29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Junek, Kolek, Paroubek

9.11.2005


V půlce října byl pan Junek obviněn z tunelování Gumotexu Břeclav:

„…Mluvčí policejní protikorupční služby Jana Pinková uvedla, že skupina, do níž Junek patří, získala během deseti let neoprávněně kolem 1,5 miliardy korun. Všem deseti obviněným hrozí v případě uznání viny pět až 12 let vězení…

…Policejní verze případu Gumotex je taková, že sedm manažerů této firmy společně s Junkem, šéfem chemické společnosti, založilo novou společnost, firmu C.H.G., která Gumotexu prodávala suroviny za zvýšenou provizi. Přitom si břeclavská firma mohla tyto suroviny nakoupit sama a nemusela žádné peníze navíc platit. ´Za přibližně deset let tak obvinění odčerpali z této znevýhodněné firmy zisk ve výši kolem 1,5 miliardy korun,´ uvedla policejní mluvčí.
Proti Junkovi je nejspíš zahájeno ještě jedno stíhání. Jde o případ, kdy prodal část obchodního podílu, který měl Chemapol v jisté společnosti, za 51 tisíc korun firmě, v níž sám působil jako předseda představenstva. Skutečná cena podílu, za jakou se měl prodej uskutečnit, přitom byla tisíckrát vyšší - asi 50,1 miliónu korun. ´Prodal podíl z jedné firmy za velmi nízké peníze sám sobě,´ řekl zdroj seznámený s vyšetřováním…“


Václav Havel se několik dnů poté co policie obvinila Václava Junka, vydal do Antverp na konferenci „Střední a východní Evropa v EU rok poté“ . I zde pohovořil na své oblíbené téma o „…´mafiánském kapitalismu´, který vznikl ´prorůstáním politické a ekonomické elity´…“ Agenturní zprávy bohužel nezaznamenaly zda náš moralista zmínil nějaký konkrétní příklad, ale předpokládám, že asi ne. I když by se jeden přímo nabízel. Ovšem tím by urazil pořadatele, belgickou banku KBC, která právě díky ´prorůstání politické a ekonomické elity´ v České republice obdržela prostřednictvím ČSSD a ČSOB na stříbrném táce převázánu růžovou pentlí, jednu z největších českých bank té doby - IPB. A jako prémii za odvahu - bianco šek na kapitalizaci pohledávek.

Václav Havel tím určitě nemyslí ani Stanislava Grosse a ani jiné sociální demokraty, protože co je nějaký Unipetrol, co je Spyra, nebo co jsou nějaké Zgarbovy pozemky proti ´prorůstání´?

Pan exprezident má smůlu, protože to, co tak hezky popisuje a o čem tak tklivě vypráví, se většinou zcela radikálně rozchází s tím co dělá. Například den po té co vyjádří své obavy z populistů (i když ve vlastním článku pak vyjde najevo, že daleko větší strach než z populistů má z vlastní manželky) zasedne s jedním z největších ke snídani, aby si vyslechl jeho nápad „s vládou talentů“ .

Pan premiér také hned pohotově využil situace a Václavem Havlem se s elegancí sobě vlastní zaštítil:

„…Paroubek si Havlovi postěžoval na to, jak je prý neoprávněně kritizován za spolupráci s komunisty. Předseda vlády poté novinářům řekl, že, Václav Havel nepovažuje tuto kritiku za oprávněnou…“

Taková hezká dvojice.


*******************************


Jiří Paroubek začátkem prázdnin tvrdil v rozhovoru pro jednu zahraniční agenturu, že žádnou penzijní reformu nepotřebujeme a velmi dlouho potřebovat nebudeme, protože máme stoupající porodnost. Asi se někde něco zaseklo, protože teď nám slibuje, že ji stihne s pomocí komunistů prosadit ještě do voleb.

www.angle.cz