16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Jaképak ohrožení demokracie

Pro porozumění politice je někdy třeba znát detaily fungování politického provozu. Potíž je v tom, že jde sice o důležité informace, které však, bohužel, nemají přitažlivost titulků z prvních stránek novin. Snad to laskavý čtenář vydrží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 7.8.2017 13:17

Nemiluji příliš vyhrocené příměry,

ale je fakt, že o parlamentu (tehdy ještě Rakousko-Uherském) jako o žvanírně píše ve svém dílku jistý Adolf... Konec konců, proč by měly nějaké strany, pardon, hnutí, existovat? Může být klidně jen jedno, vstoupit do něj přece může každý (pokud maká pro šéfa)!

J. Jurax 6.8.2017 23:27

Jenom tak mne napadá,

že poslanec je odpověden pouze svému svědomí - aspoň ta dí ústava. Nikoliv poslaneckému klubu a už vůbec ne rodné straně - tedy teoreticky podle ústavy.

A to se týká i zákonů - jestli tomu dobře rozumím, co je psáno v článku o Německu, tak poslanecký klub zaujme stanovisko a případný rebel nemá nárok do toho kecat - to stanovisko je klubu a to se přednáší.

Tohle by jistě omezilo kritizovanou žvanírnu, ale taky omezilo demokracii - prostě strana rozhoduje. Tedy pokud jsem tomu dobře rozuměl.

V praxi samozřejmě u nás každý poslanec ví, kdo mu platí máslo na chleba, a podle toho činí. Takže houby poslanecké svědomí ...

P. Zinga 6.8.2017 9:55

Německo má

8x víc obyvatel a pouze 3x víc poslanců.

P. Szirotný 5.8.2017 23:14

Možná je to úplně prosté ...

Do dnes jsem neznal reálie německého parlamentního života a jsem velmi vděčný autorovi, že mi je předestřel. Obecně mi v našich médiích chybí takto prosté a přitom důležité informace. Uvedu jiný příklad. Dnes a denně jsem zahrnováni informacemi o Polsku. Jak je tam ohrožena samotná podstata demokracie, co na Juncker, EU, kolik bylo demonstrantů před Sejmem. Ale prostá a politicky nezbarvená informace mi chybí. Co je vlastně navrhováno, jak se to třeba liší od praxe u nás ?

A ještě k parlamentnímu dění u nás. Je mi fuk, jestli to Babiš označuje za "žvanírnu" a jaké má návrhy. Já bych měl návrh velmi prostý a jednoduchý. Když se bude jednat o něčem takovém jako zřízení vyšetřovacích komisí k čemukoliv,no odvolávání vlády či některém z klíčových zákonů typu zavedení EET, nechť jsou vyloučena média. "Žvanírna" tím skončí, protože žvanit jen před pár kolegy není zajímavé. A nám, občanům jistě postačí základní informace. Jak hlasování dopadlo, příp. kdo jak hlasoval (ale to je myslím veřejná informace vždy).

Z. Velínský 5.8.2017 22:05

Žvanírna k demokracii patří

Parlament je z francouzského parler, ne "parlare", to je italsky. Ale OK, tuhle malinkou neznalost přejdu.

Podstata a nutnost parlamentu - úzce svázaného se vznikem republiky ve Francii - je taková:

Dříve státy a armádu řídili šlechtici. Lidé, kteří byli od útlého dětství vzdělávaní v umění řídit ostatní, v historii, v humanitních i technických znalostech. Někdo byl horší žák, někdo lepší, samozřejmě, ale výuky se jim dostalo. Se vznikem republiky už se na poslance nekladou nároky na vzdělání. Jediné podstatné je, jak velkou část voličů poslanec zastupuje. Důsledkem pak bohužel je, že hodně poslanců často nerozumí problematice projednávaných zákonů. Tím déle pak trvá, než se změna probere ze všech stran, prodiskutují se možné dopady a důsledky, ano - prožvaní, než se návrh pustí do reálného života. Ale to je dobře, pane autore! Jediný rozumný způsob, jak to zkrátit, je zavést požadavek na vzdělání - a byli bychom zpátky u feudalismu. Zkrátit dobu pro prožvanění je přímo si říct o rychlé uvádění do praxe naprostých právních zmetků.

Jak přijímáme Churchilův postřeh, že demokracie je velmi špatný způsob vládnutí, ale žádný lepší způsob neexistuje, tak se smiřme s tím, že parlament je skutečně žvanírna. Buďme na možnost důsledného prožvanění hrdí. Neberme slovo žvanírna posměšně, a nesnažme se to omezovat.

V. Kotas 6.8.2017 6:18

Re: Žvanírna k demokracii patří

Ale když je toho žvanění moc, tak je toho příliš.

J. Jurax 6.8.2017 23:42

Re: Žvanírna k demokracii patří

No, zavézt požadavky na vzdělání poslance a taky požadavky na kvalifikaci a praxi kandidáta na poslance by nebylo od věci.

Ono i k řízení auta musí jeden udělat zkoušky, na mnohé lidské činnosti jsou celkem přísné kvalifikační předpoklady ověřované zkouškami, psychologickými testy etc., ale na poslance stačí dostat se na volitelné místo kandidátky, umět plynně kecat, aniž by se něco řeklo, bez uzardění lhát, mít schopnost lhát přesvědčivě a oblbnout voliče.

Rád bych viděl, jaké by měly být požadavky na vzdělání a taky požadavky na kvalifikaci a praxi kandidáta na poslance - a kdo a jak by je ověřoval.

Ty zkoušky by měly být veřejné a vysílat se v TV v prime time - to by možná aspoň trochu omezilo podfuky a korupci, jež by nesporně okamžitě vybujela. Ale byla by to sranda větší než Co na to Češi a Pevnost Boyard dohromady.

O. Zeman 5.8.2017 21:45

Ale v Reichu to dělají takhle...

Kde se pořád v těch lidech bere to přesvědčení, že to v Německu je lepší? Všechno je tam lepší. Maso v konzervách, prášek na praní, obsah sýra v sýru... Takže i ten jejich parlamentní systém musí být zákonitě lepší. Německo je možná nyní už na prahu politického krachu, zaplevelilo svou politikou Evropu kdečím a kdekým a my si je pořád budeme dávat za vzor? Návrh: ať si německá selka svou zahrádku ryje jak chce ona, ale rypák ať nestrká k sousedům. A hlavně, ať si nechá své rady.

V. Kotas 6.8.2017 6:23

Re: Ale v Reichu to dělají takhle...

Některé věci mají lepší ( to, se tam děje nyní, k tomu však nepatří ). A co bránilo tomu, abychom je převzali ( a nejen z Německa ), když jsou prověřeny desetiletími. Namyšlenost polistopadových politiků, kteří si mysleli, že jsou nejchytřejší na světě.

J. Jurax 6.8.2017 23:45

Re: Ale v Reichu to dělají takhle...

A co bránilo tomu, abychom ty lepší věci převzali ... nejasnost kritérií, co je to to "lepší" a opatrnost, abychom v dobré vůli (to v nejlepším případě, v horším ze zlé vůle) nepřevzali to horší.

J. Pospíšil 5.8.2017 20:46

Zastávám zcela opačný názor.

Mandát od voličů má poslanec nebo senátor, má ho on osobně, zejména senátor.

Posílením úlohy klubů (frakcí) byste mohli dospět až k parodii na demokracii, tak jak se odehrává třeba v EP. Tam se dohodne, kolik času se bude věnovat určité směrnici. Ten čas se rozdělí na minuty pro jednotlivé kluby, na schůzi klubu vedení klubu shromáždí požadavky poslanců na promluvu a přidělí jim (některým) jednu nebo dvě minuty, mazákům i tři. Jmenují mluvčího k problematice, ten jediný není časově omezen. Poslanci pak na plénu řeknou odkud jsou, jak děkují komisi za práci a že to podporují. Na víc nemají čas.

Je to parodie na demokratickou výměnu názorů.

Jsem jednoznačným zastáncem většinové volby v jednomandátových obvodech, tam kde to mají, mají poslanci vliv na tvorbu politiky své strany, protože oni jsou suvereni s mandátem lidu. Jakmile to převezme sekretariát, předsednicto klubu, předseda výboru, co mluví na výboru furt a ostatním uděluje slovo, je po demokracii.

M. Prokop 5.8.2017 21:46

Re: Zastávám zcela opačný názor.

A navíc v té kočovné šaškárně není žádná vládní většina a opozice, aby volič mohl dát najevo spokojenost či nespokojenost s tím, co dělají.

Stran většinových voleb souhlas.

S. Ševeček 5.8.2017 16:21

Tydlencty "zákony" přijímané Padlamentem (©Alda)

nejsou žádnými zákony, ale výrobními směrnicemi pro řízení provozu demokratického evropeismu.

J. Krásenský 5.8.2017 15:29

Tak jméno našeho ústavodárného shomáždění

pochází z franštiny "parlare", překvapivé, dosud jsem měl za to, že jde o český výraz "pár lament". Inu učím se v každém věku.

F. Vízek 5.8.2017 14:46

Bez ideologických brýlí a rozumně !

Projednávání všeho podstatného se má opravdu v komorách parlamentu odehrávat na klubech a ve výborech a nikoli až na plénu.

Klub rovná se stranický pohled, výbor rovná se odborný pohled na danou materii.

Pokud poslanec svoji změnu neumí prosadit na ve výboru, jehož je členem a dokonce ani na klubu své vlastní strany, pak jím přednesený návrh až na plénu je buď hrách házený na stěnu, nebo snaha ukázat se před kamerou, nebo pokus zdržovat, obstruovat...

A když se takových "sólistů" - najde víc - kteří mlčeli na klubu a ve výboru (nebo tam neuspěli)- pak jednání 200 poslanců či 81 senátorů v hlavním sále připomíná opravdu mlácení prázdné slámy resp. žvanírnu. S tím by jednací řád měl něco udělat.

F. Vízek 5.8.2017 14:59

A jednání všech 200 resp.81 zákonodárců?

No, jednání celých komor v hlavním sále? To by měl být spíše souboj klubů a souboj výborů a nikoli jednotlivců.

Přijatý návrh změny toho či onoho paragrafu stranickým klubem či odborným výborem - to už je závažný důvod k důkladnému "proprání" na jednání celé komory parlamentu.

A. Nový 6.8.2017 14:14

Re: Bez ideologických brýlí a rozumně !

Opravdu leninsky úderné - žvanírna. No co jiného čekat od býalého čenocha, pardon, bolševika. :-))

P. Smatlak 5.8.2017 8:55

Bláboly

Tady je vidět,že ani ti vzdělaní nejsou schopny něco pořádného vymyslet a udělat.Ty paskvily co někdy vzejdou z poslanecké sněmovny nebo ty co schválí jsou někdy a nejen někdy na úrobvni idiocie a duševní impotence ,o morálním základě se ani nebudu zmiňovat.To,že je většina normálně myslících a uvažujících llidí se v tom nevyznají nerozumí tomu co vznikne je jasným důkazm,že jen vzdělání není hlavním faktorem, když schází inteligence a rozum.

D. Polanský 5.8.2017 8:02

Znáte to, lidi potřebují strašáka,

Babiš se na něj ideálně hodí. Slovák, navíc bohatý, co víc si český človíček může přát.

M. Prokop 5.8.2017 21:48

Re: Znáte to, lidi potřebují strašáka,

Nezapomínejte hlavně na komouše a agenta Stb. Slovák nebo Čech, to už je dost jedno, akorát podotknu, že většina Slováků, které zde v Čechách znám, umí česky.

I. Skolin 5.8.2017 6:59

Až na

" francouzské " parlare celkem souhlas

J. Mrázek 5.8.2017 6:27

A co tenhle "jiný německý metr"?

Itálie:

Italská justice vyšetřuje německou nevládní organizaci Jugend Rettet kvůli „úmyslné podpoře ilegálního přistěhovalectví“. Ve středu jí zabavila loď Iuventa i s vybavením kvůli podezření, že organizace při záchraně migrantů ve Středozemním moři spolupracovala s pašeráky lidí. Ostré reakce vyvolalo zveřejnění fotografií, které měly zachycovat okamžik, kdy zástupci Jugend Rettet přebírají na moři uprchlíky přímo od pašeráků lidí. Následně se objevily odposlechy, na nichž člen Jugend Rettet zakazuje komukoliv předávat fotografie ze záchranných akcí, na jejichž základě by byla možná identifikace osob.

O. Mayer 5.8.2017 8:18

Re: A co tenhle "jiný německý metr"?

.. teď jenom ještě dodat jak to souvisí s německým legislativním procesem.

J. Mrázek 5.8.2017 8:59

Navrh huj, vespod fuj. Stačí?

Nebo Vám nestačí informace z protiproud.cz ?

V. Kotas 5.8.2017 6:06

Snížení počtu poslenců, senátorů, přechod

na zemské uspořádání, přímé volby starostů, primátorů, hmotná odpovědnost politiků, státního úřednictva, nemůže být ohrožením demokracie. Bylo by to však zefektivnění státní správy a odstranění přebujelosti. A to potřebujeme, což nám ukázalo předchozích 25let.

M. Prokop 5.8.2017 21:50

Re: Snížení počtu poslenců, senátorů, přechod

To se tedy dost mýlíte. Nic z jmenovaného byrokracii neohrozí.

P. Maleček 5.8.2017 6:05

Jasným cílem Babiše je likvidace demokracie

Babiš coby bezohledný predátor, nectící žádné společenské normy omezující agresivní jedince v získávání moci a majetku (kromě otevřené fyzické likvidace oponentů - snad), prostě do demokratické politiky nepatří. Jeho průhledným cílem je totiž likvidace demokracie a prosazení totalitní správy státu jím samotným.

To, že svou vůli prosazuje většinovým hlasováním je jen maskou ke které je donucen zatím jakž tak demokratickým systémem. Jeho cílem je tento systém zrušit a přejít na rozhodování nejagresivnějším z jedinců, tedy alfasamcem, dle něj samozřejmě jím samotným.

Proto by měla být jakákoliv spolupráce demokratických uskupení, jedno zda stran, hnutí či unií s ním a jeho uskupením jednoznačně vyloučena.

To, že dvě nejstarší, jakž takdemokratická uskupení naší politiky s ním hned sestavila vládu, je důkazem bídy naší demokracie, orientované jen na zneužívání moci z politické funkce plynoucí.

Jasný to důkaz, jak jsme jako státní společenství dosud promořeni totalitním socialismem, přesněnji jeho komoušskou verzí. Důsledek to dohody zlistopadu 89 o ponechání komoušů v politickém i hodpodářském systému, dnes zvaném samet či plyšák. To proto, že v těchto látkách se nejlépe drží bezohledné, nejen člověku, ale i demokracii krev sající a choroby šířící blechy či vši.

P. Dvořák 5.8.2017 4:17

Malinko bych opravil větu

"Pokud Andrej Babiš označí český parlament za žvanírnu, není to útok na demokracii, jak mu jeho oponenti předhazují, ale pouhé konstatování faktu, že ústava a jednací řád umožňují zneužívat parlamentní plénum k exhibici jednotlivých poslanců nejlépe před televizními kamerami."

Za žvanírnu označil parlament již Vladimír Iljič Lenin. Jednak jako německý agent o tom cosi věděl a dále je z toho evidentní, že to měl v té hlavě docela srovnané.

Důsledky neřeším.

P. Lenc 5.8.2017 9:26

Re: Malinko bych opravil větu

Naprosto přesná připomínka.Nakonec nejen Iljič, ale i Adolf oplýval podobnou rétorikou.A tak nevím co si myslet o autorovi, který také považuje některá vystoupení poslanců "před TV kamerami za "žvanírnu a ztrátu času".Samozřejmně to platí pro všechny parlamentní strany, pouze poslanci ANO, kteří nejsou přece "stranou" a jsou také "jediní", kteří "nežvaní", pouze "používají dlouhé monology".A to je přece rozdíl, že?Holt všichni blili, jenom pan starosta zvracel.Ani mně se nelíbí některé parlamentní "výsledky", ale kvůli tomu nebudu ořezávat, nebo dokonce likvidovat to, čemu se říká parlamentní demokracie.A pokud se pan autor opravdu domnívá, že výroky fízla Babiše nemají šanci na úspěch, tak je v politcké historii naprosto nevzdělaný idiot, nebo je placený Babišem. Budu se ve volbách snažit zvolit ty, co se pokusí, nebo změní některé paskvily, které stvořil předchozí parlament. Říká se tomu právě PROTO parlamentní demokracie a demokracie, ať se nám to líbí nebo ne je běh na nekonečné trati.