26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Jednoznačný obraz

„Kam se postaví česká pravice, odkojená reaganovským konsenzem a thatcherismem, to bude ještě zajímavé,“ konstatuje Lucie Sulovská v hezkém článku na Konzervativních listech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 5.8.2021 12:05

Násilím končí systémy, neschopné včasného odstranění chyb. Příliš vysoké daně a zaplevelený právní systém jsou chyby. Odchod poplatníků do rozumnějších končin taktně naznačuje, že je třeba něco změnit. Pokud tohle celkem decentní a neškodné upozornění znemožníte, dojde k horšímu vývoji, k revoluci nebo ke krachu.

K. Nový 5.8.2021 12:44

Pletete (a) výšku daní a (b) rovnost výšky daní pro všechny firmy získávající příjmy v ČR.

Pokud se poplatník odstěhuje do Lucemburska a získává příjmy z Lucembursku, ať si ho v Lucembrusku zdaní jak chtějí.

Pokud se poplatník odstěhuje do Lucemburska a získává příjmy z ČR, tyto příjmy musí být zdaněny stejně jako pro poplatníky sídlící v ČR.

K. Nový 5.8.2021 12:47

PS: Pokud se poplatník odstěhuje do Lucemburska a získává příjmy z ČR a bude daněn jako poplatník sídlící v ČR, a nelíbí se mu to, ať si klidně v Lucembursku dělá revoluci či krachuje. Odstěhování byla jeho volba.

P. Milan 5.8.2021 14:35

Konkurence daňových systémů i daňových sazeb je ku prospěchu poplatníků.

K. Nový 5.8.2021 15:22

Ve prospěch poplatníků z ČR určitě není, aby poplatník v Lucembursku neplatil daně z příjmů v ČR.

Plácáte nesmysly.

J. Ganaur 5.8.2021 15:37

Tak to určitě ne.To propagujete daňové ráje.Ten se dá vytvořit kdekoliv tím, že nebudete vybírat daně žádné.To si pak ale na vás "smlsne" kde kdo, když nebudete mít čím financovat armádu ev. policii.:-(

P. Milan 5.8.2021 15:48

Teoreticky jo, ale prakticky k tomu nedošlo. Jen ti chytří si uvědomili, že na nízkých daní od hodně lidí se vybere více, než na vysokých daních, kterým se všichni snaží nějak vyhnout.

Konkurence a hlasování nohama v prospěch daňového poplatníka. Zaplať pánbůh za ni.

K. Nový 5.8.2021 15:55

Znovu pletete (a) výšku daní a (b) rovnost výšky daní pro všechny firmy získávající příjmy v ČR.

Zbytek viz výše.

M. Grundmann 5.8.2021 17:18

Tak jednoduše daňové ráje nefungují. Jejich principem je, že neplatíte daně v dané zemi z příjmů, které by tam normálně stejně zdanitelné nebyly. A zdanitelné nulovou sazbou v daňovém ráji jsou pouze díky tomu, že se tam firmy fiktivně nastěhují. V pravém daňovém ráji se nic užitečného nedělá. A pokud se tam něco užitečného dělá, tak je to zdaněno normálně. Nulovou daní jsou obvykle zdaněny pouze příjmy, které s danou zemí nemají nic společného.

Z. Lapil 5.8.2021 16:44

Řekl bych, že velkoryse přehlížíte, že lucemburská firma může získávat příjmy - třeba z prodeje rohlíků - jak v Lucembursku, tak v ČR. A naopak. Nedej pámbu, aby ty rohlíky byly z české mouky (dodávané pekařům tady i tam) a lucemburských vajec (dodávaných pekařům tam i tady).

To už nerozplete žádný účetní. Dokonce si troufnu tvrdit, že to každý účetní rozplete s jiným výsledkem. Což - a s tím budete nejspíš souhlasit - je ta nejhorší varianta, jakou lze vymyslet.

K. Nový 5.8.2021 17:17

U dividend (o kterých byl úplně první příspěvek) je to velmi jednoduché. U ostatního podnikání je to složitější (záleží co je daňově uznatelný náklad) ale také se to dá udělat. Stačí jen chtít.

Z. Lapil 5.8.2021 18:13

I dividendy lze získat tu i tam. Leda že byste zakázal podnikání/prodej přes hranice. Nemluvě o tom, že akciové společnosti umějí být VELMI mezinárodní.

J. Ganaur 5.8.2021 19:48

Ale něco takhle funguje.Radiokomunikační, elektronické (TV, Rádia, Internetové) služby jsou zdaněny v místě zákazníka.A k tomu musíte mít tuzemský účet u místní banky nebo místní pobočky cizí banky (tak aby naň berňák dosáhl).

K. Nový 5.8.2021 22:20

Dividendy lze získat z firmy, která je vyplácí.

Pokud taková vyplácející firma sídlí v ČR a přijímací v Lucembursku, tak je není problém nařídit firmě sídlící v ČR daň z dividend rovnou stazit.

M. Grundmann 5.8.2021 11:01

Je těžké říci, co je pravice a co je levice, protože se jedná o definice. A o pravdivosti definice se nedá rozhodnout.

Za hlavní rozdíl mezi pravicí a levicí vidím myšlenku universalismu. Universalismus je extrémní rovnostářství. Universalisté považují všechny lidské bytosti ( a někteří dokonce všechny živé bytosti ) za stejné. Neexistuje nadaný a hloupý člověk, dobrý člověk a darebák, blízký a vzdálenější člověk apod. Společnost nemá žádnou přirozenou strukturu, rodina není bližší než národ a národ není bližší než cizinci apod. Rovněž není rozdíl mezi mužem a ženou, každý člověk může být nahrazen kterýmkoliv jiným člověkem apod.

Všechny levicové proudy zastávají více méně myšlenku universalismu a popírají individualitu. Rovněž neznám žádné universalistické pravicové hnutí. Proto si myslím, že je přístup k universalismu dobrým kritériem k posouzení, zda je určitá myšlenka pravicová či levicová.

R. Langer 5.8.2021 16:08

Ne, vůbec není těžké říct, co je pravice, a co levice. Jenom levičáci neustále lžou o tom, co je vlastně ta pravice. Jednou je to podle nich NSDAP, a podruhé se za ni vydávají oni sami (třeba jako ODS). ;-D

M. Grundmann 5.8.2021 17:08

Nemyslím, že máte pravdu. Levici je snadné poznat podle toho, že rozbíjí společnost. Pravice naopak společnost buduje, ale není jasné, jako společnost buduje. ODS i NSDAP se snaží nebo snažili budovat nebo udržet nějakou společnost se společenskou strukturou. To je ale více méně vše, co mají společného. Levice se snaží společenskou strukturu buď zrušit, nebo aspoň velmi zjednodušit. Proto bych spíš mluvil o levici a nelevici.

Pokud používám termín budování společnosti, mám na mysli vytváření společenských struktur. Budování beztřídní nebo rovnostářské společnosti je podle mého pohledu rozbíjení společnosti.

M. Valenta 5.8.2021 11:09

Pravicové je i, a to hlavně, dodržování pravidel, závazků a zákonů, ke kterým se Česko dobrovolně přihlásilo.

K. Nový 5.8.2021 11:28

Pravicové je i vypovědět smlouvy, které pro ČR nejsou výhodné.

M. Grundmann 5.8.2021 11:31

Podle mě je součástí pravicového myšlení budování strukturované společnosti. Z logiky věci každá strukturovaná společnost dodržuje určitá pravidla, jinak přestane být strukturovaná. Dodržování pravidel je tedy součástí pravicového myšlení.

Pravicové myšlení však neříká samo o sobě, jaká ta pravidla mají být. Ani jakou společnost má mít strukturu. Protože levice má jako ideál nestrukturovanou společnost, má své myšlení jednodušší. Chce co nejjednodušší pravidla nebo pravidla žádná.

P. Milan 5.8.2021 11:57

Levice těch pravidel chce co nejvíc.

R. Gramblička 5.8.2021 11:59

je to spíš naopak

P. Milan 5.8.2021 11:56

To slovo "dobrovolně" je dost podstatné.

No a dodržování závazků není ani pravicové, ani levicové.

So geht das.

P. Milan 5.8.2021 10:22

"Rozprodej státního vlastnictví, likvidace britského průmyslu a jeho nahražení finančními spekulacemi, prudký nárůst chudoby, úpadek nižších tříd... takové reformy pomohly jen úzké vrstvě superboháčů."

Likvidaci britského průmyslu mají na svědomí (mají-li jaké) předchůdci pí Thatcher.

Ta jen umožnila, aby se vůbec něco dělo. Pan Hampl se občas projeví dost levicově. Holt politolog, ne ekonom.

J. Pavelka 5.8.2021 10:39

Ovšem ne vše, co provedla Tchatcherová, se zrovna povedlo, třeba privatizace drah která vedla paradoxně ke zhoršení služeb nebo vodárenství, které si pak vyžádalo cenovou regulaci....Také očištění podniků od dluhů a jeiich následný prodej soukromých vlast ̈níkům nebyl nic dvakrát ůpravicového"

P. Milan 5.8.2021 10:49

To máte těžký, každé takové rozhodnutí má svá pro a proti a taky místní okolnosti.

R. Polášek 5.8.2021 10:07

Já jsem se hodně spletl v Trikolóře. Původně jsem si myslel, že to je dobrá a státotvorná pravicová strana, nyní ale se mně jeví jako protestanti proti všemu. Vyskakují jako Pepek Vyskoč proti prakticky všemu, co je součástí systému. Proti části, kde to je třeba, jako je eurohujerství, zelenému Bruseli a podobně, ale i proti všemu ostatnímu a žádné státotvorné myšlenky prospívající společnosti nemají.

Teď budu muset vymýšlet, koho jiného bych měl volit.

B. Rameš 5.8.2021 9:58

"ničení základů civilizace nemůže být zastaveno bez masivních zásahů do společnosti a do hospodářství" - nu, právě naopak, může být zastaveno pouze odstraněním masivních zásahů do společnosti a hospodářství. Když otrokáři seberete bič, nemůže s ním práskat. Jiná věc je, že jde o značně utopickou myšlenku - korporátní fašismus je už příliš rozbujelý a metastazovaný do mediálního i politického establišmentu... Vývoj kolem covidu to ukazuje velmi pěkně. Nezbývá než čekat na konečné multiorgánové selhání a doufat, že se narodíme znovu a lépe ;-).

M. Valenta 5.8.2021 9:34

Tak konečně se nám pan sociolog vybarvil a se slzou v oku zavzpomínal na Klausův socializmus v pravicovém hávu.

P. Milan 5.8.2021 10:24

Klaus se pohyboval na hranici možného. Což je dost umění. Více by znamenalo konce souhlasu občanů s reformami, se všemi následky.

So geht das.