23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Jen si zahrávejte

Jak je pěkné chodit po světě a pohrávat si s předčasnými volbami, chtělo by se parafrázovat klasika. ODS hraje, tak jako ostatní, hru s Andrejem ne, s Lojzou ano, s Mirkem ano a s Andrejem zase ne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Landa 25.10.2017 12:20

Re: Parlamentní volby

Fiala to má možná nahnuté? Ale?

M. Varadinková 25.10.2017 12:16

Re: Souhlas s autorem

Jen racionální úvaha.

V. Heidlerová 25.10.2017 12:15

Re: Malé strany

Vlastně máte pravdu, tak jsem o tom nepřemýšlela. Ano, tak je to čitelnější, ale nikoliv čistší, ostatně je možná čistota v politice? Díky za vysvětlení.

P. Rudolf 25.10.2017 12:15

Parlamentní volby

mimo jiné, nádherně ukázaly, jak většina zdejších diskutérů (podle toho, jaké politiky podporují a které strany volili) žije na Marsu a ne v ČR, natož v Evropě třetího tisíciletí.

Vítězové voleb jsou totiž tři (i když každý jinak a s jinou sílou): Babiš, Bartoš a Okamura. Ne Mach, Robejšek a Fiala, jejichž strany tady většina volila. Ti s dalšími totálně propadli. Zásadní chybou se ukázal boj poti Babišovi způsobem "všichni proti jednomu". Teď neví, jak z toho ven a je celkem pochopitelné, že se koalice s ANO bojí jako čert kříže. Asi by jim to mnoho z jejich (mála) voličů neodpustilo. ODS to má navíc mimořádně těžké, neb bude tím otloukánkem, na kterého se Babiš zaměří, aby v případě předčasných voleb to byly hlavně modré straky, které obviní z toho, že je, ač se s nimi chěl dohodnout a nabízel jim velmi lukrativní podmínky s mnoha vlastními ústupky, zapříčinily. A předčasné volby a toho, kdo je vyvolal, volič moc rád nemá.

Babišovi navíc stačí vše protahovat, vládnout třeba bez většiny ve sněmovně (nebo nechat Zemana sestavit vládu "úřednickou, se Švejnarem v jejím čele), neb vedení mnoha stran se velmi brzy (nejspíš zásadně) promění. Kalousek, Bělobrádek, Tři králové z ČSSD, možná i Filip a Fiala to mají velmi nahnuté, někteří z nich jsou už fakticky jednou nohou mimo. Pospíšil, Čunek, Středula či Klaus jun. (?) už tím, co jejich strany slibovaly před volbami vázáni nebudou. A najednou se z ANO stane velmi žádaná nevěsta. Babiš to ví a jako profík toho zcela jistě bezezbytku využije.

A to nemluvím o tom, že může dočasně vládnout s tichou podporou Okamury a Filipa, kteréžto to pak v případných předčasných volbách spolu s ANO jen posílí.

H. Balzám 25.10.2017 12:15

Kristova noho,

mám pocit, že autor leží ožralej pod stolem a článek napsaly jeho cvičené rybičky. Taková snůška blábolů o tom, co by měla dělat strana, aby splnila touhy svých nevoličů. Třicet procent volících ukázalo, že nemá skrupule, co se týče morálky a hodila to Burešovi. No tak ho tam máte, může další čtyři roky ukazovat, co všechno umí, zaklekávat své obchodní konkurenty, díky dotacím zhodnotit majetek o 25% ročně atd. A to o Pirátech jako o pravici mě hodně pobavilo, takového faux pas by se opravdu někdo, kdo si hraje na politologa, neměl dopustit.

M. Malovec 25.10.2017 12:13

Re: Asi jste, pane Holásku

NEMUSEL!!!

A. Nový 25.10.2017 12:12

Re: Souhlas s autorem

Blažková ví všechno, všude byla, všechno viděla, něco dokonce i dvakrát.

Z. Rychlý 25.10.2017 12:06

Re: Pan Holásek dozajista ODS

Pane Kulheime, s tou opoziční smlouvou2 jako chybou bych si nebyl tak jistý. Byl jsem zatvrzelý kritik oposmlouvy se socany, protože tehdy byla arogantní a upečená ve smyslu, že si dva stejně velcí kmotři a šibalové chtěli zakonzervovat pro ně výhodný stav. Tomu teď tak není. ODS může zůstat v opozici s ostatními pejsky a kočičkami a snažit se upéci dort. Bude to nechutné a ničemu to neprospěje. ODS pak získá nálepku elitářského klubu zastupujícího tu správnou echt pravici, která v praxi ničeho nedosáhne. Enkláva v moři levice, kterou čeká vymření. Byl jsem kritik této oposmlouvy a měl jsem pravdu. Teď jsem příznivcem oposmlouvy2, která by umožnila ANO samostatné vládnutí, včetně plné zodpovědnosti za výsledky. Muselo by to ovšem být politické gesto, nikoli kšeft výměnou za nějaké pašalíky. Vytvořené vládě ANO posléze jít po krku, kdykoli něco špatného sesmolí. Na tom by ODS vydělala, jako strana, která je spolupracující, nikoli jen vystrkovat bradu zezadu a potutelně se ušklebovat. Samozřejmě bych nechal ostatní strany, ať se chvíli pinoží. Ale bez ANO nikdo vládu nesestaví a v určitou chvíli už bude nutno něco udělat. V předčasných volbách by padla vina na ty malé a ANO by z toho jen profitovalo.

I. Schlägel 25.10.2017 12:03

Re: Je čirým nesmyslem

Ano. A jsou různé světy. V některých platí nějaká pravidla, v jiných zase odlišná. Dokonce i v Severní Korei se "dělá" politika a jsou tam finanční predátoři.

V. Klepetko 25.10.2017 12:00

Re: Je čirým nesmyslem

Svět je plný finačních predátorů. Nechcete-li s nimi jednat, přednášejte na školách, to je také záslužná a bohulibá činnost, a nepleťte se do politiky...

M. Šejna 25.10.2017 11:59

pane Lenci

politika je umění možného. Fiala na toto pravidlo poněkud zapomněl. Pokud jsou v ODS tak šíleně zásadoví, něměli v minulosti podepisovat Opoziční smlouvu, nebo udělat koalici se zelenými fanatiky.

Teď může jít ODS do koalice s ANO, které má programově k ODS blíže, než měla ODS v minulosti k ČSSD nebo Zeleným.

Mimochodem, včerejší požadavek ODS, ve kterém sdělili, že s ANO do vlády nepůjdou, a na oplátku požadují post předsedy sněmovny, byl ukázkou totální ztráty vnímání povolební reality .

S. Landa 25.10.2017 11:58

Re: Souhlas s autorem

Věštba z lógru?

I. Schlägel 25.10.2017 11:58

Re: Tak jo

Něco si vymyslete.

Z. Paldus 25.10.2017 11:58

Koalice nebo truc?

Pokud si pan prof. Fiala myslí, že čím hůře tím lépe, potom bude koalice ANO+SPD+KSČM tou nejlepší do pekel.

I. Schlägel 25.10.2017 11:54

Re: Je čirým nesmyslem

Zkuste na kompromisu spolupracovat s finančním predátorem, co nebude mít nikdy dost. Výsledkem po "oboustranně výhodné dlouhodobé spolupráci" nakonec bude všechno možné, jenom ne řešení výhodné pro obě strany.

I. Schlägel 25.10.2017 11:49

Rozumný názor autora.

Na druhou stranu, případná vstřícnost ODS vůči ANO bude "odměněna" jednak částí voličů ODS, druhak samotným hnutím ANO, pro které ODS svým vstupem do vlády nepřestane býti vážným konkurentem na zaplivaném politickém hřišti. Už vidím, jak ODS ve vládě tlačí na Babiše ohledně jeho pokračujícího trestního stíhání (kdyby netlačila, se zlou by se u svých voličů potázala), jak pokorně skousává EET, a zároveň vidím Babiše, jak na oplátku s ODS intenzivně spolupracuje na efektivním řízení státu ku prospěchu občanů, místo toho, aby se vůči nim usilovně vymezoval tím samým způsobem, jakým se vymezoval vůči socanům. Programy mají řekněme podobné, přesto vznikne kočkopes, neboli provizorium.

P. Vaňura 25.10.2017 11:44

Zde leží muž, který až do 25. 7. 1877 hrál s pěti esy...

K. Luboš 25.10.2017 11:43

Situace je celkem jasná:

Nelze sestavit vládu ani s Babišem, ani bez Babiše. Tedy alespoň pokud někdo necukne.

K. Luboš 25.10.2017 11:40

Když si ODS myslí, že...

...svůj program prosadí tím, že bude v opozici, a ne ve vládě, tak ať si to klidně dál myslí. Takže EET rozhodně bude existovat i za 4 roky!

V. Klepetko 25.10.2017 11:37

Re: Po dvou neúspěšných pokusech

Vlastně to není špatný nápad... První pokus - Andrej Babiš. Druhý pokus - profesor Fiala. Třetí pokus - opět Andrej Babiš, navrhne ho Vondráček, jako předseda sněmovny.

A když se napotřetí nepodaří sestavit vládu s důvěrou sněmovny, tak v dubnu 2018 předčasné volby - když se nikdo nechce o ničem dohodnout a vlastní program vlastně nikoho nezajímá. Pak se uvidí, zda ČSSD zůstane ve sněmovně, kolik hlasů bude mít ODS a zda se "klidná síla" stačí tak rychle nějak zorientovat...

M. Varadinková 25.10.2017 11:37

Souhlas s autorem

To, co ODS předvádí, je zbabělé a hloupé. Část voličů tím ztratí a žádné nové nezíská. Odejdou od ní voliči, co si přáli realizovat pravicový program, zůstanou jí jen voliči, pro které nenávist k Babišovi je důležitější, než realizace pravicového programu.

V předčasných volbách, pokud to k nim ODS svým destruktivním přístupem dotlačí, dostane méně hlasů, než má teď. A Babiš dostane více, než má teď.

M. Kolář 25.10.2017 11:35

80 % shoda

Hnutí ANO, jinak také politická stafáž estébácké kliky okolo A. Babiše, má 80 % shody s kterýmkoliv subjektem na který se zaměří. Celý program ANO je totiž také jenom takovým variabilním vehiklem ,.. jako ostatně celé ANO ..

S. Landa 25.10.2017 11:33

Re: Je čirým nesmyslem

Když bude menšinová vláda bez Babiše a toho druhého zloděje, silová ministerstva ovládaná třeba nestraníky, za sebe bych si schválení takové menšinové vlády dokázal představit. Ale ANO je rozhodnuto, že bez Babiše to nepůjde, tak o čem jednat?

J. Brožek 25.10.2017 11:27

Re: P. Šejno, můžu vás taky nazývat různě, třeba pomahač stbáků

O Babišovi to říkáte přesně :-). A to vynechávám zneužití FÚ apod. k likvidaci konkurence - oni ty odposlechy bez ohledu na to jestli legální nebo ne, mluví dost jasně. A to že nejsou přípustné u soudu vůbec nic neznamená.

Jenom blázen by šel do vlády s člověkem, který používá stát a jeho instituce pro likvidaci ekonomické konkurence. A teď až bude mít pod palcem nejen MF, ale i policii a soudy, tak už vůbec ne.

Němci si před cca 100 lety zvolili Hitlera, my Babiše.

P. Lenc 25.10.2017 11:22

Re: Po dvou neúspěšných pokusech

A napadlo vás, že existuje třetí možnost, předčasné volby?Falešné představy, nikoliv "karty" máte vy.A věřte nebo nevěřte, ty volby mohou být nejpozději do dvou let.A samozřejmně je ODS "ta zlá" ti druzí sice nic moc, ale ta ODS...

P. Götze 25.10.2017 11:22

Re: Autorovi

ja jen reaguji na puvodni komentar, nic vic. nesmysl je nesmysl, to je cele.

P. Götze 25.10.2017 11:21

Re: Po dvou neúspěšných pokusech

Ale ne dlouho.

P. Lenc 25.10.2017 11:18

Re: Po dvou neúspěšných pokusech

P. Götze 25.10.2017 11:18

Re: Je čirým nesmyslem

Popirat vyskledek voleb je nesmysl. jiste, vladu primo s babisem, to by asi neproslo, ale naprosto nechapu, proc neschvalit mensinovou vladu a pak holt hlasovat zakon od zakona. musite si uvedomit, jaka je alternativa? Co ODS ted anavrhuje? Predcasne volby? ty nic nevyresi. Vladu sestavenou Zemanem? Hmm no nevim nevim. Vychazejte z jednoho zakladniho faktu, nejaka vlada proste vznikne.

P. Lenc 25.10.2017 11:18

Zajímavé,

do voleb "naprosto marginální"strana ODS, která již před volbami naprosto jasně řekla Babiše ne, je napadána především těmi, kteří se značce ODS pošklebovali, že není dostatečně "státotvorná" a nejde pod kuratelu (pardon "koalici") s ANO.Proč pane Holásku a vy, kteří "vidíte" zase tu ODS tou špatnou nejste tak kritičtí a "státotvorní" k Pirátům"jasným vítězům voleb" jak jsem se dozvěděl od některých "politologů" nebo Okamurovcům, kteří se naprosto veřejně cpou do anál...(pardon do koalice s ANO?)Jak jde o ODS je přece všechno špatně, že?A pokud si pane Holásku a spol. domníváte, že kvůli vám bude ODS páchat sebevraždu, kterou bohužel páchala koalicí s takovou ODA nebo Lidovci, tak se tomu tentokrát k vašemu "zhnusení" vyhne.