové jim k tomu akorát dávali ideologickou munici.

A. Reček 30.3.2013 17:59

Lidovectví jako podrazáctví?

Nevím zda jsem pochopil úvahu autora dobře, ale dle některých diskutujících to tak vypadá. Pokud vím, tak Kalousek se do užšího vedení lidovců dostal až po smrti J. Luxe v době vlády oposmlouvy M. Zemana.  A v té době se pamatuju, že Lux měl hanlivé označení - had na tři, které se objevilo za druhé Klausovy vlády po r. 1996.  Bylo to dáno jistě tím, že lidovci nesouhlasili s Klausovou vizí bipolárního politického systému u nás - pravice a levice. Dominantou pravice viděl sebe s ODS a dominantou levice M. Zemana s ČSSD. Ostatní strany měly být vlastně lokaji buď ODS nebo ČSSD.  Vzpomínám, že média této představě napomáhala.  Ovšem až do podzimu 1997, kdy finanční pletichy v ODS rozpoutaly jeji krizi.  Ta pak vedla k pádu Klausovy vlády. Příčinou pádu nebyli lidovci.  Podobně příčinou pády Topolánkovy vlády nebyli lidovci.  Vždy to byla krize uvnitř ODS, která byla oním spouštěčem.  Pokud by letos měla padnout Nečasova vláda, pak opět spouštěčem bude vnitřní nesvornost ODS.  Kalouska nechci nijak omlouvat, lidovci jsou jistě rádi, že se jej s jeho přivrženci zbavili.  Ale stálé hádky  ve vládě něco napovídají, totiž to, že vládní strany se nenaučily solidnímu koaličnímu soužití. 

V. Slavík 30.3.2013 21:34

Re: Lidovectví jako podrazáctví?

Děkuji za výstižné připomenutí faktů. Místo úvahy jsem v článku IVK postřehl pouze jakési propagandistické negativní úsilí. Pro mě je to tudíž první a poslední báje tohoto autorského tanku, kterou jsem si dopřál.

Zdravím.

J. Kanioková 30.3.2013 21:56

Lux měl ten "hanlivý" název právem,

on a Zieleniec, to byla pátá kolona ve vládě. Oni byli Havlovi pěšáci intrikánští !

J. Kanioková 30.3.2013 22:26

Re: Lux měl ten "hanlivý" název právem,

http://jdem.cz/wny98

M. Kosejk 30.3.2013 22:06

Re: Lidovectví jako podrazáctví?

Děkuji za názornou ukázku lidoveckého haďáctví. Předvedl jste naprosto klasickou lidoveckou demagogii, kterou KDU-ČSL obhajuje, že se podílela na skoro na každé špatnosti (od nefunkčních padáků, až po solární tunel), ale přitom hází vinu na jiné. A taky jak obhajuje fakt, že rozloží každou vládu v okamžiku, kdy pro ni bude výhodné zapřít své dohody.

M. Prokop 30.3.2013 22:24

Re: Lidovectví jako podrazáctví?

Lidovci (ne jenom Kalousek nebo Lux) byli podrazáci od vzniku své strany ve dvacátých letech minulého století.

Ochotní vládnout s kýmkoliv, včetně komunistů. Jak předváděli a předvádí.

TOP je lidovecká cca z 90ti peocent.

J. Kanioková 30.3.2013 22:35

Lidovecká a P&L

J. Boleslav 30.3.2013 16:17

Kalousek je nervní

z různých průšvihů svého ministerstva a partaje, tak kolem sebe zase začíná kopat.

M. Šurgot 30.3.2013 10:00

"Máme pro Vás několik dobrých zpráv, první z nich je : nenechali jsme se odradit!

" Jen malá novela ústavního zákona : všechna moc ve státe pochází z trestné činnosti" "Všichni tihle lidé si myslí, že zbohatnou podvodem, až na malé vyjímky jim to vychází"  "A na závěr tam napište slečno : náš podnik se nikdy nepokoušel zbohatnout na blbosti lidí"  "Napíšu paměti. O tom, jak se mi podařilo všechno zapomenout" "Do našich prognóz vývoje moderní společnosti rozhodujícím způsobem zasáhl lidský faktor"  "Jedu domů, Joe. Praha - to je zlatej důl"  "Vydělávej jen velký peníze. Když budeš vydělávat malý peníze, tak se udřeš!"  "Ano, mluvilo se tu kdysi o 24 miliardách...Ale dnes už není jasné, kdo komu je vlastně dluží.." "Ať počítám, jak počítám, blbci mají vždy většinu"  "To víte - s věkem přicházejí všelijaké neduhy. Například pravda a láska"  "Váš ještě souloží ? Můj už jenom publikuje"  "Slyším hurónský smích. Řeč je patrně o důchodech, že...."

Včetně titulku, který byl od Jiránka přímo věstecký, všechno Jiránkovy citáty..

Š. Hašek 30.3.2013 8:25

Přesný popis situace.

Kalousek mohl s Nečasem krásně nachytat Mládka na švestkách a vykostit ČSSD..

Prostě lidovec z toho vtipu.

Š. Šafránek 30.3.2013 7:51

Zajímalo by mne,

koho si mám představit jako autora článků označených Institut Václava Klause. Víte to někdo? 

Š. Hašek 30.3.2013 8:26

Re: Zajímalo by mne,

Pokud lze články číst .... není to jedno?

O. Zuckerová 30.3.2013 9:41

Re: Zajímalo by mne,

Panu Šafránkovi: Třeba je to literární hádanka. mrkněte do Erbenovy Kytice - Štědrý den: Můj milý Bože! Václav sám!

Š. Šafránek 30.3.2013 10:07

Re: Zajímalo by mne,

Díky za nápovědu, já naivka myslel, že na tom maká celej mozkovej trust!

M. Šurgot 30.3.2013 10:12

Re: Zajímalo by mne,

Já v tom mám jasno : VK nemá rád český humor, odsoudil Švejka, Marečku podejte mi pero a něco dalšího, PH se zřejmě věnuje natolik nadpozemským věcem, že Jiránka vůbec nezná, mým jasným typem, i díky stylu, je LJ... mimochodem, obě hlásné trouby VK, PH i LJ, jsou přece v IVK.

Š. Šafránek 30.3.2013 16:54

Re: Zajímalo by mne,

Vypadá to, že IVK je trojedinná bytost - něco jako Otec, Syn a Duch svatý.

T. Kočí 30.3.2013 11:12

Re: Zajímalo by mne,

No asi Klause. Radši to nečtěte. Když už tohle nechápete.