Neviditelný pes

POLITIKA: Jan Kasl, kandidát na primátora?

15.6.2010

Na informačních webech, například na Aktuálně.cz, se objevily úvahy o tom, že by určitá část malých stran (EDS, KDU-ČSL) chtěla jít do podzimních voleb v Praze v koalici. Jejich kandidátem na primátora by měl být Jan Kasl, bývalý pražský primátor za ODS. Na první pohled to sice vypadá spíše jako vtip, jak ale píše server Aktuálně.cz, Kasl již byl stranami osloven a myšlenka antiODS koalice v Praze se mu údajně zamlouvá. Nabídku na přijetí kandidatury na pražského primátora Kasl údajně zvažuje a ještě se nerozhodl.

Představa, že by se bývalý primátor za ODS postavil do čela antiODS koalice v Praze, je téměř mysteriózní. Ještě dnes mám poměrně v živé paměti účast Jana Kasla na volební kampani ODS před volbami 2002. V Kaslově prezentaci se však o tom nedozvíme mnoho. Několik měsíců před volbami ještě chodil na mítinky ODS, do mikrofonu vykřikoval slogany na podporu ODS, aby pak pár dní před volbami z ODS demonstrativně odstoupil. Poté, co opustil i stranu ED, kterou spoluzakládal, v rozhovoru pro MfD v srpnu 2006 připustil, že s politikou končí a chce se více věnovat rodině.

Zdá se, jako by strany, které by chtěly vytvořit antiODS koalici, nechápaly, co se po celostátních volbách do PS v Česku vytvořilo. Máme tu dvě nové formace, které se dokázaly profilovat jako alternativa k ODS a voliči jim dali důvěru. V Praze dokonce TOP 09 dokázala ODS o několik procent porazit. Za této nové konstelace vidím pouze velmi malý prostor pro další pravicové formace v Praze. Navíc, pokud by snad skutečně taková koalice i vznikla, postavit si do čela Kasla se mně osobně jeví jako akt politického analfabetismu. TOP 09 i Věci veřejné totiž zcela jistě nabídnou do podzimních komunálních voleb pražské lídry mnohem méně diskreditované, než je Kasl.

Politický recycling se v zemích českých sem tam podaří, vždyť projekt Miroslava Kalouska, který vystihl téměř geniálně potřebu postavit do čela své strany TOP 09 Karla Schwarzenberga, dokázal do sněmovny přivést přes deset bývalých lidovců! To je jistě výkon hodný uznání. Jan Kasl ale při vší úctě k jeho osobě nemá ani desetinku fluida, které kolem sebe šíří pan kníže. Proto považuji veškeré takové úvahy spíše za zbožná přání. Před podzimními komunálními volbami v Praze má bezkonkurenční výhodu TOP 09. ODS s Bémem bude v Praze stále spíše v defenzívě a čeká ji výsledek podobný tomu z parlamentních voleb. Bém zřejmě nenajde tolik odvahy, aby ještě před volbami opustil křeslo primátora, a i když již nebude na kandidátce ODS, jeho postava bude pro ODS zátěží. Jestliže zvolení Haška z ČSSD do poslanecké sněmovny bylo pro jihomoravskou ODS důvodem k vypovězení krajské koaliční smlouvy, logické by bylo, aby Pavel Bém po zvolení do sněmovny opustil post primátora. Zdá se však, že logiku v této záležitosti u Béma nenalezneme. Po políčku z poslaneckých voleb (viz komentář Vodrážky po porážce ODS od TOP 09) je možné, že ODS čeká v Praze v komunálních volbách další direkt, v krajním případě i k.o.



zpět na článek