19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Já vůbec nevím o čem je řeč…

22.5.2006

aneb Počtvrté to bude lehčí.

31. března 2006 poskytla mluvčí Policie Blanka Kosinová sdělovacím prostředkům zprávu o kauzách vraždy podnikatele Františka Mrázka a korupce s biolihem. Nebezpečné propojení miliardových zakázek s kriminálním podsvětím a lidmi napojenými na špičky ČSSD o kterých se ve sdělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) hovořilo, stálo paní Kosinovou místo. Někdy se holt nevyplatí, když se pan premiér namaluje s břichem větším než jest povoleno, jindy se zase vymstí nechat mluvit hosta ve studiu, tentokrát jsem se domníval, že se také jedná o běžnou socialisticko-lukašenkovskou metodu zavírání huby a výchovy k té správné uvědomnělé sebecenzuře (dle vzoru Jiřího „čteme vaše myšlenky ještě dříve než je vyslovíte“ Vejvody).

Páteční Televizní noviny TV NOVA bohužel ukázaly, že prsty šibalů jsou buď delší než si vůbec dokážeme představit, nebo výbušnost obou kauz je i na poměry v ČSSD z posledních měsíců přece jen větší než obvyklá (také mohou samozřejmě platit obě podmínky najednou), že si pro výsledky zatímního šetření na ÚOOZ přišla Inspekce ministra vnitra. A odnesla si některé spisy a počítače. Ještě před touto akcí byl mimo Kosinové odvolán i na kauzu dozorující státní zástupce Radek Klvaňa.

Kromě ministra vnitra Bublana tradičně blekotajícího cosi o vzájemné nesouvislosti, se v krátkém šotu objevil i pan premiér a s neodolatelně upřímnou větou „Já vůbec nevím o čem je řeč…“ televizní diváky ujistil, že ve skutečnosti jest tomu zcela opačně a že jedni z favoritů bývalého prezidenta si velmi dobře uvědomují, co by materiály z ÚOOZ mohly znamenat v případě, že by už po volbách šibalové neměli možnost posílat inspekce ministra, volat do redakcí nebo odvolávat státní zástupce.

Pro nás ostatní, pro které spojení rudozelených levicových stran se zezelenalým exprezidentem není tím pravým ořechovým, by měl ale znít varovně jiný nedávný výrok Jiřího Paroubka, který poněkud zanikl ve víru každodenních informací o rvačkách, škrtání na kandidátkách, nebo poněkud netradičním financování předvolební kampaně:

„…Vyhrát volby potřetí je těžké. Počtvrté to bude lehčí…“

Těmito slovy ukončil Jiří Paroubek minulou sobotu svou zprávu na mimořádném sjezdu ČSSD, na němž se nechal zvolit předsedou. Ano, Paroubkovi rudí bratři nás v letech 1948 – 1989 každé čtyři roky pravidelně přesvědčovali, že se zglajchšaltovanou policií, zglajchšaltovanými soudci a novináři je nejenom to čtvrté, ale i páté a šesté volební vítězství stále lehčí a lehčí…

www.angle.cz