28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Je na místě začít chystat změnu ústavy

Když vypuknou povodně, předhánějí se politici v námětech na protipovodňová opatření, zkvalitňování integrovaného záchranného systému, žonglují s vysokými sumami ze státního rozpočtu. Sotva oschnou meze, na závazky se zapomene. Přesně podle zásady, že slibem nezarmoutíš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 13.7.2013 18:04

Kdo by se divil

Že tenhle nápad dostal pan Jelínek zrovna před očekávanou vládou levice.

J. Urban 11.7.2013 23:18

Změna Ústavy by byl pro současnou PS

jistě mnohem důstojnější úkol, než samorozpuštění. Nemyslím, že za rok by se to stihlo. Ale toho wola na Hradě by to mohlo přimět k nějaké aspoň minimální sebereflexi. Pokud se neuchlastá nebo zavirovanej nespadne ze schodů, bude tam strašit ještě skoro 5 let. Čím větší mantinely se mu (i všem jeho nástupcům) vymezí, tím lépe.

F. Kusák 11.7.2013 16:06

Nová ústava

Je, obecně vzato, jistě zcela mimořádně složité sestavit dobrou ústavu. Musí odpovídat právní i kulturní tradici státu i odrážet nároky všech obyvatel. Měla by být dostatečně obecná a nadčasová, vždyť se také často nazývá "základním zákonem". Tak tedy, myslím si, minimum konkrétních údajů a sankcí. Takže, proboha, jen ne žádné "zpřesňování" ústavy, hlavně ne politiky po prohraných volbách nebo nějakém politickém maléru.

Já sice, pouze jako laik, také cítím, že ústava, tak jak byla doposud vykládána, zakládá jistou nestabilitu politického systému, který je dán právě poměrovým systémem. Z tohoto hlediska musí nutně implikovat k politickému handlu. Takže nelze panu Nečasovi zas až tak nic vyčítat. Dělali to jiní a dělat budou, a jistě, po těchto zkušenostech, mnohem rafinovaněji.

A tak si myslím, že přímá volba prezidenta by měla spíše vést k poloprezidenskému systému. A naše ústava to ve své koncepci v podstatě umožňuje. Nelze se odvolávat na zvyklosti a duch ústavy. Ten je z přímou volbou prezidenta podstatně jinak založen. 

P. Čech 11.7.2013 18:06

Re: Nová ústava

Máte naprostou pravdu. Volební systém podle zásad poměrného zastoupení nejenže není demokratický, protože produkuje   v ž d y   vítězství naprosté menšiny nad obrovskou většinou občanů-voličů, ale zakládá na všechny následné problémy z toho vyplývající (nutnost tvorby a handlu vždy zcela impotentních koalic politických stran a zcela obvyklého patu ve sněmovně). Tento systém hlavně zcela znemožňuje vítězství většinové vůle občanů jako základní a zásadní demokratický princip. Jedním z velmi důležitých rozporů v současné ústavě je ústavní poslanecký slib a čl.5 ústavy. Poslanec slibuje, že bude vykonávat svůj mandát "v zájmu všeho lidu" a politickými stranami je po něm požadováno, aby hlasoval vzájmu své politické strany a v jejím zájmu.. Jednoznačně to vyplývá z dnešního vyjádření paní Němcové, že poslanci ODS budou hlasovat jednotně. Tedy za prvé neexistují po uskutečnění poslaneckého slibu žádní poslanci ODS, ale poslanci "všeho lidu" a navíc tito aby dostáli svému ústavnímu slibu, musí nutně hlasovat proti zájmům ODS protože zájmy "všeho lidu" jsou v přímém rozporu se zájmy ODS. Takto ovšem je možno uvést kteroukoliv parlamentní politickou stranu a její zájmy, které jsou se zájmy lidu vždy v rozporu.Tento základní a zásadní rozpor řešit a odstranit lze jen jedním způsobem. Odstraněním moci politických stran nad občany, tedy zrušením čl.5 ústavy a to bez náhrady.

F. Kusák 11.7.2013 19:52

Re: Nová ústava

Fůj, omluva:"s přímou volbou" 

Š. Hašek 11.7.2013 13:44

No, soudruhu Jelínku,

dle Vašich představ má být vše nalinkováno. Do poslední minuty.

Víte, že máte smělejší plány než bolševici? A i Hitler se s tím nemazal.

Kdo při sledování "nemožného" fotbalu hledá závadu v pravidlech, zabije většinou ten fotbal.

V. Novák 11.7.2013 9:07

Prezident Zeman nehledá v Ustavě nic "mezi řádky", drží se důsledně

její litery. Mezi řádky hledají, ústavní zvyklosti vzývají (ovšem jen ty, které se momentálně hodí)  a "Ducha Ústavy" po spiritisticku citýrují jeho kritici.

Dát i prezidentovi závazné termíny, což u Ústavy psané konkrétně pro Václava Havla v období nadšeného havlování a tatíčkování nešlo, je rozumné. Včetně určení, co se stane, pokud prezident své právo včas nevyužuje nebo povinnost nesplní. Netřeba rovnou trestat - máme návod u schvalování zákonů. Nepodepíše-li prezident zákon v řádné lhůtě a zároven ho nevetuje, zákon platí. Totéž by se mělo zavést pro ratifikaci mezistátních smluv s tím, že vetovat ji prezident nemůže (to ani dnes).

M. Prokop 11.7.2013 9:11

Re: Prezident Zeman nehledá v Ustavě nic "mezi řádky", drží se důsledně

I Zeman se drží jen toho, co se mu hodí.

Nic proti tomu, legální to zatím je. Ale jako on to může dělat, jiní na to mohou poukazovat.

Zatím nepřelezl hranice právní zodpovědnosti. Ale voliči hodnotí i politickou zodpovědnost, tedy alespoň někteří.

Po stránce právní ani Nečas nemusel rezignovat. Udělal to, cítě politickou zodpovědnost.

P. Čech 11.7.2013 18:14

Re: Prezident Zeman nehledá v Ustavě nic "mezi řádky", drží se důsledně

Prezident Zeman, pokud by opět přísně dodržoval text ústavy mohl bez jakéhokoliv udávání nějakých důvodů premiéra Nečase odvolat. a to podle znění čl.62, odst a ústavy. Tak, jak on to může dělat, jiní na to mohou poukazovat. Mohou poukazovat pouze na to, že dodržuje literu ústavy. K tomu si však nemají vymýšlet nějaké zvyklosti či dokonce duchy ústavy. V právním státě totiž platí texty zákonů a nikoliv nějaké zvyklosti či dokonce duchy

P. Čech 11.7.2013 18:09

Re: Prezident Zeman nehledá v Ustavě nic "mezi řádky", drží se důsledně

Jeho kritici - všichni parlamentní politici. A to proto, že tím, že dodržuje přísně literu ústavy ubírá moci politickým stranám. A o to jde politikům, paní Němcovou počínaje (chová se trapně a neslušně)a Bohuslavem Sobotkou konče.

P. Čech 11.7.2013 8:21

Netřeba změny špatné ústavy

Ústavu je nutno od základů revidovat, nejlépe zahodit a vypracovat novou. Zejména je nutno bez náhrady odstranit čl. 5, zavést obecně většinový, dvoukolový volební systém,. Přímo do ústavy zabudovat články o referendu, jakožto přímého nástroje občanů, jímž prosazují svou většinovou vůli. Současně s revizí ústavy je nutno uvést ústavní zákony do souladu s ústavním pořádkem, konkrétně zákon 71/2012 uvést do souladu s Listinou základních práv a svobod.Ano, do ústavy je nutno zavést konkrétní termíny a přitom se vyvarovat slovních spojení jako "v nejbližší době" či "bez prodlení" a pod. Zároveň je nutno buď přímo do úśtavy a nebo do ústavního zákona zavést sankce pokud dojde k porušení ústavy. Při současném stavu si totiž každý dělá z ústavy legraci (zejména politické strany a politici). Oni totiž dobře vědí, že při porušení ústavy jim nic nehrozí.

M. Prokop 11.7.2013 9:08

Re: Netřeba změny špatné ústavy

Obvyklá směs mírných zlepšení (i jen potenciálních) a nesmyslů. Konkrétní termíny mohou napáchat stejnou paseku, jako obecné.

Je to v lidech, ne v Ústavě.

P. Čech 11.7.2013 9:20

Re: Netřeba změny špatné ústavy

To se setsakra mýlíte, pane Prokope.Obecně platí, že každý dělá jen to, co je mu dovoleno.  Nejasné a nejednoznačně formulované zákony k tomu jen přispívají. Vaše zmínky o tom, že vše je v lidech, jsou jen výmluvou, ničím jiným. Zvláště lidé totiž dělají vše, co je jim dovoleno. Právě proto jsou lidmi. Pakliže jim systém dovoluje mnoho, mnoho konají. Obvykle mnoho toho nepatřičného. Právě proto máme zákony. Všechno je to v systému, tedy v zákonech, vyhláškách a nařízeních, jejich, mírně řečeno nedokonalost,i v mnoha případech záměrné.

M. Prokop 11.7.2013 10:55

Re: Netřeba změny špatné ústavy

Obecně (ne nejednoznačně a nejasně) formulované zákony umožňují rozumnou aplikaci.  Pokud to někdo chce a dokáže.

Příliš jednoznačně formulované (např. zákaz kopání do kotníku lze obejít kopnutím do kolene) zákony lze obejít snadněji, skulina se vždy najde.

U vás mne baví, jak přeceňujete systém, jako kdyby ten tvořil lidi.

Lidé tvoří, užívají a zneužívají jakýkoliv systém, proto má cenu uvažovat nejdřív o lidech, pak možná o systému.

P. Čech 11.7.2013 16:08

Re: Netřeba změny špatné ústavy

Souhlasím s Vámi v tom, že lidé tvoří, užívají a i zneužívají jakýkoliv systém.Právě proto má dobrý systém zabudované obranné mechanizmy.Záleží totiž na tom "lidé tvoří systém" Jde o to, že náš systém vytvořilo pár lidí a rovněž pár lidí jej schválilo. 99,99% občanů do toho nemohlo jakkoliv zasáhnout. Obecně vzato, každou ústavu by měli schvalovat všichni občané v referendu, nebo aspoň její hlavní zásady (volební systém, obecnou závaznost výsledků referend a pod). Zneužívání systému je možno zabránit právě těmi zákony, které, jsou-li psány jednoznačně a přesně, nepřipouští různé výklady, zvyklosti či duchy. V právním státě totiž musí platit litera zákona a pokud je nutno zavádět nějaké zvyklosti, tyto nesmí v žádném případě liteře zákona odporovat.Systém a zákony vytvářejí pro chování lidí obecné hranice a mantinely, v nichž se tito lidé mají pohybovat.Pokud takový systém schválí většina občanů, je vše v pořádku. Mimoto, systém lidi také vychovává .

P. Pavlovský 11.7.2013 2:17

Rétorické cvičení

To je všechno pěkné, ale právě tak, jako se nenajde stodvacítka pro rozpuštění sněmovny, nenajde se ani pro protizemanovské změny v ústavě.

I kdyby je chtěla celá stojednička, dokázal by Bohouš dodat těch zbývajících 19?

Navíc je sporné, zda by se našla potřebná většina v senátu, nemluvě o možné komplikaci žalobou k Zemanovu  ÚS.

A. Holík 11.7.2013 0:26

Vskutku ..

Velice mne prekvapuje, ze podobne veci se neprojednavaji pred rozpustenim snemovny. Zakony, i ustavni, muze totiz, pokud vim, snemovna se senatem prijimat i bez vlady, a i na vzdory prezidentovi.

Nicmene zajem by na tom mela mit zejmena CSSD, jako favorit dalsich voleb. Protoze pak budou oni v te same roli, co dnes koalice. Budou mit vetsinu .. a presne v ten okamzik se ukaze hloubka pomstychtivosti Zemana .. a da premiera klidne Ivete Bartosove. Bude je na te panvi smazit a opekat, dokud nebudou skucet.