24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F.Vízek 8.3.2006 20:01

Lhostejnost nás zabije

Ve většině obcí a měst se volební účast v komunálních volbách před 4 lety pohybovala kolem 30 až 40%. Výjimkou byly malé obce. Např. v okresním městě Jablonci byla  volební účast 34%. Čili až sedmdesát lidí ze sta mávlo rukou nad tím, kdo bude obec spravovat, kdo bude jejím starostou, jak budou řešeny priority, jak se naloží s financemi atd.
Lhostejnost lidí nejen otevírá dokořán dveře k lumpárnám všeho druhu, ale dokonce vyvolává u prevítů každého kalibru pocit, že jsou nepostižitelní, beztrestní.
Proto účast a aktivita pana Joukla na jednání zastupitelstva zaslouží VŽDYCKY ocenění, dokonce i tehdy, kdyby  jeho připomínky nebyly 100% realizovatelné.
Stručně řečeno: Více "Jouklů" do každé obce, ať ztrácí na početnosti mlčící většina...      
Tomáš Kubín 8.3.2006 20:10

Re: Lhostejnost nás zabije

Ano, od F.Vízka bych ani nic jiného nečekal.
"Více Jouklů do každé obce ...", panebože .....
F.Vízek 8.3.2006 21:05

Lhostejnost nás zabije

Pochopil jste mě přesně:
Více angažovaných lidí, kteří si nad každým problémem dovedou položit otázku: NEMOHLO BY TO BÝT I JINAK?
Více lidí, kteří ovšem POCHYBUJÍ a hledají alternativy, varianty.
Více lidí, kteří do diskusí, debat a polemik vstupují a čeří kalné vody, ve kterých se líným kapříkům tolik daří.
Proto více i nepříjemných "Jouklů" a co nejméně lhostejných "kejvalů" na všechno.
O tom je demokracie, o tom je svoboda.  A V TOM JE NAŠE NADĚJE, ŽE BUDE LÍP.
jezevec 8.3.2006 16:11

a co třeba zákon o obcích, pane Joukl

Zákon č.128/2000 Sb, § 94
     (1)  Právo  předkládat  návrhy  k  zařazení  na pořad jednání připravovaného  zasedání  zastupitelstva  obce  mají jeho členové,rada obce a výbory.
     (2)  O  zařazení  návrhů   přednesených  v  průběhu  zasedání zastupitelstva   obce    na   program   jeho    jednání   rozhodne zastupitelstvo obce.
Vidíte tam někde, že by Joukl měl právo něco navrhovat? Nevidíte. A hrome, někde bude chybka.
 
HINT:
Veřejné zasedání je ze zákona každé jednání zastupitelstva (§93 odst 2).
Veřejnost zasedání znamená, že zastupitelstvo jedná, a občané na ně mohou čumět. Nic víc. Diskuse zastupitelů s občany na zasedání není vůbec ustanovena v zákoně - může být a nemusí. Podobně tak není nijak ustanoveno, že by vám musel někdo odpovídat.
Saša 8.3.2006 16:29

Nemáte pravdu.

To, že je zasedání zastupitelstva veřejné, znamená, že každý kde chce, může přijít a účastnit se jako divák a posluchač. Bez ohledu na občanství.
Občané obce (tedy nikoli občané jiných obcí, ale občané obce, o jejíž zastupitelstvo jde) pak mají navíc právo v souladu s jednacím řádem na jednání zastupitelstva vystupovat se svými názory v rozpravě. Tedy zastupitelé v jednacím řádu předem stanoví pravidla, která by měla zamezit obstrukčnímu jednání aktivistických skupin (tedy aby třeba nebylo bráněno nějakému hlasování tím, že 300 občanů postupně vystoupí a čte každý 20 min. stejný diskusní příspěvek).
Jde-li však o projednávání rozpočtu a závěrečného účtu, nemůže být právo občanů k těmto základním otázkám správy obce diskutovat omezováno ani jednacím řádem.
Právo mluvit neznamená povinnost o přednesených příspěvcích hlasovat. Zastupitelstvo se tím, co občan řekl, nemusí zabývat.
Pokud však občan podá svou připomínku písemně a svými podpisy ji podpoří půl procenta oprávněných občanů (starších 18 let), pak se tím zastupitelstvo zabývat musí a hlasování o připomínce musí proběhnout.
 
 
Vlasta.on 8.3.2006 11:46

Zdeňku

protože tě znám, musím souhlasit s předchzími přispěvateli. Když ty si myslíš, že to můžeš hrát jako šachovou partiji. (Šachy umí skvěle!) Jenže, tady neovládáš pravidla, která nejsou vždy explicitní a nechápeš že s tebou oponent nemusí chtít hrát. A popravdě; tvůj vliv na ovlivnění obecních voleb je vzhledem k tvé pověsti v obci prakticky nulový. (To je jedno z těch implicitních pravidel.) Takže .........
Autor 10.3.2006 13:14

Re: Zdeňku

Dovolil bych si polemizovat s názorem, že můj  vliv na volby v obci je minimální. Dvakrát jsem kandidoval do zastupitelstva obce, a dvakrát jsem byl zvolen. Navíc z naší volební strany je současný starosta města. U těch lidí, kteří porušovali zákony a vyhlášky (např. pálení pneumatik na zahradě),  a na které jsem upozornil, mám pověst špatnou. U ostatních to je již jiné.
Pověsti a pomluvy však bohužel šíří vždy intenzivněji ti postižení. S tím se asi nedá nic dělat.
Pro mne je hlavní to, jakou pověst mám sám u sebe. 
P.S. Tak, jako se pod článkem podepisuji já, bylo by seriozní, aby se pod příspěvky podepisovali i jejich autoři.        
Saša 8.3.2006 8:23

Obdivuji trpělivost a toleranci zastupitelů

a čestnost přístupu pana starosty.
A podotýkám, že občan sice má právo k rozpočtu přednášet námitky a připomínky a jednacím řádem v tom nemůže být omezován, avšak nemá právo předkládat návrhy usnesení a proto se o jeho diskusním vystoupení nemusí hlasovat. (A zastupitelé samozřejmě nejsou povinni ukeceného občana poslouchat - klidně si všichni mohou jít na chodbu "zakouřit".)
 
roz 8.3.2006 8:00

Kdybych neznal Joukla...

Kdybych neznal Joukla, byl bych na základě článku přesvědčen o zkorumpovaném a neschopném zastupitelstvu onoho města. Protože však Joukla znám, vyslovuji onomu zastupitelstvu politování, že s tímto pánem musí žít.
Demokrat 9.3.2006 23:51

Re: Kdybych neznal Joukla...

Mohl byste být trochu konkretní a uvézt to, co udělal pan Joukl špatně pro občany?
scurra 8.3.2006 6:18

obdivuji trpělivost desenských zastupitelů

Vřele doporučuji podívat se na webové stránky pana Joukla. Podobné typy se bohužel najdou téměř v každé obci. Mnohdy mají v něčem pravdu, ale způsobem její prezentace odradí všechny kromě sobě podobných.
Demokrat 10.3.2006 0:02

Re: obdivuji trpělivost desenských zastupitelů

V čem je uvedený způsob prezentace tak špatný, že odrazuje ostatní?
Tomáš Kubín 8.3.2006 1:18

ach jo ...

Pane Joukle, dal jsem si tu práci a zjistil jsem si, že se jedná o obec Desná v Jizesrkých horách, kde jste kdysi zastupiteloval.
Věcně: rozpočet vaše obec jistě sestavuje podle rozpočtových pravidel, ta nutné a závazné členění obsahují, navrhovat další je nesmysl. Doplňovat návrh rozpočtu o informace o plnění rozpočtu minulého, to už vůbec nejde. V době, kdy se rozpočet schvaluje, by se taková informace musela opírat jenom o neúplné údaje. Ale možná jste to tak myslel. Vaše návrhy jak a co by obec měla udělat vycházejí z naprostého nesmyslu. To že HDP poroste o 4 procenta je odhad pro sesavování rozpočtu obce naprosto nedůležitý. Obce se řídí oficiálním odhadem růstu tzv.sdílených daní, ten je pro rok 2006 predikován téměř nulový - díky reformě daňového systému. Podle http://www.mesto-desna.cz/mesto/2005/prosinec/rozpocet.htm si to zastupitelstvo velice dobře uvědomuje. Pokud se zastupitelé odmítli Vašimi návrhy zabývat, učinili tak velice moudře. Faktem je, že na www stránkách obce kompletní rozpočet vyvěšený není, což je zásadní průšvih.
 
A méně věcně: Přijít v den konání zastupitelstva, navrhovat na místě a z fóra mraky zásadních změn a očekávat že mi je zastupitelé schválí, to je fakt hloupé. Jako bývalému zastupiteli by Vám to mohlo být jasné, stejně tak i to, že se sice můžete jako občan podle zákona o obcích k návrhu ruzpočtu vyjadřovat, ale že neexistuje povinnost o Vašich návrzích nechat hlasovat, natož jednotlivě. Když jsem si ale s pobavením pečlivě prostudoval Vaše webové stránky, lecos jsem pochopil. Ostatním čtenářům je vřele doporučuji.