24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak se rodí vláda

Bouře na sociálnědemokratickém moři pominula a než dojde k dalšímu vzedmutí vln – patrně v roce 2014 po případném neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu, komunálních volbách nebo při potížích se sestavením a fungováním vlády – můžeme se soustředit na pozoruhodný průběh koaličních rozhovorů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 16.11.2013 8:08

Kdo jako jediný maká?

Je to evidentní. Zatímco ODS, TOP 09 a KSČM spí v hluboké opozici, ČSSD, KDUČSL a ANO handlují, jako dosud vždy, nějakou zbytečnou koalici, jejíž t.zv. nutnost diktuje nepřímo volební systém, politické hnutí Úsvit přímé demokracie připravuje paragrafované znění návrhů zákonů. Kdo pracuje je evidentní. Ať se děje cokoliv, zatím to vypadá na menšinovou vládu ČSSD s ev. ANO či KDUČSL. Koalice všech tí těchto subjektů je sice teoreticky možná, ovšem nějaké delší trvání by asi neměla. Pokud ANO nepůjde do koalice, nemusí nutně být v opozici. Pokud chce být státotvorným subjektem, může státu sloužit podobně jako Úsvit, tedy z pozic mezi koalicí a opozicí. Takto totiž může svůj program hájit a prosazovat mnohem účiněji než v koalici, kde by se přinejmenším jeho části musela dozajista vzdát. ANO spolu s Úsvitem je totiž dost silná na to, aby ve sněmovně zametala jak s koalicí, tak i s opozicí. A to je dobře, jen si to laskavě uvědomit.

M. Prokop 16.11.2013 22:06

Re: Kdo jako jediný maká?

Dobře by to bylo, pokud by dokázali prosadit něco užitečného.

O čemž velmi pochybuji.

M. Prokop 16.11.2013 0:18

Soudruh přítel politruk

objevuje Ameriku demokratického vládnutí. :-P

A. Reček 16.11.2013 7:32

Re: Soudruh přítel politruk

Ale napsal to srozumitelně, zvláště pro ty značně levicové, kteří dosud se nevzpamatovali z volebního šoku, že levice volby projela.

P. Čech 16.11.2013 9:44

Re: Soudruh přítel politruk

Volby projela jak levice, tak i pravice.Je totiž nutno se konečně začít zabývat fenoménem, na který upozornil před týdnem prof Václav Bělohradský, když obecně konstatoval, že dosavadní osa "pravice-levice" je silně narušena a pozvolna mizí. Mám za to, že systém koalice-opozice ve sněmovně také bere za své. Je nutno hledat jiný systém, který neznamená pouhé politikaření a zatvrzelé hájení zájmů zúčastněných politických stran, to vše na úkor zájmů státu. Může totiž existovat subjekt vládnoucí, subjekt jemu opoziční a další subjekt, dosud nepojmenovaný, který není ani vládnoucí, ani vládě opoziční. Subjekt skutečně hájící zájmy státu a svůj program. Bude-li takovýto subjekt dostatečně silný, může hájit zájmy státu mnohem lépe než ten vládnoucí či opoziční. Je však nutno se oprostit od politikaření všeho druhu a hájení zájmů obrovské menšiny , představované jednotlivou politickou stranou a jejími příznivci proti všem ostatním.

P. Čech 16.11.2013 9:34

Re: Soudruh přítel politruk

Jde o to, co máte na mysli pod pojmem "demokratické vládnutí. Pokud je to dosud v myslích lidí převládající názor, že nutně musí být nějaká většinová koalice a menšinová opozice, pak je to pravda jen částečná.  Zkuste si představit systém, kde je menšinová koalice a nebo menšinová vláda jednoho subjektu, proti ní opět menšinová opozice. Mimo tyto dva subjekty existuje ještě dosti silné uskupení, které vystupuje tu s koalicí, tu s opozicí, vždy však v zájmu státu a svého programu. Zaběhnutý , zvyklostní systém, kdy většinová koalice válcuje vždy menšinovou opozici to sice naruší, je to však vždy v zájmu státu.  Dosavadní systém byl povětšinou v zájmu koaličních či opozičních politických stran. Zájem státu existoval pouze v hubách politiků. Přijímání zákonů nebude jednoduché, nicméně poslanci si budou muset dávat pozor a záíkony budou po odborné stránce lepší. Dokonce si myslím, že celý takovýto systém bude lepší než ten dosavadní, ikdyž nikoliv ideální. Jako ideální systém si dovedu představit jiný, dokonce v Evropě existující.