23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Je šance VV jen v protiútoku s ČSSD?

30.4.2011

Poslední měsíce jsme svědky intenzivního útoku médií proti VV, který vyvrcholil v posledních týdnech. VV postupně přicházejí o všechny důležité ministerské posty, předseda strany Bárta je se všemi hlavními spolupracovníky vytlačován z politické arény. Na policii se hromadí trestní oznámení, která jsou jako v šachové partii jen postupnými útoky předjímajícími mat. Bývalý ministr vnitra John dostal jako náhradu vicepremiérský post, v kterém se z jeho figury na úrovni věže stal pěšec. Celý vývoj svědčí o tom, že ODS a TOP 09 si jen snaží zajistit dostatek času a vlivu, aby do úzkých zahnaní poslanci VV opustili Bártovy řady a podpořili vládní koalici. Jak víme z nahrávky Kočí, všechno včetně justice hraje proti VV. Bárta zřejmě může počítat i s kriminálem. Tedy pokud se nepodvolí diktátu těch, kteří především - a ne ABL - již přes dvacet let vedou původně Československou, poté Českou republiku do marginality a záhuby.

Co vlastně nejhoršího provedl Vít Bárta, že si zasloužil takovouto dlouhodobou nenávist? Podle mne především prokázal, že „nezávislá“ bezpečnostní agentura je pro naše přední politické strany nebezpečnější než naše „nezávislá“ demokratická policie a justice. Ty totiž za posledních 20 let nechaly z tohoto státu beztrestně zmizet bilióny korun, za pakatel se zprivatizovaly nejvýnosnější části státního majetku, to nejméně výdělečné a ztrátové se nechalo v rukou občanů. Teď nastává boj o důchodové fondy a zdravotnictví, které si nedovolily rozkrást ani vlády Klausovy. Z tlaku na co nejrychlejší prosazení těchto „reforem“, které úzké skupině oligarchů napojené na současné „elity“ přihrají další bilióny a ožebračí 80 procent populace, je zřejmé, proč je těch několik přeběhlíků z VV tak důležitých. Jde o hodně a i sám „kníže“ Schwarzenberk v rozhovoru uznává, že kdyby byly předčasné volby teď, z vládní koalice by po nich zůstal jen malý hlouček. „Reformy“ tedy musejí prosadit teď - a pro rozbití a získání dostatečného počtu lidí z VV budou do června evidentně vyhrazeny všechny prostředky. Peníze získané z „reforem“ pak systémem Drobil jistě naplní minulými volbami vyčerpané stranické pokladny dostatečně, aby mohli být občané ve prospěch „starých struktur“ dostatečně zmasírováni i v příštích volbách. Zde je třeba vidět příčinu tak vysoké podpory MF Dnes a dalších médií těmto kmotrovským hrátkám, které tak dobře popsala Kočí. Za vším hledejme peníze, které se Bárta pokusil částečně přesměrovat od těch starých dinosaurů jinam.

VV pro Bártu zřejmě naprosto nečekaně a nakonec nechtěně zahájily proti dinosaurům boj, který tak zdatně propagovaly při volbách. Ačkoliv většina médií stále publikuje články o 20 000 Kč, které si VV uzurpovaly, zatímco miliardy Bartáka, Vondry, Řebíčka, Drobila či dalších es z ODS a TOP 09 se neřeší, VV přesto v nezávislých průzkumech podporu neztrácejí. Naopak mírně posílily. Padá ODS a TOP 09. To však nebude trvat věčně. VV pomohla „mladická“ nerozvážnost poslankyně Kočí, která navíc veselou formou celé české společnosti ukázala pravidla hry. Média ve službách kmotrů české politické scény, pokud dostanou čas, u většiny naivních českých občanů opět ODS a TOP 09 rehabilitují a VV zničí. Bárta by měl tedy jednat hned!

Postoj ČSSD se však od počátku těchto "VV afér“ ukázal jako nediplomatický a naivní. ČSSD se slovy některých svých představitelů přidala k honu na VV, jako by nechápala, že dokud nebudou mít strany vládní koalice dostatek přeběhlíků, budou se snažit udržet VV ve vládě. A že předčasné volby koalice nepovolí, když vyšlo najevo i ODS a TOP 09 nyní prosazované, před volbami ovšem naprosto nepropagovné, ba dokonce odmítané razantní zvyšování daní. Že se americké zdravotnictví i důchodový systém stávají noční můrou 85 procent českých občanů, lze v poslední době také sledovat. ODS a TOP 09 se právě proto snaží prosadit co nejdříve, aby pak za peníze z těchto „reforem“ až do příštích voleb stihlo opět alespoň trochu uklidnit občany a stát se opět volitelnými. Možná, jak to říká Kočí, i založit novou stranu těch „čistých“, kteří povedou ČR k novým tunelům. ČSSD zatím nemají bez VV dostatek hlasů k vyvolání nedůvěry vládě! Přičemž je jasné, že i kdyby v čele VV seděl Lucifer se svými legiemi, ODS a TOP 09 se je budou snažit mít v koalici, aby prosadily „reformy“ (tunely). V této situaci je naprosto jasné, že ČSSD musí dát Bártovi nabídku, kterou slovy klasika „nedokáže odmítnout“. Jinak se ČSSD vystavuje podezření, že ve skutečnosti mají i někteří z jejího vedení větší strach z přesměrování částí financí a vlivu k VV, než do kapes na ODS, TOP 09 a ČSSD napojených kmotrů...

ČSSD by měla Bártovi znovu nabídnout post ve vedení Ministerstva dopravy a Johnovi Ministerstvo vnitra, čímž by je ochránila před vlivem pro ČR skutečně nebezpečných skupin. Místo vícepremiéra pro cokoliv včetně korupce by VV mohli nechat také, Klasnové klidně zdravotnictví. Podle jejich posledních vyjádření rozumí postatě celé „zdravotnické reformy“ lépe než Heger-jak řekla: "Jestli si například naši partneři myslí, že zdravotnická reforma znamená jen brutální zvednutí poplatků, tak se prostě neshodneme."

Domnívám se, že nabídka dostatečného počtu vlivných funkcí i možnost pokračovat v boji proti dinosaurům by VV postupně vedla ke koalici s ČSSD. Vedení ČSSD by si také mělo uvědomit, že jeho cílem nemá být ventilování osobních averzí vůči jednotlivcům z VV (kteří proti těm z ODS a TOP 09 jsou nebezpeční jen minimálně), ale zabránění pro naprostou většinu občanů nevýhodného zvýšení DPH a postupného rozkrádání důchodů i zdravotnictví „reformami“. Cílem ČSSD má být jak říká její předseda Sobotka prosazení programu. Záchrana Víta Bárty a VV z kleští jeho „spojenců“ ve vládní koalici by tomu podle mne zásadně napomohla.