23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: K Ústavnímu soudu jde 16 stížností

8.12.2017

Zemi paralyzují zákony přijaté koalicí ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Senátoři bývalé vládní koalice je opravují.

Byla to doslova smršť zákonů pocházející z dílny Rekonstrukce státu a levicově liberálních progresivistů z řad ostatních stran bývalé vládní koalice, která paralyzovala normální život v České republice. Hnutí ANO, které se do Poslanecké sněmovny vyvezlo na protikorupční vlně, hlasovalo pro tyto zákony bezmyšlenkovitě, Sobotkovo vedení ČSSD si myslelo, že mu to přinese body u veřejnosti. A tak minulá vláda zahltila veřejnost a podnikatele nejrůznějšími registry, zákazy a příkazy, které měly přinést blaho a prosperitu naší země.

Stovky drobných podnikatelů ukončily podnikání kvůli EET, k nim se přidaly stovky malých hospod kvůli fundamentalistickému zákazu kouření, lékaři se bouří proti elektronickým receptům, starostové a radní malých obcí zásadně protestují proti povinnosti zveřejňovat na internetu své majetky. Všechny podniky a úřady zavalila vlna byrokracie související s registrem smluv a kontrolními hlášeními.

Z vlastní zkušenosti vím, že již při schvalování zákonů o nich měla řada senátorů pochybnosti, ale v rámci stranické disciplíny hlasovali pro. A tak jsme paradoxně v situaci, kdy senátoři bývalé vládní koalice spolu s bývalou opozicí podepisují stížnosti k Ústavnímu soudu a navrhují úpravy či zrušení zákonů, které Sobotkova a Babišova vláda přijala.

A tak na Ústavním soudu v současné době leží šestnáct ústavních stížností navrhujících zmírnit protikuřácký zákon, zákon o registru smluv, školský zákon, zákon o prodejní době v maloobchodě či novelu zákona o Národním parku Šumava. V Senátu se pak projednává návrh zákona na odložení elektronických receptů a diskutuje se o zrušení třetí a čtvrté fáze EET.

Pamatujete si, jaké to byly mediálně slavné priority vládní koalice? Jak je vládní koalice protlačovala i proti zamítnutí Senátem či proti vůli prezidenta? Jak byla Sobotkova a Babišova vláda nekompromisní v jejich prosazování?

Andrej Babiš se od vládní koalice mazaně odpoutal a vedl proti ní v podstatě kampaň, byť jeho poslanci pro všechny vládní zákony hlasovali. Trest za obtěžování lidí a paralyzování státu tak dostaly pouze zbylé strany vládní koalice, hlavně ČSSD. Senát se dnes ukazuje jako ta „pojistka“, která se i za pomoci bývalých vládních senátorů snaží napravit legislativní spoušť.