29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Jedovaté poznámky k vládní krizi

5.5.2017

Miluju českého voliče! Přes Čapí hnízdo si Babiš „přičerpal“ 50 mega, přes jednokorunové dluhopisy dalších 50 mega, prostřednictvím EET zlikvidoval farmářské trhy, vesnické hospody a další stovky malých živnostníků. Svůj hlas se mu chystá odevzdat třetina voličů. Vítejte v zemi hlupáků!

Jen prostoduchý jedinec může po Babišovi papouškovat nesmysl, že nedaněné jednokorunové dluhopisy vydané státem, které si mohl nakoupit KDOKOLI, jsou to samé jako jednokorunové dluhopisy, které vydal Babiš coby Agrofert a nakoupil si je JEN A POUZE Babiš coby fyzická osoba. Přičemž ve skutečnosti si touto cestou vyplatil nerozdělený firemní zisk, který by ale za normálních okolností jako dividendu musel danit. To není pouze daňová optimalizace, to je flagrantní porušení daňových zákonů.

Politické panoptikum ale pokračuje. Zatímco nejfrekventovanější odpovědí místopředsedy vlády a ministra financí je: „já tomu nerozumím“, kasíruje dotyčný dál a dál svých nezdaněných dluhopisových 250 000 Kč denně. Zajímavé! Jeho firemní, pardon, straničtí kolegové si zároveň v přímém přenosu vybírají jiného premiéra z řad ČSSD. Inovativní! A ve studiu Událostí, komentářů to coby odborník na všechno komentuje bývalý předseda veleúspěšné politické strany jménem ODA. Tradiční! Zbylí vesničtí hospodští mezitím hlásí do systému EET každého prodaného buřta a babky z trhu mrkev a ředkvičky. Babišova popularita mezi jeho věrnými kobliháři se nemění.

Nechci se plést ústavním právníkům do řemesla, jen si dovoluji připodotknout, že v úplně stejné situaci jsme byli, když demisi podával Petr Nečas. Nikoho (ani Zemana) tehdy nenapadlo interpretovat Ústavu - nota bene v rozporu se zdejšími ústavními zvyklostmi - způsobem, že demise premiéra neznamená demisi celé vlády. Časy se ale zřejmě mění. Ve Velké Británii žádnou psanou ústavu nemají, přesto tam podobné kreativní ústavní etudy neřeší.

Absolutní Zemanův trapas v přímém přenosu! (A to toho Sobotku opravdu, ale opravdu nemám rád.) Takhle se prezident chovat nesmí. To je naprostá ostuda. Babiš je Zemanova zhouba. Nechci být falešným prorokem, ale může se stát, že právě tohle spojenectví bude Zemana stát prezidentskou funkci.

Marně si zkouším si představit, kterak kupříkladu britská královna během oficiálního aktu tyká předsedovi vlády a holí mu ukazuje, že jeho místo je támhle u toho mikrofonu. A pak před přítomnými novináři, kamerami a mikrofony sehraje scénku, jako že se předává demise, ač se demise nepředává.

A ještě méně představitelné je, kdyby se snad něco podobně nepředstavitelného v ostrovním království opravdu odehrálo, že by tomu poddaní Jejího veličenstva tleskali. Zeman na tohle buranství dojede. Stejně jako dojede na svoje spojenectví s finančním podvodníkem a politickým gangsterem.

Proč si myslím, že na to dojede? Protože mi píše a telefonuje spousta lidí, zleva i zprava, kteří Zemana minule podpořili, byť třeba jen ve druhém kole, a říkají, že už to neudělají. Ten hradní trapas je totiž mimořádný předěl.

www.petrstepanek.cz