19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Kalouskova další mystifikace

22.8.2011

Miroslav Kalousek, t.č. ministr financí, se dopouští další mystifikace. Zatímco ta předešlá, o nahrávce porady šéfů největších periodik, byla spíš žertovným (nebo nechutným, záleží na úhlu pohledu) útokem zasahujícím jen pár jedinců, druhá, ohledně Ladislava Bátory, je neporovnatelně vážnější, protože je spojena s plánem na dobytí hlavních pozic v tomto státě.

Že je "případ Bátora" pouhou záminkou, o tom pochybuje snad jen Václav Moravec a pár dalších levicových novinářů, zatímco pan Kalousek si tak pouze upevňuje své postavení a pověst charakterního, mravních zásad dbalého politika. Pomocí zástupného problému - Bátory - se snaží ještě více oslabit pozici Petra Nečase, a to jak ve vládě, tak v čele ODS, a před voliči ještě více zpochybnit schopnost občanských demokratů vést tuto zemi. Smysl jeho konání je jednoznačný - TOP 09 se má stát hegemonem na pravici. Jak prosté, milý Watsone.

V tom s ním snaživě spolupracují veřejnoprávní média i deník Mladá fronta Dnes, potažmo její server iDnes. Jmenovaný deník usiluje zejména o oslabení Václava Klause v očích občanů. Provádí to nejen pomocí účelově vytažených pseudokauz jeho spolupracovníků Hájka a Jakla, ale v poslední době už i nezakrytým útokem přímo na prezidenta (viz kupříkladu sprostý výlev Martina Komárka Klaus je sice podivín, ale této zemi příliš neškodí). Tomuto nátlaku zdatně sekunduje i Václav Moravec svými návodnými otázkami o dosazení Bátory na ministerstvo Hradem a podobně.

Že je páně ministrův plán promyšlený, o tom svědčí události posledních dnů. Kalousek například tvrdí, že před schůzí vlády s Pavlem Dobešem trpělivě vyjednával, až se znenadání v ministrovi něco zvrtlo, takže Kalousek musel svou účast na jednání vlády odmítnout. Komu to chce namlouvat! Ministr financí se nechtěl schůze zúčastnit už dávno před tím! Důkazem je to, že schůzka náměstků a dalších ministerských šéfů, která pravidelně předchází jednání vlády, nebyla tentokrát vůbec svolaná a dokonce nebyla ani naplánovaná. Zatímco tedy Bátorovu poznámku vytáhl Kalousek na světlo až osm dní po tom, co se objevila na Facebooku, o své neúčasti na jednání vlády věděl minimálně deset dní předem! Místo schůze vlády svolal do svého úřadu nejvyšší představitele TOP 09 a radil se s nimi o dalším postupu. Tolik tedy k zásadovosti místopředsedy TOP 09.

A my teď máme věřit, že příčinou všeho je jediný člověk dosazený na vysoké místo ve státní správě? Čím se provinil? Že kdysi kandidoval coby nestraník za Národní stranu nebo že se dopustil výroků, které ho v očích levicových intelektuálů diskreditují? Nebo že předsedá konzervativnímu hnutí D.O.S.T., které je trnem v oku týmž intelektuálům, resp. celé levici? Povídali, že mu hráli.

Národní strana, ať už si o ní myslíme cokoliv, nikdy nebyla prohlášena za zločineckou - narozdíl od KSČ. Je tedy pozoruhodné, že pan Kalousek ani nemukl, když byl někdejší člen této zločinecké organizace, Jan Fischer, jmenován premiérem této země. Tehdy se Kalouskova zásadovost jaksi vytratila, zato teď srdnatě bojuje proti jednomu subalternímu úředníkovi.

Závěr je jednoznačný. Jde o promyšlený plán Miroslava Kalouska co nejvíc oslabit ODS a z TOP 09 vytvořit hegemona na pravici a zároveň co nejvíc oslabit a znevěrohodnit prezidenta republiky - pro případ, že by se Václav Klaus rozhodl vstoupit do příštích voleb v čele nějaké politické strany. Pro sebe pak získat post předsedy vlády a pro Karla Schwarzenberga prezidentský stolec. Pokud tedy budeme na současné dění hledět střízlivýma očima, jsou důvody roztržky kolem Bátory nad slunce jasnější.

Miroslav Kalousek je hráč velkého formátu, postavil se ale protivníkovi, který ho o hlavu převyšuje.Ministrovi sice vydatně pomáhají média, nicméně autor tohoto článku se klidně vsadí, že Václav Klaus vyhraje. Zatímco Kalousek má partii promyšlenou mnoho tahů dopředu, Klaus už dávno ví, jak dát soupeři mat.