19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Kalousek v sedle a ČSSD mimo mísu

Připomeňme si ta čísla: –5,6, –6,5 a –6,7. To byly schodky veřejných financí České republiky v letech 2001, 2002 a 2003 vyjádřené jako procento hrubého domácího produktu. Takhle jsme se přežírali na dluh v dobách, kdy ekonomika rostla v průměru o tři procenta ročně. Tedy za podmínek, které si přímo říkaly o finanční brzdu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Mičánek 12.12.2012 17:53

Opravdu jsme se přežírali ?

Mantra o přežírání se a žití na dluh v dobách hospodářského růstu se u neznalých novinářů opakuje stále a stále. Jaká byla v letech 2001 až 2003 skutečnost ?

Příjmy SR rostly z 626 mld v roce 2001 na 699 mld v roce 2003, to znamená, že rozpočet příliš na hospodářském růstu nezískal. Státní dluh byl v roce 2001  55,7mld, v roce 2003 97,3mld. To se zdá být dosti podivné, když se však podíváme podrobně na čerpání SR, tak v roce 2003 bylo na vznik nových krajů ze SR uvolněno navíc 42mld Kč, tím se schodek prohloubil na takřka dvojnásobek proti roku 2001.

Můžeme si dnes říct, že vytvoření krajů byla pitomost (možná), ale spojovat růst dluhu s přežíráním je pitomost určitě podstatně větší. Samozřejmě se to dnes hodí, protože v té době vládla levice. Je ale zajímavé, že nikdo dnes levici nechválí za hospodářský růst v těch letech.

Opravdu stojí za to, podívat se do nedávné historie a porovnat růst příjmů rozpočtu s hospodářským růstem. On ten příjem roste výrazně pomaleji, přitom potřeby státu ( školství, doprava, zdravotnictví,obrana a podobně) rostou výrazně rychleji.

Karlos

I. Skolin 12.12.2012 20:01

Re: Opravdu jsme se přežírali ?

Když on ten hospodářský růst nebyl zásluhou , nýbrž navzdory levice !

J. Jurax 12.12.2012 21:15

Re: Opravdu jsme se přežírali ?

Za hospodářský růst vláda - jakákoliv - nemůže, stejně jako za recesi. Ale za svůj rozpočet může!

B. Rybák 13.12.2012 16:20

Ano: Opravdu jsme se přežírali

Vaše terminologická chyba spočívající v záměně nárůstu státního dluhu s jeho celkovou hodnotou snad není v daném kontextu podstatná. Podstatná a pro mne nepřijatelná je ale Vaše představa, že tak obrovský nárůst státních výdajů na tvorbu "krajů" není projevem státního přežírání.

Pokud něco opravdu stojí za pohled do nedávné historie, pak je to (nepochopitelně masmédii ignorované) porovnání nárůstu státního dluhu a nárůstu HDP. Zatímco za 4 roky vlády V. Klause připadalo na 791 mld nárůstu HDP 14 mld nárůstu dluhu (vzniklého ekonomicky zločinnou měnovou a finanční restrikcí ČNB). Za 4 roky vlády ČSSD (2002 - 2006) připadá na 645 mld nárůstu HDP 406 mld nárůstu státního dluhu. Většina (63%) tolik oslavovaného růstu tedy byla na dluh (za vlády V. Klause 1,8%).

B. Rybák 13.12.2012 18:15

Oprava

Chybka se vloudila: Ten nárůst HDP nebyl 645 mld, ale 758 mld (stejně byl ten nárůst HDP z 53% na dluh).

D. Streit 12.12.2012 10:56

Bože, to je glorifikační blábol :-(

Navíc církevní "restituce" nejsou pravo-levým problémem. Kalousek prostě patří mezi ty, kteří i do budoucna náš stát zatížili tímto nemravným zákonem až o stovky miliard.

http://streit.blog.idnes.cz/c/307643/Hanebna-fligna-a-podlost-proradneho-Saurona-Kalouska.html

Nic na tom nemění, že mu asistuje Nečas:

http://streit.blog.idnes.cz/c/269764/Kdyz-jde-o-cirkevni-restituce-fyzik-Necas-neumi-pocitat.html

P. Schuh 12.12.2012 10:13

Zcela vážně

Kalousek is GOD a ekonomický zachránce našeho národa. Kdyby nebyl a nežil neštěstí by postihlo země české....O kolik, že to vlastně vzrostl dluh za jeho bezchybné "vlády" ???? jistě to bude jen zanedbatelná hloupá částka a to ještě zkreslená díky propagandě....

M. Šejna 12.12.2012 9:57

Autor je ekonomický analfabet

Ekonomický analfabetismus autora popsal už přede mnou pan Hrbek. Já jen dodám, že by se autor článku měl vydat na školení ke svému vzoru Šetřislavovi Kalouskovi. Ten umí to, co socani nikdy nedokážou. Napřiklad v roce 2008 dokázal hospodařit se státním defcitem pouhých 19 mld. Kč, ale aby toho dosáhl, musel zvýšit státní dluh o 107 mld. Prostě Kalousek je kouzelník s čísly stejně jako jeho provicoví soudruzi z ODS a TOP09, které autor článku tak obdivuje.

Pro informaci autora ještě dodám, že když v roce 2006 "rozhazovační" socani předali naši "rozpočtově zodpovědné" pravici vládu, činil státní dluh 25% HDP. Pravičáci poté vládli tak rozpočtově zodpovědně, že letos státní dluh překročil 40% HDP.

V. Patkoš 12.12.2012 10:10

Re: Autor je ekonomický analfabet

Srovnáváte dluh po socanech s dluhem po hospodářské krizi? Kdo je tady pak ekonomický analfabet.

K. Luboš 12.12.2012 11:24

Re: Autor je ekonomický analfabet

Když měl socan dluh 10.000 Kč, tak si klidně mohl  půjčit dalších 10.000 Kč a nic se nedělo. Lidé a firmy to dělají bežně. Když ná ale nyní pravičák dluh 1.000.000 Kč, tak si už nemůže půjčit  ani korunu. To je alespoň podle mě rozpočtová odpovědnost“.

B. Rybák 13.12.2012 16:25

Re: Autor je ekonomický analfabet

V době nárůstu hospodářství stát zadlužují jenom darebáci. Každý, kdo nebyl úplný ekonomický kretén navíc věděl, že se blíží recese.

A. Hrbek 12.12.2012 11:46

Re: Autor je ekonomický analfabet

O jaké hospodářské krizi mluvíte. Přece naši nejlepší ekonomové počínaje panem Klausem přes všechny možné až po pana Kalouska přece vždy tvrdili, že žádná krize není a nebude.

Ke krizi je možno mít dvojí vztah: 1. Krize je objektivní realitou a pak se mám na ní připravit. Topolánkova vláda promrhala všechny rezervy a ještě navíc krutě podtrhla příjmy státního rozpočtu. 2. Krizi dokážeme předejít nebo ji alespoň vyléčit a) monetárními nástroji (ČNB zkusila dát úrokovou sazbu skoro na nulu a žádný růst se nekoná) b)státními investicemi (není z čeho, všude jsou proraženy tunely).

Současná vláda nejlepších ekonomů zvolila nejjednodušší cestu masivních škrtů, čímž podlomila poptávku a růst přeměnila na pokles. Teď blábolí o prorůstových opatřeních typu "zateplování"(což je krátké povzbuzení a la šrotovné s tvrdým dopadem) a Investováním do výzkumu a technického vzdělávání (po té, co byly výzkum a technické školství totálně zničeny a přináší efekty nejdříve za 5 až 8 let).

Investovat do perspektivní jaderné elektrárny se bojí (díky Topolánkovi se prošvihlo již 6 let) a poškodilo by to uhlobarony Tykače, Bakalu a další, kteří někoho financují a financují.

J. Vyhnalík 12.12.2012 12:37

Re: Autor je ekonomický analfabet

Pokud jde o stavbu JE, byla by to rozhodně dobrá investice za předpokladu fungování energetického trhu. Bohužel celoevropské šílenství s dotovanými výkupními cenami z OZE a ještě hůře povinými odběry veškeré drahé OZE elektřiny způsobilo, že ve chvílích, kdy fouká, nebo svítí slunce, je nutné klasické zdroje odstavovat a to brutálně snižuje jejich rentabilitu.

Z hlediska stability energetické soustavy je pro nás dostavba Temelína a případných dalších bloků JE logickým krokem. Bohužel hrozí, že jejich ekonomická návratnost, kvůli brutální deformaci trhu ničím neospravedlitelným zvýhodněním OZE, prodlouží o desítky let. Situace je nepřehledná a ČEZ se snaží tlačit na stát, aby poskytl záruky na výkupní ceny z nových bloků JE.

J. Jurax 12.12.2012 21:17

Re: Autor je ekonomický analfabet

Souhlas!

D. Procházka 12.12.2012 16:09

Re: Autor je ekonomický analfabet

Diskutujte kortektně. Proč vkládáte do úst Kalouskovi a a nejlepším ekonomům své pomýlené interpretace? Rozlišujte finační a hospodářskou krizi. Pokud vím, tak finanční krize se nás v letech vlády Topolánka a Nečase opravdu nedotkla, naše banky sanovány nebyly a Kalousek to rozlišit umí. Nevím o tom, že by někdo popíral krizi jako cyklický hospodářský jev (nemám na mysli přednášky VUMLu a pláované hospodářství rozvitého socialismu).

B. Rybák 13.12.2012 18:08

Re: Autor je ekonomický analfabet

Pan Hrbek by nám neměl utajovat příklady těch skvělých vlád, které krizi předvídali, připravovali se na ni (nezadlužovali se). Nějak mu uniklo, že k těm několika málo výjimkám, které varovali dokonce už před recesí na trhu high technologií, která byla předzvěstí pozdějších recesí, patřil V. Klaus.

Objektivní a přesto obtížně předvídatelnou realitou je recese. Pokud je recese způsobena neřešenou ztrátou konkurence schopnosti z přebujelého sociálně-enviromentálního státu, pak se rychle prohlubuje a nalévání peněz vede pouze ke vzniku nebezpečných "bublin" a dluhů . Krize se z ní stane, až když pak vznikne "blbá" nálada a ta je sebenaplňující (nikdo proto nechce být jejím spouštěčem) a nedá se s ní kromě snižování výdajů, téměř vůbec nic dělat, dokud hospodářství neklesne až na "dno". Jenom u nás se "naše" masmédia, "zelení", "EU-hujeři" a P.L. předháněli ve vytváření "blbé nálady", jejíž zhoubné plody teď při relativně dobrém ekonomickém stavu teď sklízíme.

P.S. Topolánkova vláda byla vydíraná "Bursíkovou" levicovou 5. kolonou "bruselskou" a nelze ji považovat za pravicovou vládu a už vůbec ji nelze obviňovat za Temelín. Topolánek zřejmě neměl do takové "kolice" vstupovat (jenomže to bychom asi už byli v "euro-kleci").

F. Pavlis 12.12.2012 21:03

Re: Autor je ekonomický analfabet

Pane Šejno, vy se k tomu ctnému titulu ani zdaleka nepřibližujete. I analfabet umí trochu pracovat s čísly. Vy snad ani netušíte jak se sčítá a odečítá.  Patrně rudá před očima, nebo žloutkem do obličeje. Mandatorní výdaje nastavila většinově levice a  poměry příjmů a vydání ve zmiňovaných letech jsou s vašimi procenty zatraceně na štíru. Prostě ignorant z Gottwaldowa......

A. Hrbek 12.12.2012 9:26

Autor zapomenul na tři maličkosti

1. Autor si plete vládní finance, státní finance a veřejné finance. Je to hrubá ekonomická neznalost. Jím uvedená čísla jsou deficity vládních rozpočtů.

2. Uvést, že v letech 2000 až 2003 již platilo pravidlo, že příjmy z privatizace se nesmí započítávat do vládního rozpočtu (tak jako tomu bylo v předchozích letech a že v tomto období bylo nutno uhrazovat dluhy z privatizací "socialistických bank" prožrané předchozími vládami a přelité do Konsolidační agentury.

3. Opomenul časovou řadu prodloužit o rok 2004 s -2,8%, 2005 s -3,2% a 2006 s -2,4%. Jako patrno byli jsme tenkrát dokonce schopni plnit i maastrichtská kritéria. Státní deficity byly v autorem uváděné době 2001 -1,8%, 2002 -1,8%, 2003 -4,1%

Dneska přece neprožíráme, dokonce ani náměstci ministrů. A to je již co říct!

K. Filek 12.12.2012 8:55

Tejc

Takový nimand od sockomoušů pohani vše co není od nich i kdyby to bylo kříšťalvě čisté.Místo,aby se starali o blaho této země tak mezi sebou bojují.Hanba jim.Jim nejde o tuto zem,ale jen o své penízky a koryta.

P. Lenc 12.12.2012 9:10

Re: Tejc

Ale umí to maskovat prací pro "lid".A ten jim to žere.

J. Vozábalová 12.12.2012 1:28

Moc prosím!!!!

Hezký den všem,

vážený pane autore, moc prosím, trošku přemýšlejte nad významem cizích slov - nebo lépe - slov vůbec.  Věta "Jeho slova přiměla Kalouska k tomu, aby postup ESA 95 znovu podrobně vysvětlil na tiskovém brífinku." svědčí o pravém opaku - slovo "brífink" znamená "tisková konference" - doufám, že není třeba cokoli dodávat.

 Jinak - s obsahem je možné jedině souhlasit.