25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak na „Paroubkův syndrom“

Ministerstvo vnitra postoupilo k připomínkovému řízení návrh zákona sjednocujícího volební pravidla. Nikoliv volební systém v užším slova smyslu, tudíž samotný způsob výběru prezidenta, poslanců, senátorů či obecních zastupitelů, ale obecné předpisy upravující konání voleb.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 3.11.2019 21:34

Ty změny vypadají podezřele. I to doručování volebních lístků domů bych ponechal...

Současný systém se dobře osvědčil, tak proč to měnit?

J. Schwarz 3.11.2019 14:04

Mimochodem korespondenční volbu lze mnohem snadněji ovlivnit než osobní volbu ve volební místnosti. A to jak pomocí manipulace seniory, tak i za úplatu.

Š. Hašek 3.11.2019 8:51

Může mi někdo vysvětlit, proč byl "úsilovnou prací ministerstva vnitra vytvořen a bude úsilovnou diskusí a hlasováním probírán v parlamentu" nějaký elaborát, který mění určitá pravidla voleb???

Proč? Čmuchám zradu. Hlasovat neosobně. Klik, klik, nebo poštou!? Jó, holenkové, to si povídejte na Letné.

Těmi pravidly se asi bude zabraňovat "kradení odkazu listopadu"? A vylepšovat demogracie. Jak by řekl Rakušan/Fiala?

A pokud se líbí Jelínkovi - nebrat! Nejde o Jelínka, jde o celou "školu té pravé novodemogracie liberální". Tak bacha na to.

J. Skála 2.11.2019 20:54

Může mi prosím někdo vysvětlit, jak je u korespondenčního hlasování zajištěna autenticita voliče? Při normální volbě ani manželku nepustí za plentu a při korespondenční volbě může kibicovat celá rodina nebo i celá hospoda. Tak jak je to?

Mimochodem proč pořád trvají na pátku? Já bych to udělal ve čtvrtek nebo v úterý jako v USA!

Š. Hašek 3.11.2019 8:54

Chlapci demogratičtí se snaží vyšťourat procenta.

Jelínek to napsal malinko kostrbatě s historickou paralelou. No, typický předělávač na základě prkotiny a náhodného děje. Nenávidí matematiku!

Mě to připadá, že na základě jednoho gólu v jednom fotbalovém zápase, kdys ........... překopáme pravidla fotbalu.

P. Han 2.11.2019 18:01

"... potenciálně jde o několikasettisícový rezervoár hlasů, zpravidla od středu doprava. Při posledních sněmovních volbách za hranicemi republiky hlasovalo deset a půl tisíce osob, mezi nimiž zvítězila TOP 09 s 26 procenty následovaná Piráty se skoro 20 procenty." Pan Mlejnek by si měl zopakovat "seno, sláma". Já v tom vidím pouze od středu doleva.

Š. Hašek 3.11.2019 12:17

Jde jen o to, "kdo nemá přitažlivý program pro řádově milion voličů" - ten se šťourá v tom, aby dostal 423 kusů/hlasů navíc. Nic tedy proti tomu, já se jen domnívám (mluvím za sebe) - ten, kdo chce volit, cestu si najde. A pokud dvakrát za deset let vynechám některé volby? ...... No nic, prkotiny vždy přitahují, zásadní věci dají moc práce.

Není to až tak složité. Politologista Jelínek z toho teď dělá thema pro vysoké školy, televizi, parlament, senát, ..... .

J. Vavrochová 2.11.2019 14:18

Kdo a kdy bude rozlepovat obálky a počítat hlasy? Nebo se předpokládá, že po patnáctihodinové šichtě bude volební komise fit na noční směnu a nebudou při sčítání hlasů chyby? Jak mají být zabezpečeny ty předčasně odevzdané hlasy, aby s nimi nemohlo být manipulováno? Myslím, že je ještě mnohé potřeba vycizelovat, aby byl nový způsob bezpečný a minimálně chybový!:-/

Š. Hašek 3.11.2019 8:57

Ministerstva a poslanci musí vykazovat činnost!

Tloušťka zákonů a nařízení republiky ČR zas pokročí. Zajdu za manželkou, že "jestli letos jako bude dělat ten bramborový salát postaru, tak ....... "!

I. Hlaváček 2.11.2019 8:49

Pokud se počítá se vznikem centralizovaného seznamu voličů, proč rovnou neumožnit hlasovat ve volbách do Poslanecké sněmovny kdekoliv i bez voličského průkazu?

Š. Hašek 3.11.2019 9:16

Jednoduché, elegantní věci/řešení nemají ministerstva, poslanci, senátoři rádi.

Ostatně znám občany, kteří se vztekají nad ouřady ...... ale zároveň se chlubí, že jejich obě děti tahají myš na ouřadě. A s platy velice dobrými. A ještě si štěžují, že mají v červenci chabou klimatizaci na pracovišti.

Takže neznám řešení.