19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mistr Jan Hus 9.5.2008 22:08

Bravo, moc pěkně jsi to napsala !

R^R^R^R^R^R^

Fafa 8.5.2008 23:19

Valonisi:

Každý kdo chce pěstovat svého koníčka a víra v boha je soukromý koníček, musí si na něj vydělat svou prací! Chcete mít svého velebníčka a pana biskupa, složte se, vážení  věřící,  na svého koníčka! Nechtějte se svojí zálibou parazitovat na práci jiných!\

Valonisi, problem je v tom, ze verici v minulych generacich se slozili na sveho konicka, poridili si celkem pekny majetek a sveho konicka chteli financovat z vynosu tohoto majetku. Lec majetek jim byl statem zabaven a Vy ted v podstate rikate: "Vami nasetreny majetek si nechame a Vy se na sveho konicka skladejte znovu."  U Vami zminovanych ostatnich spolku by ekvivalentem bylo sebrat zahradkarum jejich pozemek a rict, at se zacnou skladat na novy. 

Fafa 8.5.2008 23:07

martine:

To je jednoduché - kdo věří,ať platí.....kdo nevěří,neplatí.Jako v obchodě....

Skvela myslenka. Jenom bych Vas rad upozornil, ze az do (historicky) nedavna byli verici skoro vsichni. Tak presne v intencich Vaseho navrhu verici platili a cirkev mela znacny majetek. Takze by se tem vericim zase pro zmenu jejich majetek mohl vratit. Nebo Vy si to predstavujete tak, ze verici budou platit, cirkev si nasetri, stat ji nasetrene periodicky ukradne a verici budou platit znova?      

adam 8.5.2008 23:20

Re: martine:

donedavna byli věřici všichni..... ???? Opravdu? Byli veřící, nebo byli poslušni a byli stoupenci nějaké církve? To je velký rozdíl!!! Území dnešníčh Čech je 600let silně poznamenáno negativními vlivy jak katolické církve tak následným vyústěním nálad v protikatolické cítění... Ostatně Kristus nebyl žádný papež, ni biskup a ani neshromažďoval majetek vydíráním/vymaháním od věřících.... Na rozdíl od Vlka a Graubnera....

Fafa 8.5.2008 23:27

Adame:

odhadnul bych, ze vericimi (at uz v ramci jakekoliv cirkve) byly dejme tomu do konce 18.stoleti skoro vsichni. Jestli to byla poslusnost nebo svobodne rozhodnuti, to nevim. Ale vsimnete si, ze nabozenske spory se vedly v rovine sporu dvou dogmat, ne v rovine vira vs. ateismus.   

Fafa 8.5.2008 23:30

Re: Adame:

oprava byli vsichni

Fafa 8.5.2008 22:59

Juro:

Vracet majetek církvím je vracet majetek subjektu, jehož zájmy nemusí být totožné s našimi

To je mozna pravda. Ale stejne, ne-li vice se da pochybovat o tom, ze je v nasem zajmu ten majetek nechat ve sprave politiku. Ani jejich zajmy nejsou nutne totozne s nasimi.  

Sutera 8.5.2008 22:25

Bobobolsevikova, stahnete trochu, zacinate byt i nechutna

A k te katedrale Sv Vita, ta byla postavena pred reformaci, jestli vite o cem mluvim, neni sporu o tom pod jakym vyznanim. ,,Co je cisarovo cisari a co je boziho bohu,, citat slov Jezisovych, ktery ukazal na rimskou minci. Katedrala nenese obraz moci svetske ale cirkevni, patri tudiz cirkvi,to je snadna logika.

Sutera 8.5.2008 22:26

Re: Bobobolsevikova, stahnete trochu, zacinate byt i nechutna

Pro uplne blbe dodavam,na minci byl cisaruv portret.

zdravotník 8.5.2008 22:19

Protože se blíží volby do evropského parlamentu

a pani Bobošíková by nerada opouštěla to skvělé korýtko začíná lézt politickým stranám někam, zatím to zkouší na obě strany, však on jí na to někdo skočí.

Forstmeister 8.5.2008 22:18

Ocenění

Jakožto paní Bobošíkovou "nemusím", v tomto jejím příspěvku má dle mého soudu pravdu (oponenti nemusí souhlasit). Církev pozbyla majetku rozpadem k.u.k. Rakouska/Uherska , a to pozemkovými reformami ČR roku 1919 a 1923. K 25.2.1948 církve a kongregace vlastnily cca. 6000 ha lesní půdy, ostatní lesní půdu měly církve pouze v užívání, na základě vládních výnosů z let 1925 a 1927. Hovořím o lesní půdě a lesu, (druh pozemku = 10). Dle dřevinné skladby lesních oblastí, průměrného bonitního stupně skupin dřevin, zakmenění 10 a přiměřené metody sortimentace a daných cen sortimentů, ať "nežeru", šacuji to, i s přirážkami na resonanci, maximálně do do dvou mld. Ať mi to nějaký soudní znalec vyvrátí.  

OneTearofBlueDeer 8.5.2008 22:07

neni nahodou pani Bobosikova

poslankyni v Europarlamentu ? Ja si porad myslel, jak se bije za svoje volice v krasnem Strassbourgu, a ono ejhle, zacina boj na domaci fronte o znovuzvoleni. Koneckoncu v Alsasku je krasne a plat je jiste snesitelny. Ton a obsah clanku uz moc snesitelny neni, od populismu k narodnimu socialismu.....pani Bobosikova pouzila zrejme novou taktiku:-/:-/

AeroKarel 8.5.2008 22:09

Re: neni nahodou pani Bobosikova

Ne, to je její styl od doby, kdy jsem ji prvně zahlédl v bedně.

Prakticky národní socialismus.

Ivka 8.5.2008 21:15

článek Jany Bobošíkové

R^Paní Bobošíková, naprosto s Vámi souhlasím,bohužel. Jednou jsem zaslechla,Václav Klaus řekl,že církev je spolek jako kterýkoliv jiný,třeba turistický..později už to nikdy nezopakoval.Škoda. Církev katolická se nepatřičně roztahuje a není tu nikdo,kdo by stát ochránil,protože i on je slabý a včele zřejmě prospěchové nebo poserouti.. 

Zdendáč 8.5.2008 21:47

Koho chleba jíš toho píseň zpívej...

Madam Bobošíková je momentálně převlečená za služku pracujícího lidu a ve jménu strany,která se téměř půl století chovala hůř než inkvizice dnes přednáší na téma církevních restitucí.Tedy majetku,na jehož znárodnění a zpustošení se právě tato strana sama nejaktivněji podílela...

Na vydráždění mrzkých závistivých půdů kdejaké Ivky to ale jak vidím docela bohatě vystačí...      I proto myslím, že víc než nějaká církev se v české kotlině roztahuje vliv bulvárního tisku a z toho plynoucí blbost téměř nekonečná...

adam 8.5.2008 22:34

Re: Koho chleba jíš toho píseň zpívej...

Takže, aby někdo nebyl nařčen z toho, že si buduje přístup ke korytům, že je bolšovik, atd... Tak má mlčet k tomu, že se tady připravuje zadlužení budoucnosti ve prospěch několika vysokých církevníh hodnostářů? Tunel?!  Kolik lidí v ČR aktivně praktikuje náboženské obřady? 5%? 8% 10% - víc jistě ne. Tak čím se liší církev od spolků typu rybáři, mylsivci, filatelisté,....?

Hrad 8.5.2008 22:44

Re: Re: Koho chleba jíš toho píseň zpívej...

Podstatně. Žádná z vyjmenovaných nemá v čele ani v prd.li VLKA.

Gerda 8.5.2008 20:50

Jidášové v drápech Vlka

Plně se pod Váš článek pí Bobošíková podepisuji

Skepti cus Maxim us 8.5.2008 20:04

Dobře Bobo ještě pár takových článků a nebute mít medvědí hlavu :-)

Kecak. 8.5.2008 18:30

Bobo.

Mazaná Bobo ví na jakou strunu má uhodit aby získala bodíky.

Šnek 8.5.2008 19:33

Re: Bobo.

A ještě ke všemu má recht.

Queribus 8.5.2008 17:31

Možná by církve,

zvláště ta katolická, meli tento majetek ponechat státu. Jako omluvu lidem za řádění svaté inkvizice.

Historik 8.5.2008 18:34

Církve by pak pozbyly smyslu své existence

Zvláště Římskokatolická církev jejíž materialismus a hromadědění majetku je smyslem její staleté existence. Co by pak církve dělaly? tito "poslové boží."

Krásně ztvárnil posla božího Miloš Kopecký ve filmu Osudy Dobrého vojáka Švejka, když tam jako pod obraz boží nalitý feldkurát Katz řve na vojáka, že se ožral a svého pucfleka označil feldkurát Katz za dobytka, protože je abstinent. Takto výstižně charakterizoval církev a podal dílo Jaroslava Haška skvělý herec Kopecký. 

mimon 8.5.2008 18:50

Re: Církve by pak pozbyly smyslu své existence

Myslíte rudého komisaře Haška? Jak typické...

Historik 8.5.2008 19:05

Re: Re: Církve by pak pozbyly smyslu své existence

Ano, Švejka napsal dosnes nepřekonatelný český spisovatel a mistr humoru Jaroslav Hašek. Toto klasické skvělé dílo české literatury bylo přeloženo do desítek světových jazyků, takže Hašek je znám v celém světě. Překvapuje mě, že se najde někdo jako mimon, kdo to neví a potřebuje, aby jej druzí ujistili. :-)

Hrad 8.5.2008 20:33

Re: Re: Církve by pak pozbyly smyslu své existence

Je mnohem lépe držet hubu zavřenou a nechat ostatní aby si mysleli, že jste hlupák,  než ji otevřít, a nenechat nikoho na pochybách.  

Martin 8.5.2008 22:40

Re: Re: Re: Církve by pak pozbyly smyslu své existence

To jste měl ovšem zůstat zticha.

Hrad 8.5.2008 22:48

Re: Re: Re: Re: Církve by pak pozbyly smyslu své existence

Já u toho klepání(klávesnice)  nepěju. A  to nekecám!!!!

mimon 8.5.2008 19:06

Re: Možná by církve,

Queribe, vy jste byl osobně postižen řáděním svaté inkvizice? Kolik by vám muselo být let?:-P

Pamatuji si řádění jiných "spolků". Nikdo z jejich členů se neomluvil, natož aby se vzdali majetku, který za ta léta (nebo poměrně nedávno) nahromadili. Slova z jejich úst o Jidáších mají divný přízvuk, neslyšíte?

Historik pro mimon 8.5.2008 19:29

Re: Re: Možná by církve,

Máte zajímavou logiku uvažování. Musíte být určitě přinejmenším kostelníkem. Nebo žeby snad rovnou nějaký "posel boží?" Já si taky myslím, že církve by měly vrátit historicky nakradený majetek, co se jim podařilo ukrást a nakrást za celou dobu existence i za cenu vraždění. Lidské životy jsou to nejmenší, na čem církvím záleželo. Pak by nemusely licoměrně tvrdit, že jim bylo něco odejmuto, když to už dávno udělal např. rakouský císař Josef II. Není to nad vaše chápání? :-)