24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Je Klaus ústavní problém?

20.9.2007

Delší dobu můžeme sledovat názory prezidenta republiky na globální oteplování, problémy klimatu a další témata s tím související. Nejsem klimatolog, ani jiný teplem se zabývající odborník, proto mohu pouze uznat, že Klaus se v názorech neubírá módním směrem, jeden bulvární časopis by napsal: „Není IN nebýt proti oteplování.“

Mnohá média a jejich komentátoři to připisují prezidentově vypočítavosti, dokonce jsem zaslechl názor, že se chtěl zviditelnit především v USA.

Musím si tedy položit otázku: „Proč se zviditelňuje právě nyní a proč mu jde o USA?“ Hypotéza týkající se období mne vede k zamyšlení nad Klausovým racionálním uvažování, vždyť ODS je ve vládě s lidovci a zelenými a právě zelené tato rétorika jistě obdivovateli Klause neučiní. Lze jen spekulovat, která strana hlásá podobné „antiekologické“ zprávy jako prezident, když obě opoziční strany prohlašují, že pro Klause ruce nezvednou!

Velmi zvláštně mi také zní názor, že se Klause honí za zviditelněním v USA. Upřímně řečeno, jako ekonoma jej uznávají oboru znalí, a někteří i v USA, ale proč by začínal dělat v USA kariéru jako zastánce oteplování? Vidím to jako méně výnosné podnikání než přednášení ekonomie na půdě prestižních univerzit po celém světě. Ba naopak může Klausovi přinést snížení zájmu od některých ekologicky fanatických rektorů, děkanů a vedoucích kateder.

Problém je tedy jinde. On říká svůj názor, se kterým se nemusí všichni ztotožňovat. Někdy je okolí na názory jedinců vybočujících z většiny úzkostlivě citlivé. V režimu před rokem 1989 bylo přecitlivělých lidí spousty a těch, co vybočovali, daleko méně než dnes. Máme svobodu, ale problém s tím někteří mají stále. Ústava říká, že prezident zastupuje stát navenek (čl. 63 odst. 1 písm. a), ale neříká, že zastupuje názory ODS ani ČSSD ani nikoho jiného. Protože Ústava předepisuje prezidentovi složit slib, který také Klaus složil, pak se nelze divit, že prezident prezentuje vlastní názory, o kterých se domnívá, že jsou pro lid nejlepší.

(čl. 59 odst. 2 Slib prezidenta republiky zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“).

Zahraniční politika však není tak jednoduchá, aby si každý prezident mohl říkat vždycky, co uzná za vhodné. Proto i Klaus, velmi moudře, zřejmě slevil ze svého „antioteplovacího“ projevu v OSN a pronese projev sic opoziční, přesto snesitelný některým pokrytecky monotónním autoritám světové politiky.

Odpověď na otázku z nadpisu – jistěže není ústavním problémem, není snad ani neústavním problémem. Vždyť již komicky vypadající boj o kandidáta na prezidenta by měl napovědět, kdo by měl být příštím prezidentem.

www.hajan.estranky.cz