Neviditelný pes

POLITIKA: Jak se Pekarová Adamová spletla

6.4.2022

Markéta Pekarová Adamová se před nedávnem vyjádřila tak, že Maďarsko půjde cestou Česka a odstraní od moci premiéra Viktora Orbána. Jak se ukazuje, ani „sjednocená opozice“ Orbána neporazila.

Maďarsko a Polsko leží dlouhodobě progresivním politikům v žaludku. Ruská invaze sice udělala z Polska „hvězdu“ a i Brusel má v protiruské politice dle polské strany „silné mezery“. Polsko by neváhalo vyhlásit bezletovou zónu nad Ukrajinou a zřejmě by podpořilo i přímý zásah NATO ve prospěch Kyjeva. Polsko se tak rázem ocitlo na seznamu těch, kterým progresivní politici EU fandí o sto šest.

Maďarsko se ovšem polským příkladem neřídí a Viktor Orbán dokázal z ruské invaze na Ukrajinu pro svou politiku „nestrannosti“ získat další drtivé vítězství ve volbách. Přes Maďarsko zakázal dodávky zbraní pro Ukrajinu a ruskou invazi odsoudil, ale dál využívá příznivé ekonomické vztahy s Ruskem pro nákup plynu, ropy a dál pokračuje příprava na výstavbu maďarské jaderné elektrárny ruskou firmou.

Nyní je jasné, že Orbánovu hnutí Fidesz podařilo udržet v parlamentu dvoutřetinovou podporu. „Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,“ řekl v desetiminutovém proslovu před spolustraníky a příznivci Orbán, kterého EU často kritizuje kvůli prohřeškům vůči demokracii. Dodal, že jde o „obrovské vítězství“ pro jeho stranu...V maďarském parlamentu zasedá celkem 199 poslanců, z nich 93 je voleno poměrným způsobem a 106 většinovým. Fidesz získal 135 křesel, zatímco opozice 56.

Orbán před volbami zdůrazňoval, že válka na Ukrajině „není naše válka“. Maďarská opozice naopak vsadila na podporu Ukrajiny a obvinila Orbána z podpory Ruska v ukrajinsko-ruském konfliktu. Orbán se naopak stavěl do role, která zajistí Maďarsku v současné rozbouřené politické situaci v Evropě stabilitu. Tato „sázka na jistotu“ tak Orbánovi vyšla. Opozice, která měla jistou šanci před zahájením ruské invaze, a průzkumy jí slibovaly jenom malou ztrátu na Fidesz, nakonec prohrála drtivě a Orbánův Fidesz si opět zajistil dvoutřetinovou většinu v parlamentu.

Jedna z našich progresivních političek, předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, rozčeřila „klidnou“ hladinu české politiky názorem, že by Maďaři měli Orbána vyhnat z politiky, podobně jako v Česku volby vyhnali z politiky Andreje Babiše . Evidentně jí Maďaři neposlechli. Co se stavu Visegrádské čtyřky týče, ta je de facto politicky rozložená. Polsko bojuje mediálně s Ruskem, Česko a Slovensko rovněž a Maďarsko zůstává podle médií „pragmatické“. Setkání ministrů obrany V4 před maďarskými volbami v Budapešti neproběhlo a zdá se tak, že Brusel může s radostí konstatovat. že V4 kritizující bruselskou politiku je minulostí.

Uvidíme samozřejmě, jak se Polsko bude chovat po ukončení války na Ukrajině, nicméně její konec je zatím hodně daleko a i výsledek ruské invaze se zdá být pro Polsko nepřijatelný. Ukrajina ztratila i podle našich médií přístup k Azovskému moři, a Rusko tak dosáhlo propojení Krymu s Donbasem po pevnině. I ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o situaci na jihovýchodě Ukrajiny hovoří jako o „napjaté“. Tragédie Ukrajiny pokračuje a konec je v nedohlednu.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek