16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA:Jak sociální demokraté, lidovci, zelení a komunisté chtějí péci dort!

11.7.2007

Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Exministr zahraničí Cyril Svoboda se oním biblickým požadavkem v minulosti nikdy moc neřídil. Ve věci volby příštího českého prezidenta má ale přední člen lidovců poměrně jasno – musí to být kandidát, který nebude „dělat problémy“, protože „oni“ (myšleno „hoši, co spolu v EU mluví“) se všichni znají a všechno o sobě vědí:

„…Z jeho slov vyplynulo, že Klaus by se mohl chovat jinak, než by si přála většina české či evropské politické scény.

´Důležité je, aby tady byla shoda, abychom tady nepředvedli nějakou komedii, dohadování, kdo kde bude sedět nebo kolik bude židlí u nějakého jednání, to je trapné, protože v Evropě se všichni známe, všichni o sobě všechno vědí´…“


Další díl seriálu Hledá se průřezák odstartoval v Otázkách Václava Moravce minulý týden exprezident Václav Havel. Z aktivní politiky odešel před 4 lety, (podobně jako o nějakou dobu dříve i Miloš Zeman), a tak ho samozřejmě rozčiluje, že jmenovec Klaus zůstává a jak to vypadá, zůstane i nadále.

Svoboda & MarvanováVíce než vstřícný Václav Moravec na stejné téma zavedl řeč i s Jiřím Paroubkem v posledních OVM. Expremiér zdůraznil, že chce, aby se společným prezidentským kandidátem ČSSD, zelených a KDU-ČSL stal člověk, který by byl nadstranický, proevropský a se silným sociálním cítěním. A jen tak mimochodem dodal, že musí být přijatelný i pro komunisty! Takže to de facto bude ten bájný národněfrontovní Fénix přijatelný téměř pro všechny (mimo ODS)! Abychom se nemýlili, že to byl nějaký (tradiční) úlet předsedy ČSSD - s budoucím společným hlasováním zelených a komunistů počítá i 1. místopředseda poslaneckého klubu Strany zelených Ondřej Liška, který v nedělní zpravodajské relaci České televize uvedl, že i jeho strana počítá s podporou prezidentského kandidáta hlasy komunistických poslanců:

„…To, že by obdržel hlasy komunistů, by v žádném případě nenahlodávalo to, že bude naprosto konzistentní v otázce lidských práv…“

Z mediálních vyjádření jednotlivých představitelů (myslím, že i jejich výběr je například pro Českou televizi zcela typický – proč se k takto důležitému tématu nevyjadřoval za lidovce například jejich předseda, ale právě a zrovna Cyril Svoboda, známý svou nadstandardní náklonností k ČSSD?) na téma společný prezidentský kandidát mne zaujalo to, že pan Paroubek nechtěl z důvodů neukončených společných jednání jmenovat toho králíčka, kterého vytáhne nová Národní fronta v druhé polovině září z klobouku, ale už předem jmenovitě vyloučil Miloše Zemana a profesora Švejnara!

Jasně, ekonom na Hradě, to by mohlo být v rozporu se základním požadavkem na silné sociální cítění jejich kandidáta!

Když loni koncem srpna oznámil zkoprnělé veřejnosti Miroslav Kalousek vládní koalici ČSSD + KDU-ČSL za podpory komunistů, celý projekt tehdy zbořili řadoví členové lidové strany. Bude zajímavé, jestli se panu Svobodovi podaři tentokrát své spolustraníky umlčet v případných protestech proti společnému kandidátovi s komunisty.

Krátké shrnutí základních vlastností budoucího prezidentského kandidáta dle představitelů jednotlivých složek NF:

Václav Havel:
- někdo mimo listopadovou generaci (Klaus, Zeman, Havel)
- ideálně žena


Jiří Paroubek:
- nadstranický
- proevropský
- silné sociální cítění
- přijatelný pro komunisty


Cyril Svoboda:
- nesmí se chovat jinak, než by si přála většina české či evropské politické scény
- nesmí dělat problémy ve chvílích, kdy Česko bude předsedat Evropské unii
- musí mít vizi na příštích pět let


Ondřej Liška:
- angažovanost na poli lidských práv
- přijatelný pro komunisty


Laskavé čtenáře si tímto dovoluji požádat, zda by v komentářích nemohli navrhovat osoby splňující shora uvedené základní podmínky pro prezidentského kandidáta. Jistě by tím ulehčili snahu představitelům čtyř parlamentních stran o nalezení nějakého vhodného Neklause. (Mě samotného nikdo nenepadá).

www.angle.cz