16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: Jiří Paroubek vyskakující

22.9.2006

Je téměř komické sledovat hyperaktivního J. Paroubka, jak vyvádí na mediální scéně. Skoro by bylo na místě mu dát na hlavu červenou čapku s rolničkami. Tento módní doplněk by nijak nerušil jeho vystoupení; spíše naopak, podtrhl by jejich hodnotný obsah.

Jak to už u politických střelců bývá zvykem, je J. Paroubek lajdák a bere to stylem "vinej nevinej". Předjímá, co může být, co se může objevit a co je už nyní lež. V dětství, když jsme podobně legračně vypuštěli plyny, křičeli jsme: "ten kdo první křičí, od toho to fičí". Když nedávno dospěl za pomoci jakýchsi právních analýz k nezvratném závěru, že M. Topolánek během působení v privátní společnosti spáchal trestný čin, a je tedy podle sociálně demokratické stínové spravedlnosti koncentrované v jeho rukou padouchem, bylo to komické. Rolničky cinkaly a Jiří se potil a hřímal.

Nyní v reakci na Langrova podezření vyskakuje ještě výše, asi jako kaučukovej dědek ze Švejka. Tentokrát volá po důkazech, žádá odstoupení pro jistotu všech, co mu slina přinesla na jazyk, a je si jist, že žádný soudce ani státní zástupce nemohl nic takového jako odposlouchávání politiků nebo novinářů povolit. To může být pravda, i když jakou může mít jakýkoli premiér stávající nebo vývalý jistotu? Avšak co s odposlechy nelegálními? Chce snad někdo v této zemi dát ruku do ohně za to, že jsou v takovém bordelu, jaký představuje policie ČR po osmi letech vládnutí ČSSD, vyloučeny ilegální odposlechy na objednávku vysokých policistů či politiků? To chce tvrdit Jiří Paroubek, pro kterého lhát anebo mlžit je stejně přirozené jako ráno zívat?

Na druhou stranu: věřme v tomto kontextu, že I. Langr si vidí na špičku nosu a nepouští džina z lahve bez zralé úvahy. Věřme, že se nestal cílem provokace anebo nějaké zpravodajské hry. Věřme, že ví, co dělá. V opačném případě bude hodnocen jako blb a nezodpovědný hazardér a pokud se nechal napálit, pak už snad bude vědět, co dělat s revolverem. Kdyby ne, poradím mu, co na to říkával inspekční generál von Schwarzburg, nejstrašnější inspekční generál, jakého kdy Rakousko nosilo,.

A takhle my tady žijem.