28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Jen důstojně, radí Bárta

30.5.2011

Konference VV v Hradci Králové bylo věru podařené divadélko. Po skandálních odhaleních a machinacích s půjčkami, co byly podle obdarovaných vypůjčitelů jenom a jenom úplatky, se po internetovém hlasování o předsedu VV sjela partaj do Hradce Králové. Těžko by zřejmě VV hledaly lepší místo pro svou politickou derniéru. Nedaleko, co by autem za pár minut dojel, je Chlumec, v němž tak neslavně dopadla selská rebélie z konce osmnáctého století. A celé Královéhradecko je navíc poseto místy krvavých bitev prusko-rakouské války z roku 1866, kde to rakouská armáda, hlavně s českými vojáky, prohrála díky zastaralé výzbroji i vojenské taktice.

Na konferenci své slovo „otce podnikatele“ do posledního puntíku využil „odhalený“ Vít Bárta. Burcoval a hrozil. V situaci, kdy se VV propadly do nevolitelnosti, tj. politického konce, média vyzdvihují Bártova slova o tom, že „lépe než zůstat ve vládě je pro VV důstojný odchod“. Pokud navíc Bárta obviňuje zdravotnickou reformu v podání TOP 09 a ODS z „nekoncepčnosti“, je to jen další připomínka toho, že Bárta ztratil kontakt s realitou.

Staronový předseda Radek John pokračoval na konferenci v trendu, který naznačil ihned po skončeném internetovém hlasování. VV podle něj čelily pokusu o rozvrat řízený ODS, podporovaný médii, „kmotry“ atd., atd. John navíc prohlásil, že už „do této vlády“ nechce. To je u VV podstatná změna politiky. Ještě donedávna se VV tvářily jako největší podporovatelé Petra Nečase, který „svádí boj s klikou ODS podporovanou kmotry“. Teď, když už premiér ztratil s VV všechny zbytky trpělivosti a vyzval je k tomu, aby přestaly bojkotovat a obstruovat zdravotní reformu, ztratily VV podle Bárty „trpělivost s premiérem“.

Bárta také delegátům konference sdělil, že bude tvrdě prosazovat, aby VV měly své čtyři ministry ve vládě. I další místopředsedové, které si John vybral, tyto požadavky vznesli. Tisk spekuluje o tom, že se na místo ministra dopravy chystá bývalý člen ODS a současný poslanec VV Petr Skokan. Jak jsme ho v ODS poznali, mělo by to jeden pozitivní efekt. Tento pán by jistě stál o to, aby mu to vydrželo až do řádných voleb, a řeči o odchodu VV z vlády by ustaly tak rychle, jak začaly.

Je tragikomické pozorovat celé to hemžení VV na Královéhradecku. Silácká gesta, slova a zase jenom slova a jen velmi, velmi pomálu něčeho, co by se dalo alespoň trochu vnímat jako kritika do vlastních řad. Je neuvěřitelné, že někdejší poměrně velmi úspěšný publicista se slušným diváckým kreditem, který by z hlediska své původní profese musel po aférách VV jít jak ohař po stopě, se dnes tváří stejně jako politici, po nichž jeho někdejší pořad „šel“. Kde se stala chyba? Vypadá to totiž velmi pravděpodobně na to, že pravý Radek John se nám objevil právě až nyní v roli předsedy VV. Jeho dřívější „honba za podvodníky“ na Nově byla pouhou dramaturgickou nutností respektovat přání zaměstnavatele. Asi ho na Nově prokoukli mnohem dříve, než bylo dopřáno nám ostatním.

Zdá se tedy, že VV vykročily po konferenci zcela jasně dál na své naprosto nečitelné cestě. Tím ale nenaplní vizi svého superguru Víta Bárty – jen důstojně. Konec vidím spíše jako obrovský výbuch novy, po níž zbude tak jako v případě skutečného výbuchu novy malý, malilinký politický trpaslík.