19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jednoznačný obraz

„Kam se postaví česká pravice, odkojená reaganovským konsenzem a thatcherismem, to bude ještě zajímavé,“ konstatuje Lucie Sulovská v hezkém článku na Konzervativních listech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 6.8.2021 14:20

Nesouhlasím. Dovedu si představit nedobrovolnou masáž a dovedu si - ano, o dost obtížněji - představit sebevraždu utlačením.

Z. Lapil 5.8.2021 17:40

Danou službu nebo předmět dostane ten, kdo je ochoten za něj zaplatit nejvíc, protože jej nejvíc potřebuje.

Co je na tom špatně? Má "to" snad dostat někdo méně potřebný? Co by s tím dělal?

P. Milan 5.8.2021 12:11

Redukujete ho vy.

Trh nijak nebrání spolupráci ani sdílení.

Z. Lapil 5.8.2021 17:38

A jak poznáte vzájemně výhodnou spolupráci? Přece tak, že jeden je rád, že prodal, a druhý je rád, že koupil. Peníze jsou pouze interface převádějící úsilí, které jsem věnoval pečení rohlíků na úsilí věnované někým jiným přípravě párků. Párkař i rohlíkář mají dobrou večeři.

M. Grundmann 5.8.2021 17:52

Podstatné je, zda oba účastníci v průběhu kontaktu smlouvají či ne. Pokud mají dohodu, že kupující bude něco kupovat pravidelně za určitou cenu, jedná se o spolupráci. Pokud si každý dělá, co chce bez ohledu na druhého, dochází při každém nákupu k implicitnímu konfliktu : prodávající rozhoduje, zda je ochoten prodat určitou věc za určitou cenu určité osobě a druhá osoba rozhoduje obdobně. Každá strana rozhoduje, zda bude či nebude pokračovat ve vzájemné "spolupráci". Pak se samozřejmě o skutečnou spolupráci nejedná.

Podobně se nejedná o partnerský život dvou lidí, pokud si jeden nebo oba dva můžou kdykoliv jednostranně sbalit kufry a zmizet.

Z. Lapil 5.8.2021 18:16

A pěkně prosím - vydírání koho kým? Já vydírám párkaře, že mu za párek víc než pár fufníků nedám, nebo on mě, že mi ho prodá jedině za dvakrát tolik?

P. Milan 5.8.2021 0:09

"Postaví se česká pravice na odpor anticivilizačnímu extrémismu?"

Kde račte viděti nějakou českou pravici?

V. Šedivý 5.8.2021 0:32

Z textu by člověk nabyl dojmu, že autor vidí na pravici snad i ODS. To by chtělo důkladné oftalmologické vyšetření :-/

M. Grundmann 5.8.2021 1:06

Viděl bych pravici ve Václavu Klausovi starším. Kromě něj neznám nikoho.

V. Šedivý 5.8.2021 1:54

Tam už je dnes vidět věk do té míry, že prakticky o mnoho víc než maskota dělat nemůže.

M. Mařák 5.8.2021 5:57

Tak řečmi možná ano, ale ta reálná politika...

"Abych to řekl úplně polopatě a úplně jasně, tak to vysvětlím na čtyřech otázkách. Kdy myslíte, že byla vyšší daňová progrese? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Miloš Zeman? Pro mnohé z vás překvapivě, A je správně. Kdy myslíte, že byla vyšší korporátní daň? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Vladimír Špidla? A je správně. Kdy byl měkčí důchodový systém? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Vladimír Špidla? A je správně. A poslední, kdy myslíte, že byl vyšší podíl státního sektoru na hrubém domácím produktu, jinými slovy, vyšší postátnění ekonomiky. Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Miloš Zeman? A je správně"

Petr Nečas: Projev místopředsedy ODS 20. kongres ODS

A to ani nemluvím o tom, jak poslušně sklapl podpatky před prvním zdivočelým železničním odborářem.

Já vím, on za to všechno nemůže, to jiní...

:-)

J. Anděl 5.8.2021 7:28

No, máme, co máme. Nic lepšího, než co máme, tu nemáme. Musíme nějak vyjít s tím, co máme, nebo si udělat něco lepšího.

Máme tu strany, které se k pravici hlásí. I ony jsou do nějaké míry stižené "populismem" - neboli snahou zavděčit se svému voliči za/pro to, že je zvolí. A i ta nepříliš pravicová pravice má problém zaujmout voliče na to, aby je volili. A to nejen kvůli diskutabilní minulosti.

Ty strany, které se k pravici hlásí, lze podle mě jednak podporovat a jednak vyzývat ("chalengovat") a tlačit k větší pravicovosti. K tomu musí volič, který o nějakou pravicovost stojí, vystoupit ze stínů. Aby ti "populističtí" politici věděli, čím že se ho mají snažit "koupit".

No, a nemá cenu dělat si při tom nějaké obrovské naděje. :-)

R. Gramblička 5.8.2021 8:00

"Máme tu strany, které se k pravici hlásí. I ony jsou do nějaké míry stižené "populismem" - neboli snahou zavděčit se svému voliči za/pro to, že je zvolí."

jenže to je to, na čem demokracie stojí. Populismus je v demokratickém zřízení nejúspěšnější výhernou strategii, vychází z její podstaty a je tudíž její bytostní součástí. Nahlížet na populismus jako na nějakou vnější nemoc nebo špínu a snažit se od něj demokracii vyléčit (vyčistit) je chybné a nutně vede k neúspěchu

J. Anděl 5.8.2021 8:08

Však ale také píšu, že je možnost ze strany (pravicového) voliče dát jasně najevo, kterou "koblihou" si pravicová strana může uplatit mě.