25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Jak zůstat objektivně neobjektivní

18.11.2005

Současná politická situace vyžaduje od člověka, který se ji pokouší komentovat, notnou dávku sebezapření. Přesto však dnes existuje převaha těch, kteří rezignovali na jakékoli rozlišovací náhledy a současnou politiku včetně politiků házejí do jednoho velkého pytle. Namátkou - novoministr Rath a rádobyministr Julínek z posledního úvodníku Astona, ale i pan Doležal tvrdí jinde že „není žádného rozdílu mezi ČSSD a ODS“ atd. Tato dehonestace politiky obecně a rezignace na to umět rozlišit věci podstatné od nepodstatných dnes dále působí na „rozšiřování blbé nálady“ naservírované nám bývalým prezidentem Havlem.

V poslanecké sněmovně se sešli pánové Havel, Pithart, Paroubek a Zaorálek, aby diskutovali o současné politické situaci ve světle (možná by bylo lépe napsat „příšeří“) výročí 17. listopadu. Byl to pan Pithart, který slyšel tak intenzivně „trávu růst“, až mu z toho vyšlo, že se u nás chystá jakýsi pogrom na komunisty. Dopadlo to poněkud jinak a dnešní komunisté (televize zabírala pana poslance Dolejše za KSČM) se „oslavy“ 17. listopadu v režii našich levičáků docela rádi zúčastní. Vždyť v tom má pan Paroubek jasno už dávno, komunisté nepředstavují již „žádnou“ hrozbu pro naši „demokracii“. Budování si těchto „oslích“ můstků k tomu, abychom v Česku po volbách 2006 měli již „definitivní“ levicovou vládu ČSSD a KSČM, je svým způsobem paradox „oslavy“ výročí 17.listopadu.

Korupce, její všudypřítomnost vedoucí až do nejvyšších vládních míst, je tím, čím současná vláda proslula snad nejvíc. Kromě aktivní korupce, která se týká ministrů a vlády jako celku, existuje navíc staronový jev korupce pasivní, kterou levicová vláda korumpuje své potenciální voliče. Tím je zejména neustále zadlužování českého státu, které bylo ministrem financí obaleno frázemi o postupném snižování zadlužování dle tzv. konvergenčního programu, podle kterého má Česko přijmout v roce 2010 jednotnou evropskou měnu. Díky současné dynamice ekonomického růstu, růstu platů a zisků korporací, se přitom vytvářejí výborné možnosti pro skutečné zamezení růstu státního dluhu. Česko stále těží z diferenciálu mezd mezi původní evropskou patnáctkou a námi a dosahuje tak podstatně vyššího ekonomického růstu než tyto země. V této situaci je stávající výše nezaměstnanosti v Česku naprosto zbytečná a souvisí, jak si stále více lidí uvědomuje, s chybně nastavenými parametry sociální sítě.

Souboj idejí se jaksi nekoná. Není to však ničím jiným než tím, že stávající vládnoucí garnitura jednoduše žádné ideje nemá. Současná vláda je mistrem v oboru „jak zvládat a přežít krizové situace výměnou předsedy vlády“. Za bukem má vždy připraveny dnešní komunisty, které, jak tvrdí Paroubek, je nutné do našeho politického systému „integrovat“. Potíž je vlastně jenom s tím, že naši komunisté jsou v systému integrovaní už dávno a bez jejich pomoci by byli naši socialisté jako nahý v trní.

Být proto nad věcí, všechny politiky apriori považovat za „lháře a podvodníky“, je ta nejsnazší cesta ke komentování dnešního stavu. Není vůbec náhodou, že se tato palba ozývá zejména od příznivců vlády. A není rovněž náhodou, že je tento způsob „politické“ práce využíván přímo členy vlády (Zgarba, Rath). Není totiž nic jednoduššího, než své politické soupeře označit za stejné, ne-li větší lumpy. V pozadí je ukryto sdělení, že „s námi to znáte, je to vaše jistota „vrabce v hrsti“, těm, co slibují holuba na střeše, nevěřte, není to holub, ale „modrá straka“.