Neviditelný pes

POLITIKA: Já vám ještě ukážu demokracii

15.6.2009

„Tady nejde o to, jestli tam byla škoda za půl miliónu nebo za 300 000, tady jde o to, že to byl útok na demokracii,“ řekl rozhořčený Paroubek na tiskové konferenci po vaječné smršti na svou hlavu. To jsou velmi silná slova. V podstatě to vypadá, že jakékoliv příkoří, které se Vám děje, pane Paroubku, znamená útok na samou podstatu demokracie. No, nevím, řekl bych, že tady už Vám předlistopadoví kolegové přestávají svými výroky (doufejme, že zůstane jen u výroků) stačit.

Ale budiž, dejme tomu, že máte plné právo myslet si o sobě, že jako osoba Jiří Paroubek, když se vám děje jakákoliv křivda, cítíte se zčistajasna býti zosobněnou DEMOKRACIÍ, zvlášť když v sobě cítíte vyšší poslání od vyšší bytosti. Jednalo-li se o bytost nejvyšší, tak mi prosím odpusťte, nepamatuji si vaše slova už doslova.

Když už máte tedy, pane předsedo, takovou starost o demokracii u nás, dovolte mi připomenout Vám zde pár jiných Vašich slov a činů:

Czechtek - červenec 2005

Vyzýváte ministra vnitra, aby energicky a rázně (rozuměj brutálně) potlačil technoparty, aniž, jak později sám přiznáváte, jste vůbec tušil, co tato akce obnáší a o co vlastně jde. Že by Vám šlo především o to, ukázat národu tvrdou ruku zbrusu nového premiéra?

Né??? Dobrá, připusťme tedy i druhou eventualitu: Šlo Vám jen a jen o klid, pořádek a hlavně o majetková práva místních občanů obtěžovaných divokými technaři. A protože právo vlastnit majetek včetně jeho ochrany patří mezi základní lidská práva, můžete oprávněně namítnout, že, ač jste možná trochu pochybil, v prvé řadě Vám ležela na srdci právě tato práva tamních usedlíků. Proto jste nařídil tak razantní a rozhodný zákrok. Hle – že byste se opravdu tolik pral o obyčejného člověka a jeho demokratická práva?

Chá chá, to vyprávějte svým voličům. Tento rádoby bohulibý záměr Vám mohu okamžitě vyvrátit. Stačí připomenout některé Vaše výroky, jež následovaly, jen zavzpomínejte se mnou a posuňme se o pár měsíců dál.

Nošovice - podzim 2005

Koukal jsem na televizi a nestačil jsem věřit vlastním uším. Navštívil jste tehdy zónu připravovanou pro příchod Hyundaie. Když jste si od zástupců našeho kraje vyslechl, jaké „móresy“ dělají někteří usedlíci, kteří, světe div se, nechtějí prodat své pozemky s domy, ve kterých se narodili a žili včetně svých předků dlouhá léta, řekl jste v naprostém klidu na kameru: „Tak je vyvlastníme a hotovo!“ Slyšíte se!?

"Tak je vyvlastníme a hotovo!" Tolik arogance, přezíravosti, zpupnosti a papalášství v jedné větě!

Byl jsem jako opařený a opravdu nechtěl věřit vlastním uším. Připomínám Vám, že tehdy žádný zákon o vyvlastňování neplatil a ten dnešní, který jste prosadili, se rovněž týká pouze výjimek typu státních staveb ve veřejném zájmu (letiště, dálnice, vojenské prostory apod., rozhodně ne stavby soukromé továrny, byť sebevětší). Ale to Vás tehdy příliš nevzrušovalo.

Úplně stejně, jako Vás ani dnes nevzrušuje, že platí jakýsi zákon o poplatcích ve zdravotnictví. Zákony, které přijme zkorumpovaná Topolánkova vláda přece dodržovat nemusíte, že?

Ano, to je skutečný obraz Vašeho vztahu k zákonům, k právnímu státu, k demokracii, o kterou se tak rád a často otíráte.

Řeknu Vám, pokud vnímáte demokracii takto jednostranně, jen vzhledem ke své osobě a svým zájmům, začínám věřit, že svoje slova o útoku na demokracii myslíte, na rozdíl od Vašeho předchůdce, opravdu upřímně.

Se souhlasem autora převzato z Fasulis.blog.idnes.cz



zpět na článek