Neviditelný pes

POLITIKA: Kalouskovi už se nelíbí u katolíků

30.5.2020

Miroslav Kalousek prý zvažuje odchod z katolické církve. Naštval ho postoj kardinála Duky. Mně překvapuje, že v ní ještě stále je.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek zvažuje, že kvůli počínání kardinála a pražského biskupa Dominika Duky vystoupí z katolické církve. Důvodem je to, že Duka do Rady České televize prosazoval ekonomku a kritičku veřejnoprávní televize Hanu Lipovskou.

Kalousek, tento dlouholetý matador české politiky, se o svých úvahách o vystoupení z katolické církve zmínil v souvislosti s volbou nových členů Rady ČT. Do rady byla zvolena Hana Lipovská. Ta se před svým zvolení do rady vyjádřila (3.2.2020) pro server církev.cz i takto:

Média vaši nominaci komunikovala jako kontroverzní, zejména kvůli vašemu napojení na Václava Klause mladšího i staršího. Rozumíte obavám novinářů? Nemusíme se obávat, že budou mít tito dva pánové na vás v Radě ČT velký vliv, pokud byste se do Rady dostala?
Obavám novinářů opravdu nerozumím, ani nejsem schopna nabídnout žádný jejich výklad. Byly by to jen spekulace. Já sama však píši a mluvím vždy výhradně sama za sebe. Pokud jde o to, zda se budu rozhodovat v Radě ČT podle svého vědomí nebo zda bude mé rozhodování kdokoli ovlivňovat, pak jednoznačně říkám, že se budu rozhodovat výlučně podle svého vědomí. Dělala jsem to tak doposud, budu to dělat i nadále a jediným korektivem kromě mého morálního kompasu je zákon o České televizi a platná česká legislativa.

Lipovská byla nominantkou České biskupské konference. Po jejím zvolení se kardinál Dominik Duka vyjádřil takto: „Gratuluji nominantce ČBK Haně Lipovské k úspěšné kandidatuře. Oceňuji její statečnost a pokoru, s jakou po několik měsíců dokázala čelit vyloženě nenávistné a naprosto nepochopitelné kampani některých zájmových skupin. Podobný dík patří i poslancům, že těmto křiklounům nepodlehli,“ ocenil úspěch Lipovské kardinál Duka, čímž rozlítil Kalouska.

Kalousek se pak ozval : „Otče kardinále, Vámi nominovaná osoba se vyjádřila, že nerozumí smyslu veřejnoprávních médií. Ideální kvalifikace pro radní ČT. Díky Vám jsem byl desítky let hrdý na to, že jsem katolík. Kvůli Vám dnes přemýšlím o tom, že z katolické církve vystoupím,“ napsal na Twitteru bývalý ministr financí, který před tím, než založil TOP 09, působil v KDU-ČSL, kterou také jeden čas vedl.

O oné „hrdosti“ Miroslava Kalouska na to, že je členem katolické církve, mám jisté pochybnosti. Tyto pochybnosti se datují již do roku 2006. Právě v onom roce Kalousek vedl lidovce do voleb do poslanecké sněmovny. Tehdy vznikla „zapeklitá“ situace. Volby sice vyhrála ODS, pro kterou tehdy hlasovalo přes 35 % voličů, ČSSD tehdy vedl Jiří Paroubek a jeho strana získala 32 % voličů a spolu s KSČM (tu tehdy vedl krátce Vojtěch Filip) získaly obě levicové strany přesně 100 mandátů, a vznikl tak onen „památný“ volební pat. ODS, lidovci a zelení tehdy také získali 100 mandátů. Po několikatýdenním vyjednávání, které Paroubek zablokoval tím, že si přisvojil všech 100 mandátů včetně komunistických a nechtěl za žádnou cenu ustoupit, se Kalousek s Paroubkem dohodl na vytvoření menšinové vlády. Tuto vládu by v poslanecké sněmovně tolerovala právě KSČM.

Po oznámení tohoto záměru však vypukla u lidovců revolta a Kalousek byl odstraněn. Poté se podařilo sehnat dva přeběhlíky z ČSSD a sestavit vládu ODS, lidovců a zelených. Dodnes je mi záhadou, proč si tehdy Mirek Topolánek vybral jako ministra financí právě Kalouska, který měl za sebou čerstvý pád z pozice předsedy lidovců. Je pravděpodobné, že se už tehdy na počátku roku 2007 dohodl s Topolánkem na založení nové strany, což se realizovalo v roce 2009 založením TOP 09. Topolánkova vláda však padla během předsednictví Česka EU a v roce 2010 pak skončila jak kariéra Topolánka, tak Paroubka.

Neměl Miroslav Kalousek uvažovat o vystoupení z katolické církve, už když zahájil jednání s Paroubkem o vytvoření menšinové vlády s podporou KSČM v roce 2006? To už nechávám na laskavém posouzení čtenářů.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek