25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Jak dal právník Sobotka právu na frak

7.8.2006

Politický boj je tvrdá práce pro ostré hochy a delší pobyt v horních patrech politiky vyžaduje mimořádné nadání. Na škodu není ani vzdělání či zkušenosti z praxe, neboť jedinec, který vědění a zkušenosti má, může svoje politické zbraně pěkně přiostřit. Na druhou stranu se mu může stát, že ve jménu politiky překroutí elementární principy své profese o 360 stupňů a přivodí si nejen ostudu politickou, ale i profesionální.

Mistr profesních veletočů

Upřímně řečeno - není tady a teď větší mistr profesního nesmyslu než Bohuslav Sobotka. To, co předvádí on a jeho ministerstvo ve věci výplaty příspěvku Evropským demokratům, je veletoč vskutku nevídaný. Každý jistě ví, o co jde, ale pro jistotu připomenu - politické uskupení Evropských demokratů získalo nárok na příspěvek od státu, protože má dost voličů. Ministerstvo financí mu jej dodnes nedalo s nesmyslným tvrzením, že se jmenovalo „sdružení“ a mělo se podle zákona jmenovat „strana“. Jenže případ se rozrůstá do vážného ohrožení našeho ústavního systému.

Evropští demokraté (kteří jsou mi jinak celkem ukradení) nedostali svůj příspěvek a neměli peníze na kampaň do letošních voleb. Jiné partaje ano. Ministerstvo ignoruje rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a peníze neposílá. Tvrzení, že jim to rozhodnutí soudu neukládá, je výmluva sice pravdivá, ale tak vrcholně trapná, že jí žádný právník nemůže věřit. Soud v těchto věcech totiž nemůže skutečně nic nařídit ministerstvu, on může jen jeho špatné rozhodnutí zrušit. Jinými slovy řečeno, soud tady není od toho, aby dělal práci ministerstva, ministerstvo se za soud schovává a věší bulíky na nos veřejnosti. Ale hlavně - vedeno ministrem jedné strany - pěkně dusí druhou stranu. (Proto malé osvěžení paměti, s touto „bohulibou“ praxí začala ODS s Ivanem Kočárníkem, když dusila ČSSD a nechtěla jim dát ani Lidový dům, ani peníze za něj.)

Jenže Kočárník je inženýr, a tak jeho svérázné právní výklady lze pochopit. Zato Sobotka je právník, dokonce má krátkou praxi. Zřejmě však není s to pochopit, že narušuje rovnost politické soutěže, a ústava dostává na frak. Každé volby od doby, kdy Evropští demokraté měli dostat peníze a nedostali je, jsou volby neregulérní a úměrně s vektorem času jde o vážnější a vážnější porušení práva. Nevím, zdali si ministr Sobotka uvědomuje, že tak může dosáhnout toho, že volby budou prohlášeny za neplatné a nejenže zanikne platnost či přinejmenším legitimita všech aktů učiněných vládou či parlamentem, ale vyhodí se tak oknem i peníze daňových poplatníků, za které bude třeba uspořádat nové volby.

Z právního hlediska blbec

Opravdu z profesního hlediska nechápu, jak může Sobotka obhajovat tak zjevný nesmysl a navíc se zaštiťovat specializovanými posudky ministerstva vnitra a utajených právních expertů. Promiňte, pane ministře, ale to je neskutečný formalismus, podle kterého s vážnou tváří tvrdíte, že Evropští demokraté nejsou politickým hnutím, stranou, silou, či jak to nazvete, jen proto, že se jmenovali „sdružení“? To příště nedáte příspěvek KDU-ČSL, protože má v názvu „československá“ a zákon nezná působení cizích stran v České republice? Nebo komunistům taky nic se zdůvodněním, že komunismus znamená každému podle jeho zásluh a jejich minulost i přítomnost je ostudná, tedy si nic nezaslouží? Asi ne, vypadal byste totiž jako blbec. A propos - položil jste si otázku, jak vypadáte z pohledu právníka dnes?

MfD, 4.8.2006

Autor je advokát