25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak se staví koalice proti Babišovi

Prakticky každý rozhovor s politology nebo dalšími experty, kteří sledují českou politiku, vždy skončí tématem roztříštěné opozice. Všichni vzápětí začnou mluvit o nutnosti, potřebě, ochotě nebo neochotě demokratických politických stran v opozici spojit se a společně porazit Babiše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 29.2.2020 8:39

Jasně. Takové pěkně po demokraticku zakázat a nejlíp zavřít, to by bylo, aby nám tu demograciji kazili. Tak jste to myslel?

F. Houžňák 29.2.2020 8:38

Ale vůbec ne, to jste jenom špatně pochopil. Úvaha zní takto: když ten, co ve volbách prohrál, nadává na vítěze, že to není žádný demokrat, tak jenom ukazuje, že on si demokracii představuje takto: Demokracie je, když je po mém. Když není po mém, tak to žádná demokracie není. Ostatně demokracie je systém vládnutí, tedy uspořádání věcí veřejných, a ne charakteristika nějakého subjektu či objektu, to jste taky pochopil špatně.

J. Zvoníček 28.2.2020 23:59

Tady se několikrát opakuje chybná úvaha, která by se dala přeložit takto- čím více hlasů ten který politický subjekt dostane, tím je demokratičtější!

J. Zvoníček 28.2.2020 23:45

Ukazuje se jako pravidlo, že čím více diskusních příspěvků, tím je diskuse horší a zbytečnější. Místo diskuse o věci, kterou nastolil diskutovaný příspěvek, se univerzální a stále stejní diskutéři leda navzájem pohádají, pozurážejí se a začnou diskutovat o něčem jiném.

Tato diskuse má jen několik desítek příspěvků, takže je jakžtakž rozumná a k věci, takže se může čtenář dokonce i poučit, místo toho, aby jen přijal hlásané názory. Pan politik, jehož můžete potkat na facebooku, se možná poněkud mýlí a své zkušenosti komunálního politika poněkud unáhleně zobecňuje, ale o to nejde. Nějaké jasné řešení nepřináší, ale to se objeví v důsledku poctivé diskuse. Situace je vážná, nikoli však zoufalá.

Ještě poznámku k demokratickým a nedemokratickým stranám. ANO, SPD a Trikolora nejsou strany, ale hnutí. I v jiných demokraciích vidíme, že hnutí zakládají autoritářští jedinci, sledující své vlastní zájmy a následně působí jako víceméně neodvolatelní Vůdcové svého Hnutí. Je tedy otázkou, zda je správné, aby takové politické subjekty byly vůbec součástí demokracie, když ji nectí a vlastně rozkládají.

J. Jurax 27.2.2020 22:50

No jo no ... a naleznete aspoň jednu stranu, která by měla z politiky NEVYPADNOUT?

J. Jurax 27.2.2020 22:48

Volič nečte politické programy. Nanejvýš vyslechne sliby ...

Volič spíš doufá, že ti druzí, co je hodlá volit konečně nebudou takoví pacholci jako ti stávající. Nebo volí ty pacholky co předtím soudě, že ti jiní mohou být ještě horší.

Volič poslouchá slogany. A Babišovo "všetci kradnů" se geniálně trefilo do názoru mas a přehlušilo vše, co mohli zplodit strany jiné. Neboť v něm byl slyšet železný zvuk pravdy ... :-)

A dodnes žádná jiná strana tak úderné heslo nevyplodila.

J. Jurax 27.2.2020 22:38

Naprostý souhlas. Ty přímé přenosy jsou kolikrát lepší jak estráda, akorát bez polonahatých tanečnic!

J. Jurax 27.2.2020 22:33

No jo no ... volební zákony (a d'Hondtova metoda), ústavní soud ... a Vy si myslíte, že žijeme ve fakt demokratické zemi? Zastupitelsky demokratické ...

Ani stínek pochybnosti si nezahlodá?

J. Jurax 27.2.2020 22:28

Ne. Volby zakázat nelze. To by byla diktatura, to by NÁM v EU neprošlo. Tam jsou na demokracii hákliví.

MY určíme ty nedemokratické strany a v ideálním případě je zakážeme; kdyby to nešlo, tak je vystavíme soustavné mediální ofenzívě, mohutným demonstracím lidu i útokům aktivistů, kriminalizaci a soudnímu stíhání, aby si před nimi slušný člověk uplivl a ten neuplivnuvší si, evidentně neslušný až odpudivý, si za to neuplivnutí ponesl následky, aby si zapamatoval správný směr plivání. To vše pro blaho lidu a ve jménu DEMOKRACIE!

Pak si budeme moci dovolit i naprosto demokratické volby. A MY je demokraticky vyhrajeme.

J. Jurax 27.2.2020 22:14

Věrohodný politický program? Co je to věrohodný?

Máte-li o něm přesvědčit voliče, aby uvěřili a správně volili, musíte slibovat, slibovat, slibovat a taky lhát nebo aspoň o mnohém mlčet. To je věrohodný program.

No a dva věrohodné programy se shodnou leda tak, že slibují, jenže zpravidla aspoň částečně každý něco jiného a jiným. Shodné bude až po volbách, že ty sliby kvůli koaličním partnerům nemohou splnit.

A věrohodný ve smyslu nějakých politických idejí, jak dosíci lepšího příští? Idejemi - samozřejmě ušlechtilými - se mohou ohánět leda noví spasitelé, těm snad někdo ještě může naletět, když se trefí do většinového vkusu. Jednou, i když jsou výjimky. Staré, zavedené strany, jež snad kdysi možná nějaké ideje měly, je pečlivě tají, protože by jim prohrály volby.

A mimoto - autor hovoří o volbách komunálních. Tam se nejedná o velká témata typu migrace, setrvání v EU a NATO či zvýšení dávek bědným nebo uhlíkovou neutralitu, nýbrž o tom, že je třeba opravit chodníky, dostavět kanalizaci a udržet na dědině prodejnu potravin a aby tam jezdil autobus. To neuchopíte ani pravicově, ani levicově, ani pirátsky zeleně a hlasitě proklamovaný odpor k imigraci muslimů taky nepomůže. To spíš ta parta kamarádů ... to až velká města si mohou dovolit politické šíbry, co vyhlašují klimatickou nouzi a vyslovují se k lidským právům v Číně ...

Š. Hašek 27.2.2020 19:23

Přesné.

Š. Hašek 27.2.2020 18:44

Mě snad ........

Jaká koalice???

To jako politprofesor s plnovousem (málem si už myslí, že je druhý Masaryk) se dá dohromady s neučesaným/neoholeným/anarcho pirátem, který se domnívá, že štrasbruselské dotace jsou určeny na digitální rovnoprávno?

Zkráceno.

F. Navrátil 27.2.2020 16:54

Právě kvůli takovým lidem jako je autor, který všechno zná, všechno ví a všude byl, a to nejméně dvakrát, je ODS v opozici a Babiš si vládne podle svých představ. Volby nevyhrávají party kamarádů, ale věrohodný politický program a věrohodní lídři! A současný volební program ODS je kompilací tezí Pirátů, klimatických alarmistů a eurohujerů.

R. Meišner 27.2.2020 15:15

...no těbůh, další komik na scéně. a ty volby, pane autore, ty byly demokratické nebo ne? a cože to, že v nich tedy získaly "nedemokratické" strany tolik hlasů? co s tím uděláme? nebude nejlepší prostě demokratické volby zakázat?...přesně tím směrem se totiž vaše zvrácené myšlenky ubírají.....toť vše.

P. Götze 27.2.2020 12:18

Takze nam pan autor hned zpocatku rozdelil strany na demokraticke a ty nedemokraticke. No panecku, politika strany A bude posuvioat stranu B, ze je nedemokraticka. A to prosim v demokraticke zemi, s radnymi volebnimi zakony, ustavnim soudem apod. Znamena to , ze si pan autor mysli, ze snad zijeme v nedemokraticke zemi? To jako vazne?

J. Vavrochová 27.2.2020 12:11

"V demokratických stranách jsou příčetní politici ...", jste opravdu velký optimista! Když si člověk v masochistickém rozpoložení pustí v televizi záznam nebo přímý přenos z jednání naší poslanecké sněmovny, většinou nejdéle po třiceti minutách zapochybuje o správném názvu vysílaného a ověří si, zda nesleduje "Loď bláznů".

M. Šejna 27.2.2020 10:59

Většinový systém platí u voleb do Senátu.

Máte pocit, že tam vítěz sebral vše?

Pokud se nepletu, tak v Senátu je politických stran víc, jak ve Sněmovně.

M. Šejna 27.2.2020 10:57

pan Perlín (ODS) dodnes nepochopil, že volič chce znát někoho, kdo příjde s lepším politickým programem, než má ANO.

Volič nebude volit ODS jen proto, že mu ODS slíbí, že odstraní z vlády Babiše. Programem antibabiš ODS volby nikdy nevyhraje.

F. Houžňák 27.2.2020 10:02

To ale s většinovým systémem nemá nic společného.

J. Vobr 27.2.2020 9:46

SOUHLAS !!!

J. Hanzal 27.2.2020 8:54

Typický úkaz novodobého aparátčika dle vzoru 70. a 80 let 20. stol. Jen MY STANA a JÁ víme nejlépe jak se VY lůzo pitomá máte chovat. Pche, s tím chcete prorazit?

J. Kočí 27.2.2020 8:53

Vždyť je to prosté. Ve většinovém systému bere vítěz vše. Tzn. žádné povolební vyjednávání koalice. Ta koalice se musí vytvořit před volbami a říci, co udělá po volbách. A podle toho se rozhodujeme. A když nesplní, příště vybereme někoho jiného, kdo bude mít šanci.

Teď je to jednoduché, utvoří se povolební koalice a žádná ze stran nemusí nic dodržet, protože koaliční partner tomu brání. Skvělé prostředí pro korupci.

F. Houžňák 27.2.2020 8:36

Ako si predstavujetě ten váš "většinový systém, který by donutil strany se spřátelit a vytvořit pevnou volební koalici"? Povídejte.

J. Kočí 27.2.2020 7:57

Jen dvě poznámky:

Jak mohou spolupracovat (na celostátní úrovni) strany, jejichž hlavní sponzoři (oligarchové) se nenávidí?

Nebyl by přece jenom lepší většinový systém, který by donutil strany (oligarchy) se spřátelit a vytvořit pevnou volební koalici, abychom věděli, jak to bude po volbách?

Teď se to redukuje to boj o vítězství na post koaličního partnera, který za poměrně malé peníze získává maximum vlivu a tím i peněz ze státního rozpočtu.

R. Tichý 27.2.2020 7:07

Az tohle pujdete vykladat Milprdum na Letnou, tak si vemte destnik.

F. Houžňák 27.2.2020 6:45

No, hlavně že se sám pasoval na demokrata, zatímco jiní - shodou okolností ti, co dostali daleko víc hlasů než jeho ODS - podle něj žádní demokrati nejsou. Jak by taky mohli být demokrati, když to s nimi prohráli, žejo.

M. Kanda 27.2.2020 6:33

V době ohrožení by politici příbuzných stran měli umět potlačit osobní ambice a táhnout za jeden provaz. Tím, že to neděláte, nám dáváte najevo, že Babiš žádným ohrožením není. Že jeho vláda zemi neubližuje.

Tento postoj vás, pravicových politiků, mě opravdu vadí.

P. Dvořák 27.2.2020 5:37

Nejdříve vyloučí tři strany, které dohromady získaly 48% voličů a pak dává hraběcí rady, aby

"... čím dříve voliči pochopí, . . . že má smysl spolupracovat v každém kraji trochu s jiným demokratickým partnerem..."

Jinak řečeno, jak ze zbytku zbytků mají pejsek s kočičkou upéct krajský dort - blívajs.

J. Novak 27.2.2020 3:09

Úsměvné .. ODS by měla především z politiky zcela VYPADNOUT , nikoliv stavět nějaké koalice :-)

P. Hatina 27.2.2020 0:44

To je sice hezké, jenže na začátku se píše o vládní koalici, leč v závěru o regionálních koalicích.

Což je ale zásadní rozdíl, protože o to jediné opozici jde, porazit Babiše v celostátních /parlamentních) volbách a odstavit ho od vlády. To že v regionech vznikají proti/nebo se/bezé koalice vůči ANO je dnes i poměrně běžné, leč pro i pro místního občana politicky nezajímavé, ten hodnotí výsledek podle toho jak se jeho týká , nikoliv dle partajních průkazek zastupitelů