Neviditelný pes

POLITIKA: Já chtít do vláda!

23.9.2017

Blíží se volby, a proto parlamentní i neparlamentní strany loví na poslední chvíli voliče. Jelikož nemám (naštěstí) televizi, jsem stran programů odkázán takřka výhradně na bannery a billboardy podél cest. A nestačím se divit stupiditě sloganů nejrůznějších stran a hnutí.

Nejde jenom o to, že řada z nich má nulovou vypovídací hodnotu, ale domnívám se, že řada z nich může potenciální voliče jenom odradit, případně by se dala označit částečně za vlastizradu. Budu konkrétní.

Tak třeba ODA. Slogan první: Zdravá příroda. A pointa? Jak ji bude strana prosazovat? A jsou třeba medvědi v českých lesích zdraví pro houbaře? Nebo jak to mysleli? Další perla: „Zahájíme proces přijetí eura.“ Když je ČNB proti? A to opravdu chceme platit stejnou měnou, jakou mají Řekové a Španělé, kteří buďto již zbankrotovali, jenom se to nesmí říkat, nebo je to čeká každou chvíli? A proč Norové a Dánové euro nemají? Inu asi proto, že tam nemají Občanskou demokratickou alianci, která by jim to vnukla.

Podobnou invencí srší Svobodní. Napřed mě vyděsilo jejich „Můžeme...“, které jako by vypadlo z Obamovy nebo Merkelové kampaně. Pak to bylo zpřesněno ve stylu hesel „Můžeme vrátit školy učitelům“ nebo „Můžeme vyrovnat státní rozpočet“. Co to je za heslo? Už samotné sloveso „moci“ dává svým významem najevo, že jde pouze o možnost. Takže kdy se předvolební sliby plnit budou a kdy se plnit nebudou? A kdo „my“? My, strana, nebo my, občané? Můžeme, nemusíme. Na jasný předvolební program trochu moc otázek.

Strana lidová je ještě lepší. „Stálí v názorech, odvážní v činech.“ Jak je to s tou stálostí názorů, když byli lidovci členy všech vlád s výjimkou té končící? A kde je ta odvaha? Nevybavuji si, že by lidovci někdy za něco bojovali - snad jen před lety za zákaz potratů. Navíc chtějí dělat všechno „zodpovědně“, což je slovo, které dnes řada lidí ani nemá ve slovníku...

ODS. Kdysi lídr pravice se dnes potácí v parlamentu a neví, co se sebou. Každopádně jejich heslo „Silný program pro silné Česko“ nějakými svaly neoplývá - stejně jako jeho upřesnění „Nižší daně, méně byrokracie“. Jak? To mám věřit, že když se ODS dostane do vlády, tak skončí polovina státních úředníků na ulici, že se zruší EET nebo že začne fungovat registr vozidel?

ČSSD chce podporovat rodiny a seniory. Rodiny tak, že odhlasovala povinný poslední rok školky, u seniorů si nejsem moc jistý. Vlastně dostali nedávno přidáno, takže vlastně hotovo. Dále hodlá strana podporovat „Kvalitní kulturu pro každého“, což je celkem hezký oxymoron, nebo v Praze chce pan Dolínek zařídit „Dostupné bydlení pro všechny Pražany“. Netuším jak, asi znárodněním domů a jejich přerozdělením chudině. Dále skromně dodává, že „Měníme Prahu k lepšímu“ - nekonečné zácpy či předvolební rychloopravy chodníků a ulic, které jsou v pořádku, ale na očích, asi milovníkům Potěmkinových vesnic stačí. Také chce „Zdraví bez poplatků“. Jako kdyby zdravý člověk platil někde za léky, že...

Upřímně nevím, jestli strany tváří v tvář neagentu Neburešovi rovnou vytahují bílou vlajku, nebo jestli už opravdu nedokážou pojmenovat konkrétní problém a následně nabídnout jeho smysluplné řešení. Každopádně se nejedná o předvolební kampaň, ale o cirkus amatérských spolků, až na to, že skuteční klauni bývají většinou směšní.



zpět na článek