29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak fungují parlamentní režimy

Slýcháme-li čím dál častěji stížnosti na fungování našeho státu, je třeba si nejprve připomenout, jaké různé parlamentní režimy existují, jak fungují a v čem se lišíme. Z hlediska funkčnosti a jednoduchosti stojí nejvýše premiérský parlamentarismus britského typu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Ová 7.9.2021 13:22

Lidé, jak už vám to jinak říct, že tahle vláda je nelegitimní, když právě vy nejste respondenty. Stejně za vás do voleb půjdou zasejc jen a pouze respondenti, neboť to je zřejmě zaměstnání jako každě jiné a asi výnosné. (jako každé jiné). Proč by jinak respondenti pořád na něco odpovídali? Ptá se snad vás někdo na něco? Pořád? Nemáme přeciž tolik osobního volna, abychom jej vyplýtvali na zbytečnosti, které za nás obstarají respondenti.

V. Hlad 7.9.2021 12:05

Jak z celkem srozumitelného a informativního článku udělat posledními třemi odstavci blábol. To snad musí někde vyučovat!

F. Navrátil 7.9.2021 9:16

Prohlášení, že vláda je nelegitimní, protože průzkumy veřejného mínění jí nepřisuzují nadpoloviční preference, je hezkou tečkou za estrádní exkurzí do typologie vztahů mezi prezidenty a vládami v Evropě.

Š. Hašek 7.9.2021 9:06

Ten poslední odstavec je přímo "kouzelný", Hvížďalo.

Budeme týdně dělat "ankety oblíbenosti" a od toho odvozovat legitimitu politiků.

Už definitivně vím, jaké to byly ty "filosoficko politické debaty/semináře" na Hrádečku. Uhl, Pithart, Rychetský, Šiklová, .... . Benda st., celkem logicky, to považoval za slety komunistických věrozvěstů.

Přesně to říkal Václav Havel: Nepolitická politika, náměstí, kvas a křik! Tzv. "občanská politika". Náměstí určí legitimitu politika. Proč tedy mluvil o svobodných volbách a sám sebe považoval za legitimního vždy po celé volební období???

Je mi Vás líto, Hvížďalo. Vy dost žerete televizáky, že?

J. Nevrkla 7.9.2021 8:37

Že by lidé více důvěřovali Fialoví, Pekarove nebo Bartošovi? To se mi moc nezdá. Za měsíc budeme chytřejší.

J. Vlček 7.9.2021 8:43

Zbožné přání a plané sny pana Hvížďaly. ;-D

J. Prikner 7.9.2021 2:46

Hlavně že presidentovi nedůvěřuje podle průzkumu ČRO+69% lidí, to je taky důvod napsání tohoto poučení.