23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Kajínek jako předvolební karta

Zdá se, že se kolem nás dějí samé paradoxy. Předseda vlády dává a zase bere zpět demisi, odvolává svého místopředsedu, aby to odvolání vzápětí stáhl a za dva dny znova podal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 21.5.2017 13:37

Preji Jiřímu Kajínkovi svobodu,

a celé ty úvahy kolem toho, jakože proč to Zeman udělal a komu to prospěje - lituji, ale to pro mě není vůbec zajímavé :-)

Š. Hašek 21.5.2017 16:48

Re: Preji Jiřímu Kajínkovi svobodu,

Já se s klidem připojím.

Už jen pro ono staré římské: V pochybnostech ve prospěch obviněného. Smutné je, že si to asi z gymplu dobře pamatuje asi jen současný president republiky. Co taky chtít po Halíkovi nebo televizákům.

Ti plzeňáci mají fakt štěstí, že Kajínek "dělal do něčeho jiného, než do vražd". Protože jinak by v Plzni a okolí ubylo policajtů a soudců. Tam toho smrdělo! Zjednodušeno.

L. Novák 21.5.2017 12:52

Podpořili jste (ODS) Zemana jako kandidáta,

tak si nestěžujte, co vyvádí. Nesete na tom svůj podíl odpovědnosti!

Č. Berka 20.5.2017 17:34

Zemana se na Kajínka vyptávají už od nástupu do funkce

Zeman byl vždy pro obnovu procesu a před rokem mu to opět neprošlo. Před několika týdny dostal na setkání s občany opět otázku, jestli Kajínkovi nedá milost. Možná tou milostí ušetří státu miliony- hlídat Kajínka je drahé a kdyby dosáhl obnovy procesu a Kajínek byl shledán nevinným? ;-)

J. Matuška 20.5.2017 13:59

Zemana rád nemám, ale volit ho budu i podruhé...

Kdysi jsem prosil první dámu Livii, aby se "doma" přimluvila. Byl jsem překvapený, že vůbec odpověděla. Prezident Václav Klaus se zásadně nakonec rozhodoval sám. Mrzelo mě, že prezident Jiřímu Kajínkovi milost neudělil. S velkou úlevou kvituji rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana. Jsem mu za to vděčný, spravedlnost zvítězila. Přeji Jiřímu Kajínkovi, aby měl nové důkazy pro obnovu soudního procesu, aby se jeho tvrzení o nevině prokázalo.

K. Novák 20.5.2017 17:30

Re: Zemana rád nemám, ale volit ho budu i podruhé...

Pokud by byla možná obnova soudního procesu, milost by nebyla potřeba.

J. Vintr 21.5.2017 8:56

Re: Zemana rád nemám, ale volit ho budu i podruhé...

Oni ho možná pustí právě proto, aby už s obnovou procesu neotravoval a nechal to být tak jak to je. Ta podmínka, kterou má mít, umožňuje dostat ho zpátky za katr, kdykoliv se někomu zachce ...

M. Těhanová 20.5.2017 12:33

Nemám ráda Zemana,

a taky si myslím, že je to od něj předvolební tah. Že byl Kajínek grázlík, o tom taky není pochyb. Ale tomu, že vraždil on, jsem ani tenkrát, ani teď nevěřila. Pokud by zabil ty dva, nezdá se mi, že by nechal naživu svědka proti sobě, to je proti zdravému rozumu. Měla to být vražda na objednávku nějakého pana Vlasáka, ale soud, pokud si pamatuju byl jen s Kajínkem. Nebo dostal ten objednavatel nějaký trest? Nebyla to spíš msta za to, že policistům ukradl auto a utekl jim při nějakém předchozím deliktu?

Nevím, tak důsledně jsem to nikdy nesledovala, pamatuju si to proto, že se mi to zdálo přitažené za vlasy. Bulvár nečtu, takže nějaké detaily mi určitě utekly. Ale ani horším v té době soudy doživotí nedávaly, pokud se nepletu.

Š. Hašek 20.5.2017 19:18

Re: Nemám ráda Zemana,

Asi tak.

Kajínek se jim hodil. Chytrý zločinec, tak z něho uděláme vraha. Policie a prokurátoři mají neskutečnou moc. Policii bych rád viděl v činnosti, nic proti ní.

Myslím si, že i za skutečnou, tedy prokázanou vraždu (nějakých echt gaunerů, kteří měli životopis horší než Kajínek) jest 23 let moc, viz jiné případy.

President republiky Miloš Zeman koná promyšleně. Osobně proti milosti nic nemám a názor nějakých antipresidentských mladonovinářů mě nezajímá. Případ Kájínek bylo možno sledovat dost dlouho. "Najednou se zas probudili"!

Miloše Zemana nehodnotím slovy "mít rád", je to politik, který zvládá řemeslo. Víc od něho nechci. Zkráceno.

K. Novák 20.5.2017 9:38

Ta milost je už úplně za hranou

a nedivil bych se, kdyby ji prezident nakonec neudělil a jen rozvířil policejní praktiky kolem případu. Kajínek by se měl dostat na svobodu jedině po novém projednání soudem nezávislým na těch předchozích. To je ale asi stěží možné, protože soud se bude držet spisu, ve kterém některé podstatné skutečnosti zřejmě chybí. Nové vyšetřování je problematické, protože uplynul už dlouhý čas. V každém případě jde Zeman těsně před volbou prezidenta proti policii a proti soudům, což je zvláštní. Že by měl u nich pro takový postoj podporu? Jestli ano, z jakého důvodu?

P. Čech 20.5.2017 13:05

Re: Ta milost je už úplně za hranou

Celý institut "milosti" je feudálním přežitkem a měl by být z ústavy odstraněn.

K. Novák 20.5.2017 17:28

Re: Ta milost je už úplně za hranou

Musí v ústavě být, občas může zákon vyprodukovat něco absurdního a je třeba mít mechanismus jak to napravit.

Š. Hašek 20.5.2017 19:23

Re: Ta milost je už úplně za hranou

Přesně, institut milost se mi nejeví jako feudální přežitek.

Už jen proto, že vznikl již dříve, než byl zde Miloš Zeman. I za Masaryka a vousatých ústavních právníků se ponechal/vložil.

Chcete, pane Čechu, měnit Ústavu ČR komisí, v jejímž čele bude Marvanová a vedle ní sedět Zlatuška????

P. Čech 20.5.2017 21:10

Re: Ta milost je už úplně za hranou

Nikoliv. Chci tuto naši ústavu zahodit a vypracovat zcela novou, jinou. Např. podle návrhu pana Pavla Kohouta, nastíněného v jeho knize Úsvit přímé demokracie. Ústavu, jejíž všechny články budou naprosto jednoznačné, navzájem si nebudou odporovat, nebudou v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Ústavu, ze které bude už konečně bez náhrady odstraněn čl. 5, který je příčinou a jediným důvodem všech problémů, se kterými se neustále potýkáme.

Š. Hašek 21.5.2017 16:42

Re: Ta milost je už úplně za hranou

Nikoliv.

Současnou ústavu ponechat, věnovat se současným problémům - a z nich možná vyplyne pouze "kosmetická" změna stran branné povinnosti. Ale na obranu republiky možná nemusí být ústavní zákon, zde by stačilo zkrátka na bruselešašky dělat dlouhý nos. Furt a pořád.

Zkráceno.

P. Čech 20.5.2017 8:50

Ach, ti novináři!

Celé je to odporná novinářská show. Novináři stanují a bivakují před věznicí a čekají, až Kájínek bude propuštěn, aby následně mohli jitřit emoce ovčanů. Teď se má ochladit a tak by prezident měl s udělením milosti poněkud vyčkat. Kájínkovi to neuškodí a novinářům bude zima. Dobře jim tak.

P. Lenc 20.5.2017 9:17

Re: Ach, ti novináři!

No jo, ale taková "senzace" přece stojí za nějaké nachlazení.Před Čapím hnízdem, kde proběhla "rozlučka" s věrným a vděčným ůřednictvem bivakovat nebudou.To by mohlo v budoucnu být pro takové "uvědomělé" novináře také likvidační...

P. Čech 20.5.2017 9:43

Re: Ach, ti novináři!

Pokud nebude, alespoň na čas, odejmuta novinářům svoboda slova (do doby, kdy ji nebudou zneužívat k vlastnímu prospěchu), nikdy se nevrátí k původnímu účelu, proč vlastně vznikli. Vznikli totiž proto, aby někdo spoluobčany informoval o dění ve věcech obecných či v okolí. Jejich úkolem zásadně není spekulování o čemkoliv, které vždy nadělá více škody než užitku. Pokud se takové spekulace ukáží časem býti nepravdivými a dokonce škodlivými, novináři se prostě odvolají na svobodu slova a jsou z toho venku. To je ovšem zásadní nepochopení potřebné novinářské práce. A takoví jsou u nás novináři téměř všichni.