25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Kalouskova sebestředná arogance

25.3.2011

Při jednání českého parlamentu ke kauze Promopro, prefabrikované mediální aféře, v níž TOP 09 topí ODS, by nezasvěcený pozorovatel těžko hledal, kdo že je ve vládě a kdo v opozici. Nejvyšší politický orgán vlády, tak zvaná K9, totiž uložila ministru Alexandru Vondrovi, aby se před zahájením mimořádné schůze parlamentu svolané na podnět ČSSD omluvil za svou roli v kauze Promopro. Zato se vedení TOP 09 a VV zavázalo, že jejich poslanecké kluby nepodpoří mimořádnou schůzi k této kauze.

O tom, jak ošidná dohoda byla na K9 uzavřena, se poté Vondra přesvědčil na vlastní kůži. Přednesl projev, kde si „málo sypal popel na hlavu“ a „odmítl uznat to, že zakázka pro firmu Promopro byla předražená“. Ministr financí Miroslav Kalousek se pak omluvil za to, že na K9 dohodu o Vondrovi vůbec uzavřel, a vyzval ho několikrát k rezignaci. Použil dokonce obratu, že „pokud má Vondra čest, odstoupí ještě ten samý den“. K rezignaci pak Vondru vyzval i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Gazdík. Ten navíc v odpoledním pořadu „Dvacet minut radiožurnálu“ tvrdil, že by Vondra měl odstoupit i kvůli zásahu vojenské policie v ČT. Opozice tak byla rétorikou TOP 09 postavena zcela mimo a její stanoviska vlastně nikoho ani moc nezajímala. Králem dne byl Kalousek.

V zásadě by se jednání parlamentu mohlo odehrávat i bez formální opozice. V předvečer jednání poslanecké sněmovny v pořadu Události, komentáře na ČT24 se političtí analytici dohadovali, zda TOP 09 či VV vyvolávají tlak na odstoupení Vondry jen jako jistý nátlak, který má zlepšit jejich vyjednávací pozici na vládě či při jednání K9. Dnešek ukázal, že zejména TOP 09 se kauzy Promopro rozhodla využít k zásadnímu konfliktu o pravicového voliče s ODS. TOP 09 zvyšuje svůj tlak i na dalších úrovních, naposledy tím, že zastupitelé TOP 09 v zastupitelstvu Prahy bojkotovali mimořádné jednání, které svolal primátor Svoboda. Likvidace Vondry tak může být ze strany TOP 09 odvetou za uzavření koalice ODS a ČSSD v Praze. Tlak na Vondru však bezesporu má i mnohem racionálnější základ.

Vondra se před časem sám vyjádřil, že se mu na podzim donesly zprávy o tom, že se na jeho osobu cosi chystá. Poté, co se objevily první zprávy o výsledku práce analytického útvaru MF, a vznikla tak kauza Promopro, Vondra argumentoval tím, že smlouvu ani nepodepisoval, ani ji nevyjednával. Dokonce řekl, že mu tehdejší ředitel Úřadu vlády Novák vzkázal, že všechny smlouvy bude podepisovat on. Nato se do Vondry obul bývalý premiér Topolánek, postavil se jednoznačně na stranu MF i bývalého ředitele Úřadu vlády a Vondru obvinil ze lži. Výsledky všech auditů, které Vondra mezitím zadal na MO, pak mediálně zcela zanikly v kauze Promopro. Audity prokázaly, že se v resortu obrany utrácely peníze naprosto neprůhledně. Aféra propuštění generála Krejčíka, která mířila na někdejší ministryni Parkanovou (dříve KDU-ČSL, nyní TOP 09), také vyšuměla do ztracena.

Zajímavým momentem jednání poslanecké sněmovny byl i fakt, že předseda ODS a český premiér byl v době jednání sněmovny na cestě do Bruselu na jednání Rady Evropy. V ODS se pak s odkazem na někdejší „Sarajevský atentát“ proti Klausovi začalo hovořit o „Bruselském atentátu“. Ihned po zásahu vojenské policie v ČT se také někteří komentátoři i politici, mimo jiné i bývalý ministr vnitra Bublan (za bolševika disident podobně jako Vondra) zmiňovali i o možnosti, zda zásah v ČT nebyl rovněž mířen jako kudla do zad Vondrovi.

Z celé této kauzy pak zbývá k rozhodnutí, kdo že je víc sebestředně arogantní, zda Vondra nebo Kalousek. To nechávám na laskavém posouzení čtenáři.