24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Jak vypadá hysterie

24.11.2017

V jednom ruském médiu vyšel opravdu hodně pitomý článek o tom, že by naše republika měla být Sovětům, potažmo Rusům vděčná za to, že nás v roce 1968 osovobodili, protože tím nám připravili dalších 21 let klidu a pohody. Tak. Jak vidno, komentovat obsah netřeba, když takový článek může ocenit pouze soudružka Semelová a soudruh Skála.

Tahle volovina by nikoho netrápila, kdyby to nevyšlo v té Zvezdě v den, kdy náš president přijel na oficiální návštěvu do Ruska. To je jistě pozoruhodná „shoda náhod“, a tak bylo třeba na to reagovat poněkud jinak, než kdyby tam na východě náš president nebyl.

Standardně zareagoval ministr Lubomír Zaorálek, který si pozval ruského velvyslance a vykefoval ho za falšování dějin a že by s tím Rusové měli něco udělat. Není to prostě košer.

Hystericky zareagovali Karel Steigerwald a štika politického provozu Jan Farský ze STAN. Oba řekli, že by Miloš Zeman měl sbalit koférky a ihned se vrátit do ČR. Tak to je něco. Karel Steigerwald je výborný dramatik, všechna čest, a často vtipný, byť dost jednostranně zaměřený komentátor Reflexu. Hodně dobře se to čte, i když s lecčím nemusíte zrovna souhlasit. Ale je to umělec a ti jsou vždy více či méně exaltovaní a mají v genech jednat emotivně a zkratovitě. Jiný musí být náhled na Jana Farského, protože od politika zvláště bytostně demokratického bychom jistě očekávali uváženější reakci při pohledu na to, co se v tom Rusku vlastně stalo. Představa, že si Jan Farský vážně představuje, že by Miloš Zeman, ale i jakýkoli jiný předchozí český president po zveřejnění takové hovadiny udělal čelem vzad a vrátil se domů, je mimo představivost. Jan Farský je z jiné galaxie a ještě nepochopil nic z toho, jak to vypadá ve světě zahraniční diplomacie na této Zemi. Prostě je nechápavý. Je to hodný chlapec, ale nechápe. No tak co. Příště se můžeme těšit na další jeho krásné výstřely z těžkých kanónů srandy.

A teď třešinka na dortu na závěr a to je reakce Miloše Zemana. Podle něho je to článek vylízaného šílence. Jak typické a jak správné to je. Prostě Zeman, ale naprosto na místě. A nejlepší na tom všem je, že Zeman dále řekl premiéru Medveděvovi, že tento článek je urážkou českého národa a že je třeba, aby se ruské vedení od článku distancovalo. A také správně řekl, že jeden článek nemůže mít vliv na vzájemné vztahy obou zemí. Medveděv se distancoval a článek promptně zmizel z té hloupé armádní bedny. Tečka.

Tak a teď si kladu otázku: zachoval se Miloš Zeman jako státník? No zachoval a navýsost dobře. Tak je Miloš Zeman státníkem na svém místě, i přes všechny vejšplechty a komentáře a eskapády s Peroutkou Neperoutkou, nebo není? Jistěže je, opravdu je. Například toto zvládl s bravurou zkušeného muže znalého světa politiky. Jiný z nynějších kandidátů by možná na místě zpitoměl a poslechl volání pánů Steigerwalda a Farského a odjel domů uraženě. Ale to už je jiný příběh.

Tak jen kopejte s pěnou u papuly do Zemana radostně dál, ať se máme čím bavit a Miloš Zeman také. Orel much nelapá, totiž.