24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: K fungování státní správy

Znechucení politikou, které u nás v posledních letech graduje, má různé projevy. Za jeden z nejabsurdnějších lze považovat snahu o vytvoření na politice nezávislé či jinak řečeno odpolitizované státní správy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Ondys 13.8.2014 21:26

:))))))))) Stát by se měl

s elegantně štíhlou a pružnou administrativou starat jenom o naprosto nezastupitelnou roli v životě svobodného občana, stejně se jí pořádně nenaučil vzhledem k lidské nedokonalosti a má :)))))))))) značné rezervy, s ostatním si musí občané poradit sami, mají na to, díky tomu přežili nejrůznější společenské i přírodní katastrofy.

J. Svoboda 13.8.2014 17:46

Pane autore,

než začnete psát, bylo by dobře, udělat si v základních věcech jasno, což vy jste neudělal. Obrovsky se pletete ve větě: "Lze si představit jakoukoliv dobrou službu, která by byla nezávislá na požadavcích a potřebách toho, komu slouží?" Vaším velkým omylem je, že si myslíte, že státní správa by měla sloužit státnímu aparátu. není to rozhodně pravda. Státní správa by měla sloužit především občanům republiky. Zvolení a často i nevolení papaláši nejsou majiteli státu, jak si asi představujete spolu s panem Babišem.

Jak má být státní úředník nestranný, když dostane opačný příkaz od nadřízeného? Uvažoval jste o tom?

Dalším velkým nesmyslem je, že: "K čemu by tedy politické reprezentaci bylo přijetí určitého zákona, kdyby – navzdory obsazení vládních a ministerských postů – neměla mechanismy, jak jeho jednotnou realizaci zajistit?" To je do nebe volající demagogie. Uvažte prosím, že v tomto případě by vina byla na straně té politické reprezentace!

A ještě nakonec: Vy jste spal v případě sporu mezi pány Drobilem  Michálkem na MŽP? Kdo z těchto pánů měl podle vás přímější vazbu na zájmy většiny občanů? Opravdu si myslíte, že to byl politik Drobil a správně byl vyhazovem potrestán pan Michálek?

F. Matousek 13.8.2014 12:48

nesmelá rada

A nechtelo by to podívat se kousek za hranice ? Nizozemí, Nemecko a okopírovat jejich zákony dávno zavedené, osvedcené a fungující uz 60 let ?

Nez zde mlátit prázdnou slámu a objevovat Ameriku ? To stejné se melo udelat uz pri prijímání ceských zákonných paskvilú,  jako je zákon o verejných zakázkách, nebo o exekucích.

Jenze to by Velcí samostrední Cechové museli pripustit, ze to jinde umejí lépe a efektivneji.

Event. si nechat radit od " cizáka " !!?  Toho bohdá nebude !

J. Boleslav 13.8.2014 13:22

Re: nesmelá rada

Dobrá rada nad zlato. Problém je v tom, že kousek za hranicemi je to různé. Někde je více míst obsazováno podle politického klíče, jinde míň. Někde mají superúředníka, jinde ne. K úplné spokojenosti resp. efektivně státní správa nikdy fungovat nebude, protože má na svoje činnosti monopol. To žádným sebelepším služebním zákonem nezměníte.

J. Vintr 13.8.2014 17:37

Re: nesmelá rada

Problém je v tom, že stát ve skutečnosti není určen k tomu, aby sloužil občanům (jak je proklamováno), ale k tomu, aby sloužil zájmům poměrně malé skupiny lidí kteří "jsou u toho". V tomto zájmu jsou vytvářeny zákony i struktura státní správy ....

J. Boleslav 13.8.2014 10:22

Služební zákon je pouhou nadstavbou

i když jistě potřebnou. Základnou by mělo být stanovení toho, co občan od státu potřebuje a žádá, zmapování toho, co místo toho stát dělá, a následná reorganizace státní správy tak, aby pracovala optimálněji než v současnosti. To je ale velké sousto, do kterého se nikomu moc nechce. S analýzou začala Nečasova vláda, konkrétně K. Peake, bohužel jí nebylo dopřáno tuto záslužnou činnost dokončit.

K. Janyška 13.8.2014 9:45

Už vám to dochází také, pane autore ?

A musíte přidat závažnější věc. Takovéto služební zákony podle direktiv pro mne zločinecké EU umožní úplně místní politiky odstavit od moci a dirigovat Evropu přímo z Bruselu... Dzp.

L. Hrušková 13.8.2014 8:27

Nepolitická politika,

to už tady bylo a jak to fungovalo? Každý člověk (téměř) má nějaké politické přesvědčení a když vstupuje do funkce a tvrdí že odteď bude nepolitický tak lže! A týká se to všech složek ve státní správě.

D. Polanský 13.8.2014 6:52

Odpolitizování státní správy je nesmysl.

To je jako manželství bez sexu. Ovšem fluktuace v státní správě je právě minimální. Dnes ten, kdo má úřednický flek, drží se ho zuby nehty. Vím o čem mluvím, jelikož jsem zaměstnancem státní správy. To, že se mění po volbách šéfové či jejich náměstci, je nepodstatné, stejně jsou tam jenom na to, aby se napakovali. Výkon minimální. Ale to není nic nepřirozeného, patří to k zpolitizované státní správě.

J. Boleslav 13.8.2014 10:30

Re: Odpolitizování státní správy je nesmysl.

Minimální efektivita státní správy nesouvisí ani tak s její politizací či odpolitizací, ale vyplývá už z podstaty jejích činností (služeb). Na tyto činnosti mají jednotlivé úřady monopol, nejsou vystaveny tlaku konkurence v tržním prostředí jako privátní sféra, a proto je nic ke zvyšování efektivity nenutí. S touto skutečností se toho bohužel moc dělat nedá, snad kromě privatizace některých činností, které stát provádí zbytečně. Takže stesky na malou efektivity státní správy budou IMHO věčné. Jediným řešením, které mně napadá, je tlak shora na zaměstnance od jejich vedoucích, případně stanovení normativů pro jednotlivé vykonávané činnosti.