19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak pomáhat chudým

V západním světě, do něhož počítám i Česko, už delší dobu chudnou ti nejchudší a dokonce i ta tzv. nižší střední vrstva. Hlavní příčinou je příliš štědrý sociální stát (vysoké odvody z nízkých příjmů), velká daň na potraviny (u nás 15%), outsourcing globalizace (nízká nabídka manuální práce) a postupná automatizace i úsporná logistika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Podracký 6.11.2015 16:12

Nějaká minimální mzda být musí

ale, aby do její výše doplácel stát, je nesmysl. Důležité je, aby byla práce, tedy i ta manuální. Proč by měli dělat jen Číňané? Naši lidé také chtějí práci.

Měli bychom se ptát: kde jsou ty peníze z vysoké produktivity a mechanizace výroby? Jak to, že lidé chudnou a přitom se výroba automatizuje? Tyto peníze někde jsou. Kde?

M. Prokop 6.11.2015 21:29

Re: Nějaká minimální mzda být musí

Proč by musela?

Klidně se ptejte.

V. Vaclavik 6.11.2015 13:32

'negativní daň' je logicky nesmysl

Tihle nasi friedmanove koumaji, jak zajistit aby se vlk nazral a koza zustala cela. Radoby geniove nasi zparchantele doby.

A vsechno mame jak to mame, protoze to tak demokraticka vetsina chce mit. Napriklad pan Fleiszner tuhle pod mym prispevkem je jednim z te vetsiny. A tahle vetsina nikdy neustoupi, i kdyz vse jde postupne do kytek, jak se rika. Je o sve pravde presvedceni uplne stejne, jako treba komuniste o te sve. A pres to vlak nejede. Kdyby jel, bylo by mozne zavest demokratickou cestou zmeny treba v Africe, aby se tam lide meli lepe a zacali nas dohanet... jenze tamni fleisznerove maji sve pravdy (ovsem na primitivnejsi urovni), kterych se nevzdaji a tak zivori na presne takove urovni, na jakou svou vetsinovou mentalitou maji. A tady v Evrope, potazmo v Cechach, taky zijeme na te nasi dnesni urovni a na vic nemame.

J. Fleiszner 6.11.2015 13:14

Kdo nedokáže zaplatit zaměstnanci min. mzdu???

Stanovit minimální mzdu je za určitých okolností správné řešení. Někteří lidé, by se bez takové regulace mohli stát "pracujícími za jídlo". Stali by se z nich otroci. Hlupák neznalý život nejchudších lidí asi bude oponovat, že tak špatně placenou práci by nikdo nedělal a pokud ano, tak je přece svoboda.... Svoboda je, když má člověk možnost se rozhodnout. Tady by to mohla být svoboda rozhodnout se mezi otrockou prací a smrtí hladem (případně bezdomovectvím, které vám život podstatně zkrátí). Ta naše minimální mzda je opravdu nízká a pokud jí není někdo schopen zaplatit svému zaměstnanci, tak ať se na to podnikání vykašle.

Šílené jsou daně a možnosti nadnárodních společností, ale určitě to není česká minimální mzda!

V. Mlich 6.11.2015 15:47

Hlavní omyl o minimální mzdě

Lidi nesprávně chápou minimální mzdy jako částku, která jim bude vyplacena. Ale ve skutečnosti jde jen o administrativní hranici a kdo ji nedosáhne, musí být propuštěn. Fakticky se mu zakazuje pracovat.

Š. Hašek 8.11.2015 22:25

Re: Hlavní omyl o minimální mzdě

Logické, přesné, pane Mlichu.

Ale vůbec neplatí v socialisticky, direktivně , "odborně" řízeném státě. Což je teď a tady.

K. Janyška 6.11.2015 11:12

Ano, politici jsou hloupí stejně jako ostatní občané, ale

mají bohužel možnost svým postavením se dopouštět věcí různých, včetně plošného zločinu. Ale nelze je považovat za zločince všechny, dokonce drtivou většinu z nich ne. Oni jen slouží podle zdeformovaného a špatně nastaveného modelu demokracie velmi korumpujícím a korupčnickým občanům. O rostlém spontánním řádu lidské interakce a lidského světa jsem od žádného z nich neslyšel nikdy ani slovo a to přesto, že se v něm pohybují stejně jako všichni občané světa a přesto, že právě on je řídící silou a strukturou všeho, co se v lidském světě stane. Je to bída neznalosti z nevzdělání a bude trvat ještě dlouhá desetiletí, možná i staletí, než se inteligence lidí zvedne natolik, aby tuto velmi složitou materii pochopili. Do té doby si budou jen sebeubližovat... Dzp.

J. David 6.11.2015 10:35

Jseš moc tlustej a EU vyžranej?

Pořiď si multikulti "ploštěnce", tedy tasemnici (nebo lépe tasemnice). Tasemnice budiž vítána, velmi nás v našich střevech obohatí, volají "tasemnicoví sluníčkáři". Projevy obohacení hostitele "ploštěnci": Snížená chuť k jídlu, pocit na zvracení,

hubnutí, bolest břicha, průjem, bolest hlavy, svědění kůže, zvracení,

závratě, svalové křeče, zastřené vidění... Kdo je ale kritický k invazivním "ploštěncům", stává se xenofobem, rasistou, či "zaprděncem". Nedej ani ránu, užít helmirazinů či anticestodik, to by porušovalo právo "symbiontních ploštěnců". Resumé, takže živme "symbiontní ploštěnce" a hubněme až do alelujá. Až nás symbionti vyžerou, sice chcípnou, ale jejich larvy, přes další mezihostitele, budou táhnout dál. Klasický "differing alien" (EN). Fuj, nějak mne přepadla taková xenofobní alegorie na přehršel těch vzdělanců, co invazivně přicházejí obohatit ty "zapšklé" Evropany na duchu, ve víře a reprodukčních praktikách. Asi tak, jako starý lesák miluji zvěřinu v jakékoliv úpravě, ale nejprve pořádně tepelně zpracovanou, aby se utlumila možná invaze případných symbiontů, kteří by mne mohli umořit. Angelína asi ráda žere tataráčky ze "sus scorfa", navíc je jako každá svazačka (FDJot) ke stáru klimaktericky boubelatější, proto jí asi ti invazivní ploštěnci moc nevadí. Tedy všeho do času, než začne defekovat přehršel článků symbionta tak, že chytí zácpu. Babě bych nedopřál pak Gutalaxu (něžné projímadlo), ale žejdlík ricinového oleje, nebo kuličku rtuti ze zakázaného teploměru, zakázaného mozky z EU. Když dojde sekyra k suku (Německo, Švédsko, Francie, etc.), to je pak řevu, aby za ně ten jejich zaťatý pantok někdo jiný vylamoval ze sukatého kmene. Budu sprostý, "nasrat"! Co jste si nadrobili, to si také sežerte, a neházejte své vítané ploštěnce na dvorek sousedům , kteří se ploštěncům obrnili. Nu, nejaký ten helmirazin doma mám, pro loveckého psa, pro sebe i pár ručnic se slušnou (legální) zásobou munice. Invazivní škodná se lovem tlumí, ploštěnci (pre)medikují.

J. Kavalír 6.11.2015 10:25

Minimální mzda

Minimální mzda že likviduje méně placenou práci? Tak to se teda směju. Tdyž budou brát minimální mzdu servírky, tak by, podle vás, měly vzniknout z hospod samoobslužné bufety? Pokud ji budou dostávat uklízečky nebo metaři, tak bychom se po jejich propuštění měli topit ve špíně?

R. Szewczyk 6.11.2015 10:40

Re: Minimální mzda

méně placenou práci likvidují pracující důchodci, pracující důchodce je vynálezem socialistů pár exeláns, ovšem proti práci důchodců nic nemám, ať dřou jako koně, ovšem bez současného pobírání důchodů, jaxi jsem tu socialistickou logiku zatím nepochopil, proč důchodce bere důchod a mzdu, a ne důchodce jenom mzdu,

J. Fleiszner 6.11.2015 13:22

Re: Minimální mzda

Socialistické by mi přišlo spíš to, kdyby člověk v důchodu nemohl pracovat a brát za to mzdu. Můj otec je v důchodu a každé ráno a večer chodí odmykat a zamykat hřbitov. Moc za to asi nemá, ale měl by to dělat zdarma?

P. Vaňura 6.11.2015 16:03

Pak ovšem není důvod pro to, aby nějaké důchody

vůbec existovaly. Důchodce si odkroutil nějakých 42 let, odvedl na "sociálním pojištění" milionové částky tak má nárok na důchod a basta. Co je komu do toho, co dělá v důchodu!

Vraťte důchodci, to co odvedl a pak mu nemusíte důchod platit (dnes se ty čásky počítají s ohledem na inflaci a tak by to bylo docela dost!).

J. Jurax 7.11.2015 23:20

Re: Minimální mzda

Jste důchodce? Ne-li, jednou jím - dožijete-li se - budete. Spočtěte si, jaký asi dostanete důchod, a pak mluvte.

Ale možná jste za vodou a důchod Vás nedojímá - pak pardon, kecat můžete co chcete, je svoboda ... :-)

B. Rybák 7.11.2015 1:00

Re: Minimální mzda

Zvýšení platu nekvalifikovaných pracovníků pomocí minimální mzdy způsobí, že se ceny daným podnikem nabízených služeb zvýší (nebo klesne jejich kvalita, klesnou jeho investice do budoucnosti podniku...), bude tedy mít brzy méně zákazníků, takže zkrachuje a změní se třeba na hernu...

Pokud ho ovšem nenapadne zvýšit jim pracovní normy tak, že se mu jejich vysoká minimální mzda vyplatí a nadbytečné propustí, nebo...! Perpeetum mobile totiž není možné ani v ekonomii!

K. Janyška 6.11.2015 9:49

Ano, politici jsou hloupí stejně jako ostatní občané, ale

mají bohužel možnost svým postavením se dopouštět věcí různých, včetně zločinu. Ale nelze je považovat za zločince všechny, dokonce drtivou většinu z nich ne. Oni jen slouží podle zdeformovaného a špatně nastaveného modelu demokracie velmi korumpujícím a korupčnickým občanům. O rostlém spontánním řádu lidské interakce a lidského světa jsem od žádného z nich neslyšel nikdy ani slovo a to přesto, že se v něm pohybují stejně jako všichni občané světa a přesto, že právě on je řídící silou a strukturou všeho, co se v lidském světě stane. Je to bída neznalosti z nevzdělání a bude trvat ještě dlouhá desetiletí, možná i staletí, než se inteligence lidí zvedne natolik, aby tuto velmi složitou materii pochopili. Do té doby si budou jen sebeubližovat... Dzp.

R. Szewczyk 6.11.2015 10:10

Re: Ano, politici jsou hloupí stejně jako ostatní občané, ale

pane geniusi, pamatujte, že socialní teorie jsou nejgenialnější do té doby, než se objeví ešče genialnější, tím nechcá říci, že rostlý spontánní řád jest větou debilovou, kterému nebylo dáno porozuměti slovům

K. Janyška 6.11.2015 11:10

Re: Ano, politici jsou hloupí stejně jako ostatní občané, ale

To, co říkám, nemá se sociální teorií co dělat, pane hlupče, ale pochází z ekonomie a práva... Dzp.

R. Kříž 6.11.2015 9:11

ale samozřejmě...

že existuje ideální způsob, jak pomoci chudým, který je zároveň motivující...

Viz moje http://liho.cz/clanek-detail/clanky/ruzne/par_slov_o_socialni_politice_/cz

A negativní mzda je hovadina, jak to svým spolustraníkům ve Svobodných píšu pořád dokolečka... :)

R. Szewczyk 6.11.2015 10:05

Re: ale samozřejmě...

pane Kříž, pokud mezi příjemce státních dávek zahrnete i ty, co pracují pro stát, podílejí se na státních zakázkách či jinak participují na přikázáných odvodech,,,například tzv. umělci provozující tzv umění v jakkoliv dotovaných provozovnách, či pojišťoven provozující zákonné pojištění, kdo přijme dotaci kotlíkovou či ze stavebního spoření, dotaci na mateřskou dovolenou , kdo navštěvuje jakoukoliv školu ze státním příspěvkem , i ty , kdo zatím navštěvují bohoslužby v zatím státních či obecních kostelích , atd atd atd, a v neposled i ti, co jezdí dotovanou veřejnou dopravou, tím myslím i dráhy, pak s vámi plně souhlasím,

P. Vaňura 6.11.2015 16:08

Váš příspěvek má jednu vadu, představte si

komunistické Československo r. 1985. Vše bylo státní soukromé podnikání bylo zakázané. To byli všichni dotovaní a kde se ty peníze na dotace vlastně vzaly???

J. Jurax 7.11.2015 23:23

Re: Váš příspěvek má jednu vadu, představte si

Tam kde dnes. Jedněm se sebralo a druhým se dalo.

B. Rybák 7.11.2015 1:44

Re: ale samozřejmě...

Nejde o negativní mzdu, ale negativní daň ze mzdy. Z Vašeho článku vůbec nevyplývá, že by to byla hovadina a ona to takí žádná hovadina není!

PS. Co by jste si počal s chudými, kteří by Vámi propagovanou půjčku nedokázali splácet?

T. Pansky 6.11.2015 2:55

Stale dokola: pravice chce volny trh, ktery ...

... dava vetsi moznosti schopnym, kteri podnikaji (bohatnou) a tim sebou tahnou i ty mene uspesne.  Levice apeluje na rovnostarstvi a zavist - chce eliminovat rozdily mezi lidmy pomoci vsech moznych dani (levice ale tise zamlcuje, ze uspesni lide jsou schopni sve dane snizovat pomoci ruznych transakci, takze nejvetsi danova zatez dopada na stredni trudu, ktera zakonite chudne).  Je tedy na nas, obcanech, jak se rozhodneme.  Pokud se staneme lini a uverime levici, potom to dotahneme k bankrotu statu (to uz se v Cesku stalo v roce 89 a Evropa k tomu uspesne speje v soucasnosti). ...  Socialisticky paradox: v dobe vlady levice dochazi k nejvetsimu narustu rozdilu mezi bohatymi a chudymi (ono je to naprosto zakonite, nebot socialiste delaji pravni system tak komplikovany, ze pouze chytri ci vycurani lide ho dovedou vyuzit k extremnimu osobnimu obohaceni).  top0625top@live.com

T. Pansky 6.11.2015 3:00

Re: Stale dokola: pravice chce volny trh, ktery ...

Aby si levice pojistila vladnuti do budoucna, prisla na novy trik - masova imigrace z mene vyvinutych oblasti sveta.  Ted k tomu dochazi v Evrope i USA, kde Demokrate (vlada prezidenta Obamy) odmitaji zlepsit situaci na hranici s Mexikem a odmitaji vyhostit ilegalni imigranty z USA.

K. Frauknecht 6.11.2015 7:09

Re: :-)

Ano, princip je velmi prostý.

Škoda, že v otázce imigrace jsou mnozí slepí. Nevěřím, že imigrační business skončí pro někoho přínosem. Tratit budeme všichni (i ti přišedší!).

Z. Švrček 6.11.2015 10:02

Re: :-)

Levice  velící dnešní EU v podstatě vymyslela revoluční krok. Nahradíme voliče, když nám ti stávající nejsou dost košer a nejdou nám na ruku. Sáhli však do blbého pytle a pozvali lidi, kteří nebudeou sdílet křesťanskou euroatlantickou civilizaci. Mají svou. Tak se zase bude opakovat to, co při všech revolucích - sežere své děti. Takže ti dnešní panáci z EU buď budou muset utéci, nebo na své činy dojedou. My to bohužel odskáčeme hlavně, všichni utéci nemohou.

J. Kanioková 6.11.2015 1:14

Jo, jo... podej prst a urvou ti celou ruku..

To je základní rys levičáckého vyděračství.. Ne najednou (aby dojná kráva nenatáhla brka), ale postupně..

Zvýšení během 12 let z 1,5 na 40... v "konzervativní" zemi Thatcherové, Churchilla...

.. tak si tak říkám, kdo vlastně vyhrál tu studenou válku..?

W. Churchil: Všechno, co socialisté vědí o penězích, je, že je chtějí od těch druhých.

M. Thatcherová - Problémem socialismu je, že nakonec vám dojdou peníze ostatních lidí..

P. Lenc 6.11.2015 8:24

Re: Jo, jo... podej prst a urvou ti celou ruku..

Ano, problém je, že v socialistické Evropě je stále ještě co dát do natažené ruky.Otázka je, jak ještě dlouho.Při tom přívalu islámských "doktorů a inženýrů" se dá předpokládat, že se ty natažené ruce budou brzo měnit na ruce hrozící a nedej bože, hajlující.Sociální inženýrství zatím vždy dovedlo společnosti k jedinému.Leninům, Hitlerům, Mao-ce tungům, Pol Potům. A k tomu má EU našlápnuto.Otázkou je, která barva, pokud se občané EU zavčas nevzpamatují, zvítězí.Jestli rudá, nebo zelená.Jenom mám obavu, že než se občanstvo probere, bude již pozdě.

J. Kavalír 6.11.2015 10:17

Re: Jo, jo... podej prst a urvou ti celou ruku..

"Zvýšení během 12 let z 1,5 na 40" - máte tím na mysli dotace některým takypodnikatelům na levnou pravovní sílu z kapes těch, co platí slušné platy?