Neviditelný pes

POLITIKA: Jak Babiš setřel Vojtěcha

22.8.2020

Ačkoliv se mnozí politici na celém světě zaklínají, jak je současná virová pandemie záležitostí ryze odbornou a jak je třeba naslouchat epidemiologům, fakta z celého světa svědčí o tom, že se jedná o zásadní politický problém.

V Událostech, komentářích se trojice českých politiků zabývala tím, zda česká vláda má v řešení situace koronavirové epidemie jasno, či zda je to pouhý chaos. A unisono tito politici vykládali o tom, jak je situace „vážná“ a jak je třeba řídit se stanoviskem odborníků. Využili navíc situaci, kdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nejprve avizoval všeobecný návrat roušek v interiérech kromě restaurací, pak ve všech interiérech včetně restaurací, aby po zásahu premiéra Andreje Babiše zmizely roušky jak z restaurací, tak ze škol. A přestože pánové Martin Kuba (ODS) a Jiří Růžička (TOP 09 a STAN) jsou z opozice, žádná velká kritika za Babišův zásah nezazněla. Podle moderátorky vyslyšel Babiš „hlas lidu“ a i opoziční politici prohlásili, že všeobecné zavedení roušek podle původního návrhu Vojtěcha bylo přemrštěné. A zazněly i velmi rozumné názory o tom, že bychom se spíše měli věnovat osvětě a vyzývat k dobrovolnému nošení roušek do společnosti v časech chřipek nebo zánětů horních cest dýchacích.

Nicméně, vraťme se k meritu věci. Opatření proti šíření koronaviru byla vždy záležitostí politického rozhodnutí. Velká Británie počala svůj boj s epidemií tím, že vir „projde“ populací, roušky se nenosily, nákaza se rozšířila mezi seniory a desítky tisíc lidí s koronavirem zemřely. Nakazil se i premiér Boris Johnson a od jeho návratu do aktivní politiky je Británie v čele propagování roušek.

Máme také příklad Švédska, kde se na jakoukoliv ochranu prostě „vykašlali“ a nechali vir projít populací, počty úmrtí ve Švédsku s virem jsou až dvacetinásobkem počtu úmrtí v Česku a jen ojediněle znějí hlasy o tom, že za zbytečnou smrt tisíců lidí nese odpovědnost švédská vláda.

V USA je rovněž virová pandemie předmětem politiky. Na virtuálním shromáždění Demokratické strany prohlásila kandidátka na viceprezidentku za tuto stranu Kamala Harrisová, že za smrt více než 150 000 Američanů během virové pandemie nese plnou odpovědnost prezident Donald Trump. Progresivní média navíc zařadila do své výzbroje informace od Anthonyho Fauciho, který je od ledna 2020 jedním z předních členů pracovní skupiny White House Coronavirus Task Force amerického ministerstva zahraničí. Je odborností imunolog a média ho velmi často citují, zejména predikce počtu úmrtí. Byl to on, koho Trump citoval v počátku šíření viru v USA v New Yorku, který predikoval až 200 000 zemřelých v USA, dnešní počet zemřelých v USA již překonal hranici 150 000 osob. Progresivní média dávala často do protikladu stanovisko Trumpa a Fauciho. Trump byl vždy za hlupáka a Fauci za chytrého. Kdyby snad v USA vládla poražená Hillary Clintonová, situace v USA by samozřejmě byla naprosto stejná a byli by to možná republikáni, kteří by Clintonovou vinili ze smrti infikovaných Američanů. A jen tak mimochodem, média už několik měsíců označují USA za nejpostiženější zemi, přičemž existuje celá řada států v Evropě, které mají statistiky na počet obyvatel mnohem horší než USA a obecně je zatím Evropa nejpostiženější kontinent. Ovšem hodí se označovat USA za nejpostiženější stát světa, když v něm vládne Trump.

Pamatujete na počátek virové nákazy v Česku? Na vzrušené obviňování vlády ze strany ODS, že biatlon bez diváků je pomsta za nějaké hlasování předsedy biatlonového svazu? Už tehdy to byla čistá politika a tak je to po celou dobu. Faktem je, že česká vláda zareagovala rychle a správně, možná s výhodou toho, že náměstkem ministra zdravotnictví byl v té době Roman Prymula. Česko se vyhnulo italskému či španělskému scénáři, se srovnatelnou zemí, jako je Belgie, má o řád nižší úmrtnost. Všechny opatření přijatá v době nouzového stavu byla racionální a poštěkávání opozice bylo dle mého soudu naprosto trapné.

Dnes, se zkušeností letošního jara a s aktuálním stavem počtu nemocných v lůžkových odděleních českých nemocnic, je uvádění opětovných plošných opatření proti šíření viru v míře, kterou si představují epidemiologové a hygienici, neprůchodné. Setkalo se samozřejmě s obrovským odporem a Babiš naprosto správně pochopil, že by jeho vláda přišla o všechny výhody, které z včasné reakce na pandemii v březnu vyplynuly. Je samozřejmě otázkou, proč se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nechal epidemiology natolik „zmasírovat“, že jim schválil tak rozsáhlý návrat povinnosti nosit roušky. Možná je skutečně velmi mladý a nezkušený, nicméně spíše bych jeho postoj označil za „naivně prostý“. Možná skutečně uvěřil tomu, že je to problém epidemiologický. Babiš však velmi dobře pochopil, že je to tak jako na počátku nouzového stavu problém navýsost politický.

V České televizi se krátce vedla i debata mezi pozvanými politiky, zda by Vojtěch neměl odstoupit. Možná, že Vojtěch sám nabídne Babišovi rezignaci. Já osobně bych mu ale ještě dal šanci. Těch několik dní s rouškami a nakonec bez nich sice bylo trochu „na hlavičku“, ale zdravotnictví jako celek zatím zafungovalo na jedničku.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek