23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Jak ušetřit

17.4.2014

Navrhuji přidat poslancům za to, že nebudou dělat nic

Ve sněmovně chystají změnu, která prodlouží lhůtu mezi 2. a 3. čtením návrhu zákona. Poslanci totiž hlasují o obsahu, aniž by ho znali. Prý nestíhají. Byl bych radši, kdyby ubrali plyn a omezili předkládání těch návrhů.

Už před třemi roky vypracoval server moneymag.cz analýzu, která se týkala počtu zákonů v České republice. Připočteme-li období posledních tří let, pak od roku 1992 zákonodárci zpracovali návrhy, projednali, připomínkovali, doplnili a následně odhlasovali obsah více než 2000 legislativních norem. Například zákon o dani z příjmů má cca 83 000 slov. Zákon o dani z přidané hodnoty jich má cca 50 000. Česká republika patří v Evropě mezi státy s největším počtem zákonů na počet obyvatel a každý rok jich průměrně dalších 100 přibývá. Ačkoli předvídatelnost práva je jedním ze základů právního státu, existuje u nás samostatná sportovní disciplína v podobě novelizací zákonných norem v průběhu roku. Vítězem v této disciplíně se stal pravděpodobně živnostenský zákon, který je v naší společnosti vnímán jako jeden ze základních kamenů práce téměř dvou milionů lidí. Tento zákon byl jen v roce 2006 změněn patnáctkrát.

Poslanci konečně otevřeně připouštějí, že nestíhají číst obsah toho, o čem hlasují. Aby to stíhali, chtějí si nyní změnou jednacího řádu prodloužit lhůtu mezi 2. a 3. čtením. Není to málo, Antone Pavloviči? Je. Projev dobré vůle zákonodárců v oblasti zabránění přijímání nedokonalých nařízení neskončil ve svém návrhu jen u prodloužení lhůty. "Při schvalování zákona se určí jeden ze stávajících výborů jako garanční. Ten ve lhůtě mezi 2. a 3. čtením návrh projedná a buď ho doporučí ke schválení, nebo ne. Pro poslance by bylo jeho rozhodnutí dobrým vodítkem," prohlásil spoluautor novely Petr Gazdík z TOP 09. No a jsme zase zpět na začátku. Lhůta prodloužena bude, ale číst to budou garanční výbory, které poslancům doporučí, jak mají zvednout ruku. Poslanec, který přečetl všechny zákonné normy a obhájil si s čistým svědomím znalosti jejich obsahu prospěšnost pro občany České republiky před tím, než hlasoval pro nebo proti? Nadále jen science fiction.

Kdykoli slyším z ústního otvoru v hlavě politiků, že něco v realitě nefunguje podle jejich představ, a proto musí předložit návrh nového zákona nebo novely zákona stávajícího, přičemž jsem si vědom toho, že už téměř čtvrt století tu hlasují pro vznik norem, které téměř jistě jen málokdo z nich přečetl, natož jim opravdu rozuměl a dokázal si představit důsledky pro občany a firmy v reálné praxi, nejraději bych autorovi těch slov přerazil ruce.

Místo prodloužení lhůty na projednání nových zákonů a jejich novel bych poslancům paradoxně raději násobně přidal na jejich odměnách za to, že se na tvorbu zákonů vykašlou a nebudou dělat nic. Mělo by to v důsledku blahodárný vliv na předvídatelnost právního prostředí u nás a způsobilo by to menší škody na veřejných penězích i morálce ve společnosti.

Převzato z blogu se souhlasem autora