Neviditelný pes

POLITIKA: Jábych a jeho svět

2.5.2020

Znáte přísloví (které sám vlastní hlavou vymyslel) „Na deset Jábychů připadá jeden Jájsem“? Míněno „já bych udělal“ kontra „já jsem udělal“. To se nám ale teď urodilo Jábychů, co?

A znáte tenhle notně fousatý vtip? Ve vlaku pán každou chvíli vyhodí z okna hrst nějakého prášku. „Co to pořád rozhazujete?“ „Prášek proti šakalům.“ „Ale u nás přece žádní šakalové nejsou!“ „Nejsou, ale jen díky mému prášku!“

Analogie se nabízí. Epidemie je u nás mírná. Vláda: „Je mírná, ale jen díky našim opatřením!“

Ovšem tahle analogie je úplně mimo. Nikde neexistuje paralelní Česká republika s odlišným přístupem k řešení pandemie, aby bylo srovnání - ostatní státy se liší mentalitou, kulturními zvyklostmi, polohou. Opozice však přesto tuto analogii používá a tvrdí: „Ono by to nebylo nijak zlé ani při mírnějších opatřeních. A naši Jábychové by to celé organizovali lépe.“

Současná vláda je, jaká je. V naší populaci je nějak rozložena výše IQ a vláda je složena z jedinců, kteří rozhodně nemají IQ hluboce podprůměrné. Ale ani supervysoké - jeho majitelé netouží být v politice, a případní voliči i spolustraníci by se stejně báli je do vlády vybrat kvůli vlastním mindrákům. Do politiky jsou dále vybíráni lidé s organizačními schopnostmi, ale ne ti nejlepší. Ti jsou ve vatě v nadnárodních korporacích a v politice by si znatelně finančně pohoršili. I morální kvality jsou v naší populaci rozloženy dle Gaussovy křivky a kde brát do politiky ty nejsvatější? Naše vláda je tak trochu jako Chytrá horákyně - ani géniové, ani blbci. Na odborné problémy má odborné poradce, vesměs rovněž typu Chytrá horákyně. Každá vláda na celém světě je taková. I ta, která by povstala ze současné opozice, by taková byla, a ne že ne.

„Ale oni si vybrali špatné odborníky, Jábych si vybral jiné,“ dí opozice. No právě. Posbírejte na vzniklý problém celé sympozium špičkových odborníků a na osmdesát procent se všichni shodnou na jednom řešení, ovšem vždy tam budou stejně kvalifikovaní odborníci pravící, že by to mohlo být i jinak. To je typická vlastnost každého vědeckého kolegia, když chybí možnost experimentování a dostatek času. A teď si vyberte, komu věřit - to by zase chtělo svolat další sympozium odborníků na rozhodování. Se stejným poměrem výsledků.

Situace byla zcela nová, nečekaná. Rozhodují lidé, které jsme si zvolili, a odborníci, které si tito lidé povolali na pomoc. Pakliže se nám nelíbí, mějme to na paměti u příštích voleb. Každý z nás pochopitelně měl před posledními volbami možnost volit strany podle toho, jak se ve volebním programu věnovaly zvládání pandemií - ale na tohle kritérium si mohla vzpomenout jedině Baba Vanga nebo Nostradamus. Tuhle krizi nějak přečkáme, s nějakými výsledky a následky. Jábychové pak budou prohlašovat „Já jsem to říkal! Já bych to dělal jinak.“, případně „Uvidíte, že na moje slova nakonec stejně dojde!“. A život půjde dál, přes klidná období vstříc dalším průšvihům, které nakonec také pominou, vystřídány klidnými obdobími tak jako vždycky.

Ještě drobná pointa úvodního vtipu. Autoři se do něj snažili vymyslet co nejabsurdnější zvíře, jaké se u nás nikdy nemůže objevit. A heleme se, oni už se u nás posledních pár let šakalové vyskytují.

Převzato z autorovy Palety názorů a ptákovin



zpět na článek