25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Jeden podvodný totalitní projekt

16.4.2021

Ve Straně přímé demokracii jsou lidé zastrašováni a vyhazování na dlažbu, její šéf Tomio Okamura šíří nenávist a vládne diktátorsky. Uvedl to bývalý místopředseda pražské SPD Robert Vašíček.

SPD je postavena na lži, a ve skutečnosti se nejedná o politickou stranu, ale o nástroj na vyvádění peněz daňových poplatníků na soukromá konta zasvěcených. Exmístopředseda Vašíček to tvrdil v rozhovoru pro iHNED.cz. A byl velmi ostrý a nebral si servítky. Hnutí podle něj řídí Tomáš Hrdlička, který bývá řazen mezi tzv. pražské kmotry, a jejím totalitním vládcem je skupina podnikatelů napojená na Okamuru, jenž má rozhodující hlas.

Už dříve někteří lidé tvrdili, že SPD není politickým subjektem, ale marketingovým a byznysovým projektem. Je fakt, že v SPD se točí pěkné peníze. Tak podle serveru info.cz dokázala tato strana vydělat v minulém roce slušných 35 milionů korun. Existuje však podezření, o němž mluvil Vašíček, že tyto peníze jsou vyváděny prostřednictvím fiktivních smluv na privátní konta vybraných jedinců. Čili se nejedná o politiku, ale o úspěšnou metodu na zbohatnutí. Mám za to, že Tomio Okamura je schopen se hlásit i k islámu a podporovat uprchlíky, jen když mu to přinese peníze.

Ono by to koneckonců v případě Tomia Okamury nebylo poprvé. Problémy s financováním už mělo jeho původní hnutí Úsvit, které opustil a později založil SPD. Mezi Okamurou a Úsvitem byla v roce 2013 uzavřena smlouva, že toto hnutí bude vyplácet Okamurovi měsíčně 958 tisíc korun za mediální služby po celé čtyřleté volební období. Podle odborníků je tato suma slušně řečeno nestandardní, na rovinu tedy předražená. Smlouva však platila jenom čtyři měsíce, protože ji Úsvit předčasně vypověděl. V opačném případě by Tomio Okamura získal 46 milionů korun. Ale je to v podstatě způsob, jak se dají získávat peníze ze státního rozpočtu. Nevím, jestli je protizákonný, ale v každém případě je nemravný.

SPD neboli Strana přímé demokracie je podvodem na voličích i z dalších důvodů. Tomio Okamura tvrdí, že lidé by měli o podstatných záležitostech rozhodovat v referendu. To zní na první pohled hezky, ale ve skutečnosti se v jeho případě jedná o pokrytectví, protože okamurovská partaj je postavena na totalitním diktátorském principu. Okamura jako neomezený vládce rozhoduje v SPD o všem. Tak před minulými krajskými volbami v roce 2020 zrušil jihočeskou kandidátku, kterou si zvolili delegáti jihočeské krajské konference, a dosadil na ni svoje lidi. To ovšem Jihočechy pobouřilo, a tak okamurovci získali v jižních Čechách pouhých 4,67 % hlasů a do krajského zastupitelstva se tak nedostali. Inu, přímá demokracie v podání SPD v praxi, aneb kážou vodu, ale pijí víno.