18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak dát důvěru vládě a přitom v ní nebýt

Hnutí ANO vyhrálo volby takovým způsobem, že při současném složení sněmovny není možné sestavit vládu bez něj. Osobně si proto myslím, že by bylo korektní, aby mu bylo umožněno sestavit vládu a prokázat svoje schopnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 10.11.2017 20:59

Re: Bohužel

Poiřád ještě setrvávají v té vítězné povolební euforii,a už si pomalu uvědomují, že vlastně zvítězil někdo jiný...

V. Čermák 10.11.2017 20:56

Re: To zní moc rozumně

Jmenovče, "Bába" se zodpovědnosti určitě nebojí, neboť je na ní zvyklý z řízení svého impéria. A otloukánkem je už poměrně dlouho dobu on sám. A co tedy zbylo z vašich hlubokomyslných úvah? Pšouk leda...

V. Čermák 10.11.2017 15:15

To zní moc rozumně

na to, aby to naši politici byli schopní zrealizovat. Včetně Báby, on se nejspíš zodpovědnosti bojí a rád by měl vědle sebe nějakého otloukánka, který za všechno může.

F. Navrátil 10.11.2017 14:35

Bohužel

Vaše návrhy jsou sice hezké, ale nerealistické. V politice není pravidlem dodržování slibů, ale intriky, mocenské manévry a podrazy. Podívejte se na Piráty. Ráno slíbí volit Vondráčka, odpoledne podporují Fialu a večer, že se o volbě poradí.

P. Lenc 10.11.2017 11:19

Ano,

reorganizace policie a justice.Hádejte, proč asi?A to, že Babiš něco ráno řekne a večer to již neplatí, tak to ukázal přece mnohokrát.Je přece, jak sám několikrát zdůraznil,"pragmatik".

B. Rameš 10.11.2017 10:08

Mno, mohlo by to takhle

pragmaticky nějak fungovat, byť k ideálu má takové uspořádání daleko, ale co už, když volič rozhodl. Nicméně, pravděpodobnější variantou je nějaký ten prodej trafik (konec konců, jak víme od soudu, je to OK), případně obsah osobních složek schovaných v partajních či soukromých trezorech...

P. Rudolf 10.11.2017 9:19

Jo

Velmi rozumné. Bohužel, v české polititice ovšem na takové řešení většina politiků nemá.

Z. Rychlý 10.11.2017 8:22

O potřebě

jednobarevné menšinové vlády píšu od zveřejnění výsledku voleb. Souhlas.

O dodržování podobných smluv mám své pochybnosti, ale budiž. Za současného rozložení by menšinová vláda byla velmi stabilní - hašteřiví ratlíci se nezmůžou na jednotný postup.

Jednobarevná vláda však není pro partajní šíbry výhodná - není totiž na koho svalit případné neúspěchy. Pro ANO je tudíž tato varianta až mezi posledními, stále se hledá případný spoluviník, ten černý vzadu. Další negativum pro takovou vládu je, že by nemohla tzv.válcovat sněmovnu. Pro každý zákon by bylo potřeba nalézt někoho napříč sněmovnou, nestačila by pouhá shoda hlasování ve vládě, jako je tomu doposud, s následným převálcováním sněmovny. Pro občany by to ovšem byla dobrá zpráva, extrémy by nebyly tak časté, možná, snad i o důchodové reformě by se našla nějaká rozumná řeč. V koalicích jsou některá témata tabu.