25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Jak se od Lessy volá …..

30.8.2012

…tak se z vnitra ozývá!

Konec policejního prezidenta se udál rychlostí blesku. Generální inspekce policejních sborů usoudila, že Lessy "porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru". Jak píše Jiří Šťastný na iDnes.cz: "Lessy mohl skončit ze dne na den kvůli změně zákona, kterou v roce 2006 prosadil sociální demokrat František Bublan. Do té doby šlo policistu vyhodit až po pravomocném rozsudku. To ale často trvalo řadu let a po celou dobu obviněný policista pobíral svůj služební plat (viz).

Rozhodnutí ministra vnitra, které bylo učiněno "bez předchozího informování předsedy vlády", způsobilo očekávatelné reakce. Jak píše server Novinky.cz, opozice zuří . Kritikou tohoto kroku nešetří ani Václav Klaus, což je v poslední době ve vztahu k vládě také "normální". U jeho vyjádření stojí za zmínku myslím jen to, že si stěžuje, že on (tj. prezident) o tom nebyl informován. Velmi se podivuji, proč by měl prezident vědět něco víc než předseda vlády, který to podle Kubiceho slov "nevěděl".

V komentářích, jako je výše zmíněný článek na iDnes.cz, se velmi často operuje tím, že Lessy byl posledním "pohrobkem", kterého do funkce prosadil první ministr vnitra Nečasovy vlády Radek John. Kubice už všechny ostatní "VV muže" odvolal a zbýval "neodvolatelný" Lessy. Jak se ukázalo, Bublanův novotvar ze zákona byl vhodně aplikován a Lessy skončil. Sám Lessy tvrdí, že má poměrně velké šance se do funkce vrátit, nicméně to již uběhne jistě pár měsíců a bůh ví, co se stane.

Přesto bych za nejdůležitější pokládal stále otázku "nezávislosti" a "neodvolatelnosti" policejního prezidenta. Pokud je policejní prezident jmenován na pět let, každá vláda a její ministr vnitra bude v pokušení, aby na toto místo jmenovala "svého" muže. Připomeňme se, že policejní prezident Martinů skončil "dobrovolně" na základě nevybíravého tlaku a vyhrožování ze strany VV, resp. dnes již přejmenované Bártovy firmy ABL. Po nástupu Kubiceho do čela resortu to chvíli vypadalo, že se s Lessym "smíří", nicméně poté se Lessy zapletl do řady sporů nejen s ministrem vnitra, ale i financí a jeho práci tvrdě kritizoval i Petr Nečas. Prostě a jednoduše, nezávislost policejního prezidenta na aktuální vládě je zatím stále spíše jenom zbožným přáním. A pokud nový policejní prezident přežije do voleb 2014, jistě se s případným ministrem vnitra za ČSSD těžko shodne a kolotoč naschválů se rozjede nanovo.

Je proto nutné zvážit, zda by jmenování policejního prezidenta nemělo být řešeno jinak než rozhodnutím ministra vnitra. Tento způsob jmenování je očividně krátkodechý.