19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: K aktivaci článku 66

Mezi ty, kdo vnímají angažmá Senátu v čele s Milošem Vystrčilem, jehož cílem bylo zjistit, zda je hospitalizovaný Miloš Zeman s to vykonávat funkci hlavy státu, cosi jako rozvracení republiky, patří i exprezident Václav Klaus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Moravec 24.10.2021 11:11

“ Otázka k diskusi: Lze Miloše Vystrčila podezírat ze snahy o rozvracení republiky, nebo si zaslouží ocenění za svědomitý výkon politické funkce?”

Ano lze a zaslouží. Víme jak se pan Vystrčil svědomitě choval v době shození nouzového stavu, kdy nemocnice byly na pokraji kolapsu. Známe jeho “Podáme podání ...”. Víme jak pan Vystrčil hodnotí zveřejnění videí natočených s prezidentem před nemocnicí a v nemocnici. Za to si rozhodně ocenění zaslouží.

P. Tesařík 24.10.2021 10:56

No ale pokud senátní expert ústavní právník Kysela jednak v senátu radí, jak se dotázat nemocnice na stav presidenta a potom jde do nemocnice radit jak mají odpovědět, tak tohle už evidentně pokus o rozvracení státu je. Rv

P. Sura 23.10.2021 17:52

Co je podstatné - "neschopenka" je doklad vydaný pacientovi ošetřujícím lékařem, který legitimizuje stav, kdy pacient NECHCE pracovat.

Zeman ovšem jak je jeho notorickým zvykem opět našel cestu, jak toto postavit na hlavu. Vyžaduje doklad, vydaný ošetřujícím lékařem, který by legitimizoval jeho pokusy o práci, přestože pracovat NEMŮŽE.

To SOU paradoxy paneVaněk....!

V. Klepetko 24.10.2021 10:12

Jenže generál Zavoral nesplodil "neschopenku" na žádost Zemana, ale na žádost trpajzlíka, který dychtí po tom, aby byl Zeman zbaven MOŽNOSTI pracovat! A radil se přitom s právníkem, který pro toho trpajzlíka v Senátu pracuje a který ještě předtím než byl Zeman hospitalizován veřejně vykřikoval, že by se ten článek 66 měl okamžitě aktivovat!

A navíc si na svém pracovišti neumí zjednat pořádek, lidi mu chodí po JIPce bez roušek...

Za těchto okností bych pochopil, kdyby Zaoralovi někdo snížil vojenskou hodnost o jeden stupeň, nebo udělil nějaký přiměřený kázeňský trest! :-)

J. Ptáček 23.10.2021 13:33

Část národa věří názoru špičkových lékařů na průběh prezidentova onemocnění a z něho plynoucí důsledky, zbytek důvěřuje hradním odborníkům a jejich obdivovatelům.

Navrhuji:

Uspořádat celostátní referendum o zdravotním stavu hlavy státu a jeho schopnostech vykonávat všechny povinnosti dané Ústavou.Věhlasný pan Okamura to jistě přivítá.

Jistěže to je jen šibeniční žert!

V. Klepetko 23.10.2021 14:53

Návrh se zamíta!

Je tu totiž ještě jedna část národa - ta věří tomu, co vidí na videu na vlastní oči a co dosvědčil Vondráček i Václav Klaus, a vidí že je to v příkrém faktickém rozporu s tím, co ve své lživé zprávě tvrdí guma v bílém plášti!

J. Ptáček 23.10.2021 15:19

Pěkně humorně jste rozvinul nápady pomateného osmdesátníka. Omylem jsem totiž vymazal závěr mého příspěvku, jako vděk panu T. Okamurovi za jeho obětavou práci. Podle pravidla:

"Prezident přímo národem zvolen, prezident přímo národem potvrzen nebo odvolán!"

Určitě jsem s dnes nějaké místečko u SPD zasloužil!

V. Klepetko 23.10.2021 16:00

Pane Ptáčku, teď vážně. To úplně nejhorší, co by nás mohlo potkat, je rozdělení společnosti jako v Americe, a jakési bratrovražedné rozbroje! Tomu je třeba zabránit za každou cenu, v reálném životě i v diskuzích, a jestli snad bylo možné něco pozitivního od K5 očekávat, tak je to snaha o zakopání příkopů...

Z tohoto pohledu je ta zbrklá aktivace článku 66 úplně zbytečná, pro K5 kontraproduktivní. Zemana volila polovina voličů, co chodí pravidelně k volbám, a ti naživo vidí, že prezident republiky je příčetný, dokáže se podepsat a jasně vyjádřit svou politickou vůli. Za těchto okolností by jeho násilné zneschopnění nebylo legitimní v očích několika miliónů lidí - a vyvolalo by to velkou spoustu zlé krve a nic by to nezměnilo na tom, že tu do Vánoc usalaší vláda Petra Fialy s důvěrou!

K čemu vlastně jsou ty rozbroje dobré? Máme to zapotřebí?

J. Ptáček 23.10.2021 16:43

Dobrá, tedy vážně nebo aspoň vážněji. Jsem starý realista a myslete si o mně co chcete, ale já to vidím na předčasné prezidentské volbv. Jsem sice o 3 roky starší, než on, můžu být o to zapšklejší, ale nevím, nevím. A naprosto realisticky, polovina by stejně byla pro kandidáta "A", druhá polovina pro kandidáta "B". Takže nakonec rozhodne pár hlasů, bez ohledu na kvality kandidátů.

V. Klepetko 23.10.2021 17:17

Pevného zdraví, pane Ptáčku! Jsem oproti vám o dobrých 20 let mladší, a trochu vám závidím: kdo ví, zda tu za 20 let bude v tom novém mezolitu ještě nějaký Neviditelný Pes, doktoři nebo auta? :-)

Pokud jde o abdikaci - nejenže si myslím, že by to pro MZ bylo velmi rozumné z lidského hlediska, ale jsem si skoro jistý, že by to byl pro jeho politické oponenty velmi silný, nečekaný a nepříjemný závěrečný politický tah. S tím nikdo nepočítá!

Škoda že si na to nemůžu vsadit, ale kdybych si měl tipnout, tak první kolo prezidentské volby se uskuteční v sobotu dne 5. února 2022. A že prezident s úsměvem abdikuje dne 8.11.2021 a řekne zhruba toto:

„Poté, co jsem opakovaně zpytoval své svědomí před Bohem, došel jsem k jistotě, že mé síly, kvůli pokročilému věku, již nejsou vyhovující pro adekvátní výkon úřadu.“ (© Joseph Alois Ratzinger)

Tak schválně :-)

J. Ptáček 23.10.2021 17:54

Pokud se stárnutí týče, s chutí si často vzpomenu na staré francouzské přísloví, které ovšem vztahuje pouze na stárnutí žen. Což my, chlapi víme, že je ještě ošemetnější. Přísloví říká:

"Nešťastná žena stárne příliš brzy,

hloupá žena nestárne nikdy,

moudrá žena stárne v pravý čas."

Tak na odlehčení, ale líbí se mně.

V. Klepetko 23.10.2021 18:39

Pěkné!

„Stárnutí je otrava, ale je to jediný způsob, jak se dožít vysokého věku.“ — George Bernard Shaw

J. Ptáček 23.10.2021 22:31

Taky pěkné. Navíc pravdivé. A pravdy už je pomálu.

L. Severa 23.10.2021 11:38

Dík za článek, ovšem pro některé naprosto marný. Pořád budou opakovat ta slova o hyenismu, o tom, že Vystrčil chce prezidenta odvolat, nebo se ho zbavit, že je čas na uplatnění paragrafu 66 do listopadu nebo i později. Vystrčil dostal zprávu od ošetřujících lékařů, že prezident není a nějaký čas nebude schopen vykonávat svůj úřad. Protože prezidentova účast bude nezbytná počátkem listopadu, chce potom Vystrčil použít zmíněný paragraf, ovšem až po zjištění zdravotního stavu pana prezidenta. Neustále bylo opakováno, že se jedná o dočasný stav do doby, kdy bude prezident ke svému úřadu způsobilý, tedy žádné svrhnutí.

A. Renjascu 23.10.2021 11:46

Pak měl Vystrčil zažádat o tuto zprávu až to bude aktuální, protože za tak dlouhou dobu se může mnohé změnit. To, že o ní žádal nyní svědčí o jiných motivech.

L. Severa 23.10.2021 17:49

Jaké motivy myslíte ? Vystrčil zatím žádný paragraf neuplatňuje. Pokud by o tu zprávu zažádal až to bude aktuální, celý proces by se protáhl. Nemám znalosti o tom co by to způsobilo, možná nic, vláda pana Babiše by asi působila dál, byť s menší pravomocí. Senátoři se jen připravují na alternativu, že pan prezident nebude moci v té aktuální době ještě úplně zdráv a budou se proto dotazovat jeho léčitelů, nebo se možná ozve prezident sám. Mně se zdá ten postup naprosto seriózní a žádné jiné motivy v něm nevidím.

J. Nevrkla 23.10.2021 10:55

Klaus má samozřejmě pravdu, hodnotí to přesně.

J. Kanioková 23.10.2021 14:06

Souhlas

P. Blecha 23.10.2021 10:45

Jo, coby kdyby. Stejskala by dneska večer taky mohla trefit mrtvička, takže místo aby psal svoje coby kdyby, by si měl uspořádat svoje záležitosti. Když už tak rozvíjí svoje co by bylo, kdyby nedejbože (tedy spíš dejbože, že ano) bylo.

J. Krejčí 23.10.2021 8:11

Nevolil jsem ho poprve ani podruhé, nemám rád mstivé starochy.Jeho příznivce vytáčí to, že jím vysmívaná kavárna vyhrála volby a kamarádčoft s Putinem nebude, ač se o něj velmi snažil.

M. Šejna 23.10.2021 8:44

ODS je kavárna? 8-o

L. Beneš 23.10.2021 9:24

Snad byste nechtěl tvrdit, že je to putyka!

R. Langer 23.10.2021 21:27

;-D R^

A. Renjascu 23.10.2021 8:58

To není o mstivém starochovi, ale o nás a o tom, zda jsme schopni ctít morální a demokratické principy a nebo jsem lační po pomstě a po moci za každou cenu. U mnohých se ukázalo, že jejich morálka je pouze verbální a že nejsou v žádném případě lepší než ti které kritizují. Touha po pomstě a po tom shràbnout veškerou moc byla a je jedním z největších pokušení s kterým lidé zápasí od úsvitu dějin. Mnozí z těch co se oháněli morálními hodnotami a "strachem" z vlády jedné strany se najednou stali karikaturami vlastních prohlášení.

Ano teď se mnozí ohánějí vítězstvím (ač jde o vítězství slepenců ochotných opustit vlastní identitu jen aby se dostali k moci), ale je to Pyrhovo vítězství, protože ani když vše vyjde, tak tato údajná kavárna nebude reprezentovat ani polovinu obyvatel (jen 43% těch co volili a 28,5% z celkového počtu voličů) a bude mít premiéra s historicky nejnižší podporou své strany, která reprezentuje pouze 13,31% těch co se účastnili voleb a 8,65% z celkového počtu voličů. Žádný důvod k oslavě to není a určitě by to chtělo zásadní změnu volebního zákona.

B. Kunc 23.10.2021 9:25

Zajisté, pokud volby nedopadnou podle vašich představ, je třeba provést zásadní změnu volebního zákona.

A. Renjascu 23.10.2021 9:56

Volby skutečně již od pádu Nečasovo vlády (kdy jsem naposledy volil ODS) nedopadly podle mých představ a tak jsem již osm let bez zástupce v PS. S tím to ovšem nesouvisí i když lidé jako vy, pro které je politika podobná fandění vlastnímu týmu ve fotbale asi nepochopí. O změně píšu již několik let, žel nezisková organizace zvaná toho času Ústavní soud zrušila to co mělo být posíleno (bonus pro vítěze voleb) a ponechala to co mělo být rozhodně zrušeno (5% kvórum pro vstup do PS, který brání vzniku opravdu nových stran bez vlivových osob - to jsou ti co dávají prachy - v pozadí či v případě ANO či VV dokonce v popředí). Výsledkem je, že jednak propadnul rekordní počet hlasů (1,1 milionů) a mnozí podobně jako já nemají v PS svého zástupce a opět hrozí velice nestabilní vláda, která bude složena z nesourodých subjektů, které spojuje většinou jen nenávist k Babišovi. K vládnutí budou muset popřít své ideje na kterých vznikly a popřít hodnoty, které prosazovaly a tím opět zradit své voliče. Pokud by třeba pro vítěze voleb byl bonus 20% čili 40 mandátů a poměrně by se rozděloval jen zbytek, tak by to rozhodně usnadnilo sestavování vlády s menším korupčním či korytačním potenciálem a přitom i ti nejslabší by mohli mít v PS své zastoupení. To je samozřejmě pro mnohé, kteří berou politiku jako fotbal či MMA těžko pochopitelné, protože je pro ně důležité, že zrovna teď vítězí. A ostatní tomu jen tleskají i když jsoue jen fanoušky domluveného utkání.

L. Dočekal 23.10.2021 15:40

To právě udělal Rychetskej

P. Hák 23.10.2021 7:30

Kdyby se Vystrčil pouze snažil zjistit stav věci, bylo by to naprosto v pořádku. Pokud ale do věci aktivně zasahuje, nedejhavelaevropskáunie kdyby náhodou zkusil ovlinit znění zprávy nebo informace něějak selektoval, to by už v pořádku nebylo ani trochu.

M. Těhanová 23.10.2021 11:20

Nechce se mi věřit, že by v tomto státě, ( pokud aspoň trochu sleduje dění a zajímá se o politiku), byl někdo, kdo nevnímá, jak na tom prezident i po psychické stránce je. Ta tělesná se dá překonat, ale jinak , on je mimoň ve vleku M+ N už hodně dlouho.

To říkám s plným vědomím toho, že normálně by si člověk chtěl svého prezidenta vážit.

V. Klepetko 23.10.2021 16:11

Paní Těhanová, a jak je vlastně na tom podle vás pan prezident po psychické stránce?

Je příčetný? Je svéprávný? Stvrdil by mu třeba notář závěť? Umí vyjádřit svou vůli, dokáže se podepsat a učinit prohlášení? Dokáže normálně komunikovat se svými přáteli? Ano nebo ne?